Управа ЏК Црвена звезда уз Патријарха у Будимпешти

140

Патријарху српском Порфирију на почетку званичне тродневне посете Епархији будимској, у Амбасади Србије Будимпешти уприличен је свечани дочек, док је у цркви Светог Ђорђа служена доксологија.

Повод посете патријарха је стогодишњица успостављања Српске патријаршије и двадесета годишњица архијерејског служења епископа Лукијана на челу Епархије будимске.

Међу високим званицама које су пратиле посету Патријарха српског Епархији Будимској била је и делегација Џудо клуба Црвена звезда коју је предводио Стојан Вујко, председник Управног одбора, затим Милан Вујко, директор и Драган Менићанин, члан УО нашег клуба.

Добро је познато да је ЏК Црвена звезда водећа џудо спортска организација не само у нашој земљи већ и иностранству. За бројна такмичарска и организациона достугнућа, заслужна је Управа нашег Клуба, чији се водећи људи врло често одазивају и задужбинарски делују у нашој заједници, увек када је то потребно. Тако је било и овога пута на најсевернијој тачки јурисдикције Српске православне цркве, месту где су се наши преци још у 16. веку, населили и почели да подижу храмове.

Патријарх српски Порфирије је овом приликом окупљеним уваженим званицама и верницима рекао да су наши преци у Сентандреји у најкраћем року подигли осам велелепних храмова, живећи истовремено веома оскудно, у колибама и земуницама, саопштено је из СПЦ.

Они су стојећи између чекића и наковња, у сукобу тада великих сила Турске и Аустрије – нажалост непрестано смо и ми суочени и суочавамо се са разним сукобима и неретко опет великим – нашли најбољи и једини прави модел да не само не нестану као народ, него да опстану и да буду веома плодотворни, да обогате себе, јер обогаћујући себе и своју културу, обогаћују и оне који су око њих – рекао је он.

Са собом су, како је додао, преко Саве и Дунава понели оно што је најважније, оно што их духовно конституише и чува, иконе, мошти светих, друге реликвије.

После свечане доксологије патријарх је са пратњом посетио Амбасаду Србије. Током свечаног дочека у амбасади Србије, уприличеног у част Патријарха српског Порфирија, уважене званице поздравио је ЊЕ амбасадор Србије у Мађарској, Иван Тодоров.

Амбасадор Републике Србије у Будимпешти Иван Тодоров том приликом се обратио присутнима истакавши да су политички односи Републике Србије и Мађарске данас достигли највиши ниво у историји, а да су Александар Вучић, председник Републике Србије и Виктор Орбан, председник Владе Мађарске, највише допринели развоју билатералне сарадње, чији су односи у протеклом периоду грађени на разумевању и међусобној подршци.

Патријарх Порфирије је овом приликом истакао да српски и мађарски народ имају не само највеће могуће разумевање, већ и истинску и праву сарадњу у свим сегментима.

Патријарх српски Порфирије је поручио да је веома дуга историја преплитања судбина српског и мађарског народа који су не само упућени кроз историју једни на друге, него су кроз историју и заједно живели, док данас Мађарска и Србија имају не само разумевање, него и истинску сарадњу у свим сегментима.

Током посете Епархији будимској патријарх Порфирије се састао са државним врхом Мађарске, председницом Каталин Новак, председником Парламента Ласлом Кевером као и премијером Виктором Орбаном коме је том приликом и уручио орден Светог Саве

У пријатељском и срдачном разговору потврђено је да су односи између мађарског и српског народа данас вероватно најбољи у последњих неколико столећа. Порфирије је још једном заблагодарио за све што је држава Мађарска учинила и чини за Српску Православну Цркву и српски народ.

Претходни текстНека се понови – пораз на премијери, а затим европско пролеће
Следећи текстКатаи најбољи Звездин стрелац у Лиги Европе