Дмитар Марчета – узор бацача

102

Два дана се атлетска и спортска јавност опрашта од легендарног бацача диска и кугле.

Отишао је и други Маки Црвене звезде, потпуно другачији физичким изгледом од Исмаила Мачева, али са истом позитивном енергијом коју су заједно поседовали. Дрмитар Марчета – Маки родом је из Дрвара, а већи део свог живота провео је у Београду.

Читаву деценију био је репрезентативац у бацању кугле и диска. Лични рекорд у диску 61.82м, док је куглу најдаље бацио 19.52м. Марчета је своју каријеру градио са тренером Драганом Петровићем, два пута је био првак Југославије, а три пута постављао рекорд СФРЈ у диску. По образовању био је Мастер професор спорта и физичког васпитања.

Прослављени атлетичар, а касније исто толико и успешан тренер изнедрио је велике таленте. Међу највећима је свакако Драган Перић, његов наследник на трону најбољег дискаша кога је Србија имала. Заједничке успехе ипак су највише низали у дисциплини бацање кугле, освајањем сребрне медеље на Европском и бронзане на Светском првенству у дворани.

У Црвеној звезди је био тренер од 1982. до 2005. године, након које се пребацује у кошаркашке воде. Његови пулени били су вишеструки рекордери и државни прваци. У својим редовима имао је успешне Снежану Голубић, Бојана Илића, Радоман Шћекића, Дражена Куљића, Јована Лазаревић, Чедомир Цвијетичанин, Марјан Хаџић, Предраг Станимировић, Виолету Маринковић, Ивану Којић, Нешу Милинковић, Вељка Чегра и многе друге..

Сахрана легендарног бацача одржаће се сутра (29. Јануара) у 14 часова на гробљу Орловача.

С обзиром да је Дмитар Марчета преминуо од последица Корона вируса и сходно тренутној епидемијској ситуацији, породица Марчета није сагласна са одржавањем комеморације.

Претходни текстЦрвена звезда славила у Пиреју
Следећи текстЦрвена звезда – ЛАСК 2:1 (2:1)