Катаи најбољи Звездин стрелац у Лиги Европе

92

Магико је магико, а класа је вечна. По многим параметрима је Александар Катаи један од најбољих фудбалера нашег клуба у 21. веку, а виспрени дриблер је и рекордер са највише постигнутих голова у Лиги Европе у историји Црвене звезде.

Небројено пута је Катаи показао да може да прави разлику, не само у домаћим оквирима када је головима „решавао“ вечите дербије и многе утакмице у Суперлиги, већ и у међународним мечевима. Резултати које Звезда бележи у последњих шест година су за поштовање, а један од весника тих успеха у три сезоне колико је ту у другом мандату је свакако Александар Катаи. Он је са укупно осам голова, рекордер Црвене звезде у Лиги Европе. То је збирно када се рачунају и квалификације, а уколико бисмо гледали само групну фазу и елиминациону рунду, поново је неприкосновен са четири гола, за сада, јер верујемо да ће их бити више.

Међутим, први гол у квалификацијама за Лигу Европе је Катаи постигао још у сезони 2016/17 против Сасуола. Осим пртив њих, налазио је пут до мреже још против – Клужа (два пута) и Арарата. Ипак, и када је било битније – погађао је, а два гола против Браге, поготово онај у Португалу када је Звезда направила највећи европски успех још од Барија, никада неће бити заборављени. Осим против португалског великана, у групним фазама је давао голове још Генту и Слован Либерецу.

Катаијев учинак од осам голова на 18 мечева прати Гелор Канга са пет погодака, али на 29 утакмица. Он је у квалификацијама погађао против Спарте и Лудогореца, а онда и у мечевима са Миланом, Гентом и поново Лудогорецом. Помно их прати Ел Фарду Бен са укупно четири поготка. Он је у квалификацијама погађао само против Клужа, а у стрелце се уписивао још у дуелима са Миланом, Ренџерсом и Слован Либерецом. Идентичан учинак има и Мирко Иванић који је погађао против Клужа у квалификацијама, а онда и против Лудогореца, Мидтјиланда и Ренџерса. Бен је учинак остварио на 22, а Иванић на 17 утакмица.

Претходни текстУправа ЏК Црвена звезда уз Патријарха у Будимпешти
Следећи текстЦрвено-бели сигурни у провери против Клужа