„Ноћи за памћење“ – Мало је фалило…

50

Фудбалери Црвене звезде су након херојских партија у групној фази Лиге Европе освојили прво место групе Л, и на тај начин се директно пласирали у осмину финала другог по јачини такмичења на Старом континенту. Жреб је одлучио да се наша екипа у наредној рунди састане са шкотским Ренџерсом, а први меч игран је у Глазгову, где је Црвена звезда након необјашњивог сплета несрећних околности после сијасет прилика поражена резултатом 3:0. Ипак, целокупна звездашка јавност веровала је у преокрет црвено-белих момака, иако је заостатак био огроман.

Први меч осмине финала Лиге Европе игран је 10. марта на препуном Ајброксу. Иако је овај меч окарактерисан као један од највећих Звездиних дуела у постбаријевској ери, звездаши ће сусрет у Глазгову памтити по застрашујућем баксузлуку који је пратио наше фудбалере. Већ у трећем минуту сусрета Александар Катаи је затресао мрежу противника, али је гол поништен због недозвољене позиције. Потом и седам минута касније је досуђен пенал за домаће, који је Таверније реализовао у вођство 1:0. Наставили су храбро да нападају црвено-бели, а Катаију је у 13. минуту поништен други погодак на мечу, поново због минималног офсајда. У наредном нападу екипа Ренџерса је дуплирала вођство, када се Морелос након одбитка најбоље снашао у казненом простору црвено-белих. Звездина десетка могла је да смањи разлику у 23. минуту, али се срећа још једном осмехнула домаћима. Катијев ударац са креча одбранио МекГрегор. На почетку другог дела сусрета ситуација се није променила, храбра Звезда је нападала, а талични Ренџерс постигао је и трећи погодак, поново након прекида, када се Балогун уписао у стрелце. И Бен је затресао мрежу гостију у финишу меча, али је и трећи гол није признат као и прва два поготка Звездиних фудбалера.

У утакмици у Шкотској, апсолутно ништа није отишло на руку нашег вољеног клуба. Три поништена гола због офсајда и један промашен пенал на страни црвено-белих, а три призната поготка након прекида за противнике. Међутим и после несрећа свих претрпљених у првом мечу, целокупна црвено-бела породица веровала је у Звездин пролаз у четвртфинале Лиге Европе. Наши навијачи, свесни неправедног коначног исхода меча на Ајброксу и квалитета екипе Дејана Станковића, прштали су од оптимизма, те су пружили сјајну подршку црвено-белим играчима пред дуел у Београду. Надали су се заљубљеници Црвене звезде да би рани погодак променио све, те донео позитиван резултат екипи Звезде.

У реваншу играном 17.3. на стадиону „Рајко Митић“ пред око 47 хиљада гледалаца, Црвена звезда је очекивано почела меч изузетно офанзивно. Дејан Станковић је на терен послао два шпица, Милана Павкова и Охија, а иза њих су се налазили мајстори са лоптом Александар Катаи и Мирко Иванић. Ношени сјајном атмосфером са трибина, Звездини фудбалери дошли су до прижељкиваног поготка на старту меча. У десетом минуту, Гелор Канга је након корнера послао теледириговану лопту у срце шеснаестерца гостију, где се налазио Иванић. Мирко је успео да у гужви мирно примири лопту грудима, а затим је маестралним волеј ударцем матирао шкотског чувара мреже, за потпуни делиријум на трибинама Маракане.

Након брзо стеченог вођства, наставили су да нападају црвено-бели момци. Иванићу је мало недосајало да се два минута после првог гола поново упише у стрелце. Катаи је након савршеног контранапада упослио црногорског фудбалера, који је са леве стране казненог простора гађао даљи угао, али је МекГрегор уз крајње напоре спречио дуплирање предности. Ново узбуђење виђено је у 19. минуту сусрета. „Магико“ је послао прелеп центаршут у петерац Ренџерса, одакле је Охи главом шутирао у противничког чувара мреже. Павков се у 24. минуту после дуге лопте нашао у сјајној позицији, али се након његовог покушаја лопта откотрљала поред леве стативе. У самом финишу првог дела меча, догодила се нова спектакуларна шанса за Црвену звезду. Охи је успео да у ешком дуелу сачува лопту између два противничка дефанзивца, а затим проигра Пићинија на ивици шеснаестерца. Италијански бек гађао је снажно левом ногом у даљи угао, али се искусни шкотски голман поново истакао необјашњивом интервенцијом.

Друго полувреме наставилљено је у силовитом ритму изабраника Дејана Станковића. У 48. минуту меча мало је недостајало да Канга постигне погодак директно из корнера, а у наставку исте акције Иванић је сјајно захватио лопту десном ногом, међутим није било промене резултата. Минут касније невероватну шансу имали су горостасни нападачи нашег клуба Охи и Павков. Норвешки интернационалац је након освојеног дуела са дефанзивцем шкотске екипе покушао да проигра Милана Павкова, али је лопта била исувише брза.

Након свега, Ренџерс је из једине озбиљније прилике у другом делу меча успео да изједначи. Након контранапада, Кент је погодио уз много среће. Црвено-бели су наставили обсаду на гол тима из Глазгова све до краја сусрета, а победу је донео Ел Фарду Бен са пенала, тек у надокнади времена.

Прва европска победе на пролеће после 30 година неће бити упамћена по лепом, јер убедљиво боља екипа у целокупном двомечу није дошла до пролаза у наредну рунду такмичења. Храброст, залагање и умеће некада нису довољни ако немате среће у суровом спорту какав је фудбал. Након овог дуела, црвено-белој породици остаје велики жал након пропуштених прилика, али и јуначки понос због приказане игре.

Црвена звезда: Борјан, Пићини (од 57. Гајић), Ераковић, Драговић, Родић (од 72. Фалко), Саного, Канга, Иванић (од 72. Мотика), Катаи, Павков, Охи (од 63. Бен).

Стрелци: Иванић у 10. и Бен у 90. минуту за Црвену звезду, а Кент у 56. минуту за Глазгов Ренџерс.

Претходни текстТема дана | Звездини барјаци ће се виорити у последњој борби за титулу
Следећи текстКарте за мајсторицу од данас у продаји