Катаи пеницилин за Брагу

51

Црвена звезда је ремизирала са Брагом (1:1) на гостујућем терену у оквиру шестог кола групне фазе Лиге Европе, а управо захваљујући поготку Александра Катаија у 70. минуту меча са беле тачке наш тим је обезбедио позитиван резултат који је одвео београдске црвено-беле директно у осмину финала овог такмичења. Ово је био други погодак Звездине „десетке“ против португалског представника ове сезоне.

Александар Катаи је ове сезоне већ стигао на бројку од 17 постигнутих голова у свим такмичењима и веома је близу да премаши претходне сезоне када је у питању ефикасност носећи црвено-бели дрес. Од почетка такмичарске године наш тим се два пута сусрео са Брагом, а дриблер из Србобрана је био човек одлуке на оба сусрета. Први пут у актуелној сезони Звезда и Брага су се сусрели 16. септембра у оквиру првог кола групне фазе Лиге Европе. Београдски црвено-бели су славили са 2:1, а Катаи је тада донео победу нашем тиму у 85. минуту меча поготком из једанаестерца. Непосредно пре гола Иванић је непрописно оборен у казненом простору, а главни арбитар на том мечу – Џон Битон је показао на белу тачку, а Катаи је преузео одговорност извођења најстроже казне. Веома прецизним ударцем Катаи је затресао мрежу и донео прва три бода у групној фази Црвеној звезди. Пре поготка против Браге са пенала крилни нападач нашег тима је био сигуран са беле тачке у дресу нашег клуба, а у овој ситуацији је доказао своју самоувреност када је у питању овај сегмент игре, јер је послао Матеуса у једну, а лопту у другу страну.

У другом сусрету групне фазе Лиге Европе, тачније у шестом колу, Брага и Црвена звезда су се борили за пролаз у осмину финала другог по реду јачини такмичењу на Старом континенту. Иако је тим из Португала повео са 1:0, изабраници Дејана Станковића су успели да нерешеним резултатом обезбеде пласман у нокаут фазу са прве позиције на табели у групи Ф. Поново је човек одлуке био Александар Катаи, а још једном је повремени репрезентативац Србије био прецизан са једанаест метара. Овог пута Бен је извео слободан ударац, Панков је оборен у шеснаестерцу, а Катаи је показао да је један од лидера тима ставивши на себе велику одговорност извођења пенала. Сада је искусни чувар мреже Браге, непосредно пре поготка нашег фудбалера, отишао до клупе за резервне играче како би добио додатне инструкције од стручног штаба, конкретно тренера голмана португалског представника, и био спреман да одбрани шут. Матеус је претпоставио да ће Катаи шутирати у исту страну као на мечу у Београду, међутим Звездина „десетка“ је „надмудрила“ двадесетдеветогодишњег голамана шутем по средини гола. Овим поготком Катаи је поставио коначан резултат на мечу, а Звезда је обезбедила директан пласман у осмину финала Лиге Европе, што је највећи успех нашег тима у новијој историји.

Подсећања ради, Катаи је постигао укупно 13 погодака у дресу Црвене звезде што га чини другим најбољим стрелцем у нашем тиму када су у питању европски мечеви, а поготак више уписао је Ел Фарду Бен.

Претходни текстПет европских година за понос
Следећи текстЦрвено-бели путују у Ново Место (субота, 17)