Звездина пролећа – Освета Панатинаикосу и рођенданска победа против Реала

77

Црвена звезда је у сезони 1986/87 „презимила“ у Купу европских шампиона, а ову европску авантуру обележили су атрактивни противници и утакмице пред пуном Мараканом.

Први противник наше екипе на путу до новог евроспког пролећа била је екипа Панатинаикоса. Овај сусрет означио је први дуел нашег клуба против Панатинаикоса још од контроверзног полуфинала КЕШ-а 1971. године, те су наши навијачи изузетно желели освету, што доказује и податак да је на првом мечу присуствовало чак 75 хиљада Звездаша. Наши фудбалери су, пред пуном Мараканом 17. септембра 1986. године, оправдали улогу фаворита и славили над грчком екипом. Звезда је до вођства дошла преко Хусрефа Мусемића, у последњим секундама првог полувремена, што је донело психолошку предност пред други део игре. У 51. минуту Борислав Цветковић је удвостручио разлику, а тачку на овај меч ставио је Бошко Ђуровски. Историја је научила фудбалере Црвене звезде да се не опуштају пред реванш у Атини, иако је изгледало да је победник двомеча већ одлучен након убедљиве победе на Маракани. Друга утакмица играна је првог октобра 1986. године у сјајном амбијенту пред 70 хиљада гледалаца. Као и у полуфиналу 1971, лоше је почело по Звезду, јер су домаћи повели већ у 8. минуту преко Саравакоса. У 31. минуту Димопулос је удвостручио вођство грчке екипе, па су се многи навијачи уплашили новог преокрета Панатинаикоса. Ипак, Звездини момци су се тргли и стабилизовали у наставку игре, и голом Цветковића у самом финишу меча, спречили понављање историје и дошли до пролаза у наредну рунду такмичења.

У осмини финала противник је био норвешки Розенборг, а прву утакмицу наши фудбалери играли су у гостима, 22. октобра 1986. године. Црвено-бели су на сусрету у Норвешкој ефикасном игром оставили сјајан утисак и лако савладали противника. Први гол виђен је у 13. минуту меча када се Митар Мркела уписао у стрелце. Борислав Цветковић је феноменало заиграо у последњих десет минута утакмице и, након соло продора, успео је да постигне два гола, у 80. и 89. минуту меча. Звездини играчи су на Маракани пружили још атрактивнију и бољу партију. Реванш је одигран петог новембра, а дуел су поново обележили Цветковић и Мркела. Цветковић је у првом сусрету засијао у финишу меча, а пред Звездиним навијачима, разиграо се на самом почетку, када је головима у осмом и деветом минуту наговестио пролаз нашег клуба у четвртину финала. Победу је осигурао Мркела, такође брзинским погоцима у кратком временском размаку, у 21. и 23. минуту, па се на паузу отишло са резултатом 4:0 у корист наше екипе. Почасни гол за госте постигао је Сорлот, два минута пре краја сусрета.

У четвртини финала Купа европских шампиона Звезда се сусрела са великим Реалом из Мадрида. Прва утакмица играна је на Маракани, на 42. рођендан Црвене звезде, 4. марта 1987. године, пред чак 90 хиљада гледалаца! Годишница, публика и противник мотивисали су наше фудбалере, да одиграју одличан меч против гиганта европског фудбала, и на крају дођу до победе. Голом Ђуровског у осмом минуту меча повела је наша екипа, али већ минут касније шансу за изједначење имали су гостујући фудбалери. Након гужве у шеснаестерцу Црвене звезде, Радовановића је лопта погодила у руку, те је досуђен пенал за Реал. Ипак, шут Санчеза са беле тачке одбранио је Стеван Стојановић и одржао вођство Звезде. На крилима након одбрањеног једанаестерца црвено-бели су дуплирали предност већ у 12. минуту, голом Жарка Ђуровића. Наставили су наши играчи силовито до краја првог дела игре, и постигнут је трећи погодак у 39. минуту игре, када се Цветковић уписао у стрелце. Мадриђани су у другом полувремену преузели иницијативу и дошли до гола у 66. минуту, преко Санчеза. У 80. минуту сусрета постигнут је четврти гол за црвено-беле, када је Јанковић са беле тачке затресао мрежу. Пар минута пре краја утакмице, виђен је и трећи пенал на овом сусрету, поново за Реал Мадрид. Овог пута Санћез је преварио Дику Стојановића, и овај спектакуларан меч се завршио резултатом 4:2 у корист наше екипе. Реванш је игран 18. марта 1987. године, на Сантиаго Бернабеу, пред невероватних 120 хиљада гледалаца. Нажалост, Реал је нашу екипу савладао головима у другом делу игре, када су Бутрагено и Санчис били кобни по наше фудбалере, те је правило гола у гостима је спасило моћни Реал Мадрид од испадања, а нашу Звезду оставило без полфинала.

За Црвену Звезду су наступали: Бранко Давидовић, Александар Стојановић, Стеван Стојановић, Златко Крџевић, Миливоје Брачун, Горан Милојевић, Миодраг Кривокапић, Славко Радовановић, Зоран Димитријевић, Зоран Воторовић, Жарко Ђуровић, Марко Елснер, Милан Јанковић, Горан Милојевић, Бошко Ђуровски, Хусреф Мусемић, Јовица Николић, Драган Стојковић, Борислав Цветковић, Зоран Павловић и Митар Мркела.

Претходни текстЗвездине ватерполисткиње до 19 година одбраниле титулу шампиона Србије
Следећи текстУ сусрет противнику – Вождовац