Пет европских година за понос

61

Црвена звезда је у претходних пет пута играла три групне фазе Лиге Европе и две Лиге шампиона. Осим тога, три пута смо успели да обезбедимо „презимљавање“ у Европи, а бројке још више добијају на значају када се узме у обзир да је ова сезона најуспешнија – а још увек траје.

Реми са Брагом (1:1) довео је до тога да Црвена звезда са 11 освојених бодова иза себе остави португалски тим, Мидтјиланд и Лудогорец, те се као првопласирана екипа квлаификује директно за осмину финала Лиге Европе. Име противника сазнаћемо 25. фебруара.

Европски пут нашег клуба који још увек траје и из године у годину добија „убрзање“ је почео у сезони 2017/18 када је на клупу Црвене звезде сео Владан Милојевић. Тада смо играли групну фазу Лиге Европе са Арсеналом, Келном и Бате Борисовим, а епилог је био да смо као другопласирани у групи са 9 освојених бодова (две побоеде, три ремија и пораз) морали да одмеримо снаге са екипом ЦСКА у шеснаестини финала. После 0:0 у Београду и пораза од 1:0 у Русији, наш клуб је завршио такмичење.

Потом, наредне две године играли смо групне фазе Лиге шампиона. Оба пута смо такмичења завршавали у групној фази, прве сезоне освојивши 4, а друге 3 бода, а одмеравали смо снаге са Ливерпулом, ПСЖ-ом, Тотенхемом, Бајерном, Наполијем и Олимпијакосом.

На клупу нашег клуба сео је Дејан Станковић, а не само да се ништа није променило, већ су настављени да се нижу европски успеси. Пласман у групну фазу Лиге Европе и 11 освојених бодова у конкуренцији са Хофенхајмом, Гентом и Слован Либерецом, довели су до чувеног двомеча са Миланом (2:2, 1:1) када је наш тим због правила гола у гостију које више није на снази, завршио такмичење у шеснаестини финала Лиге Европе.

Ипак, сада смо стигли до осмине финала, а знајући Дејана Станковића и његове изабранике, не планирамо ни ту да се зауставимо, јер границе се пробијају и историја се пише са овом генерацијом.

Претходни текстИванић постигао најлепши гол у новембру
Следећи текстКатаи пеницилин за Брагу