Краљ пао у Звездиној тврђави!

93

Ратнички приступ, потпуни фокус и огромна жеља, а иза њих публика какву само Црвена звезда има. У таквим околностима ни Краљ није фаворит јер мора да освоји Звездину тврђаву. Она је тешко освојива, морате да будете бољи и да желите бар једнако као и Црвена звезда. Реал Мадрид није био бољи, није желео више. Црвена звезда је на крају славила резултатом 65:62.

Бриљирао је Дејан Давидовац који је меч завршио са 13 поена и невероватно се носио чак и на позицији пет са снажнијим и вишим центрима. Пратио га је изврсни Никола Ивановић који је исто уписао 13 кошева од чега два слободна бацања која су ставила тачку на меч и велику победу.

Већ у четвртак Црвена звезда и њена армија навијача имају задатак да опет стану на бедем тврђаве. Тада, на истом месту гостује Макаби из Тел Авива.

Црвено-бели су са великом енергијом ушли у утакмицу потпомогнути хуком са трибина. Одбрана је била препознатљива и чврста што је свело сјајан нападачки тим какав је Реал Мадрид на само пет поена за више од шест минута игре (8:5).

Јабуселе и Тавареш су својом висином и снагом правили доста проблема борбеним црвено-белима, али су они одговарали жељом . Уследила је права резултатска клацкалица из које су након прве четвртине црвено-бели изашли као победници – 16:15.

У наставку је виђен сличан однос снага. Реал Мадрид је покушавао да максимално убрза игру, а црвено-бели да чврстином одговоре на сваки покушај ривала. У нападу црвено-белих блистао је Дејан Давидовац – висином и снагом инфериоран у односу на Поаријеа, али луцидношћу и генијалношћу увек корак испред француског репрезентативца. Управо је Давидовац био најзаслужнији за вођство црвено-белих након 20 минута игре – 35:28.

Чврста одбрана Црвене звезде уз помоћ са трибина чувала је вођство и у трећој четвртини. Све је било перфектно у игри црвено-белих осим можда дефанзивног скока, али ту је посао био сурово тежак јер је у противничким редовима Еди Таварес.

Тако је било до половине трећег периода када су изабраници Дејана Радоњића мало испали из нападачког ритма. Реал Мадрид је то знао да искористи и серијом 8:0 изједначио резултат пред почетак четврте четвртине (42:42). Црвено-бели су ипак једним слободним бацањем успели да стекну минималну предност на крају треће четвртине – 43:42.

Велика борба виђена је у последњој четвртини. Сјајне роле су имали Никола Калинић и Нејт Волтерс који су почели да дају пун нападачки допринос на утакмици. Веома важни поени су стигли и од Огњена Добрића који их је везао пет и одвојио своју екипу на седам поена предности – 55:48.

Ипак, Реал Мадрид се са две брзе тројке експресно вратио у игру и на нешто више од три минута пре краја семафор је показивао – 57:56. Карактеристичним продором Дејан Давидовац је донео битне поене црвено-белима (59:56). Добра одбрана, а потом и серија слободних бацања који је фантастични Давидовац извлачио донели су Црвеној звезди великих седам поена предности на минут и 19 секунди пре краја (63:56).

Драма ипак није изостала. Серхио Љуљ је са две брзе тројке вратио Реал Мадрид у игру и 13 секунди пре краја гости су пришли на поен заостатка (63:62). Одговорност је припала Николи Ивановићу који је постигао оба слободна бацања (65:62).

Било је времена за тежак покушај Серхиа Љуља који је хтео да судијама прода непостојећи контакт. Није успео у томе. Тврђава је одбрањена!

Црвена звезда мтс – Реал Мадрид 65:62 (16:15, 19:13, 8:14, 22:20)

Црвена звезда мтс: Лазаревић, Волтерс 12 (4ск), Давидовац 13, Митровић, Лазић 2, Калинић 8 (5ск), Добрић 9, Холинс 5, Симоновић, Ивановић 13, Вајт 2, Кузмић 1.

Претходни текстЗвездина пролећа – Непоражени против Милана
Следећи текстЦрвено-бели у полуфиналу ИХЛ лиге