Књига најбољих шаховских партија Љубомира Љубојевића

197

Недавно је изашла књига „Љубојевићеве најбоље шаховске партије“ аутора Зенона Франка Окампоса.

Књига је штампана на енглеском језику и у њој је описано 40 најбољих шаховских партија легендарног шаховског велемајстора Црвене звезде Љубомира Љубојевића у периоду од 1970. до 2008. године. На насловној страни књиге налази се фотографија нашег Љубе из архиве Звездине ревије и Црвена звезда маркетинга.

Љубојевић припада генерацији изванредних шахиста које је предводио Анатолиј Карпов. Љуба је био 3. на листи најбољих шахиста света и потенцијални кандидат за титулу светског шампиона.

У традиционалном избору Спортског друштва Црвена звезда и Звездине ревије чувени шахиста Љубомир Љубојевић проглашен је за најбољег спортисту црвено-беле породице 1982. године.

Аутор књиге велемајстор Зенон Франко Окампос рођен је 12. маја 1956. године у Асунсиону у Парагвају.

Аутор је 37 књига на седам језика посвећених шаху. Пише шаховске колумне за парагвајске новине „Holy“ и „ABC Color“ већ 17 година и колумниста је магазина у Аргентини, Италији и Шпанији. Зенон је веома увежани велемајстор и ФИДЕ Сениор тренер.

Током своје шаховске каријере Зенон је освојио титулу Пан-Америчког шампиона 1981. године. Учествовао је на 11 шаховских Олимпијада, од Хаифе (Израел) 1976. до Батумија (Грузија) 2018. године. Зенон је освојио појединачне златне медаље за најбољи резултат на првој табли на Олимпијадама у Луцерну (Швајцарска) 1982. и Новом Саду (Југославија) 1990. године. Био је и репрезентативац Шпаније на Олимпијади у Елисти (Русија) 1998. године. Најбољи пласман Зенона Франка на Ело листи био је 66. место у јануару 1982. године.

Као тренер, био је директор „Escuela Kasparov Marcote de Galicia“ школе од 1995. до 1999. године. Међу његовим најуспешнијим ученицима су велемајстор Франциско Валехо Понс и интернационални мајстор Давид Мартинез Мартин.

Зенон је 2016. године добио награду Парламента Парагваја за „непроцењив и заслужан допринос за парагвајски спорт“, за његову шаховску каријеру и несебичну помоћ развоју шаха у Парагвају. Исте године добио је награду „Исак Болеславскиј Књига године“ од ФИДЕ тренерске комисије.

Претходни текстЗвезда је породица | Малишан из Шапца први пут видео Маракану
Следећи текстКатаи најбољи стрелац у дербијима