Звездин двомеч са Брагом из 2005

48

Црвена звезда ће се састати са Брагом у четвртак од 18 часова и 45 минута на стадиону „Рајко Митић“ у оквиру првог кола групне фазе Лиге Европе, а наш тим се у својој богатој историји се већ сусретао са португласким клубом. Тада су црвено-бели одиграли чувени двомеч у оквиру првог кола тадашњег Купа УЕФА и успешно се пласирали у групну фазу овог такмичења.

Први меч између Црвене звезде и Браге одигран је 15. септембра 2005 године на Маракани, а резултат је био 0:0. Тадашњи шеф стручног штаба црвено-белих Валтер Зенга није могао да рачуна на високог нападача Николу Жигића који је био суспендован због црвеног картона у квалификацијама. Звезда је имала велику подршку са трибина пошто је на нашем највећем стадиону било присутно 45.000 гледалаца. Најбољу шансу наш тим је имао у 16. минуту преко Милана Пуровића који је после шута главом погодио пречку након сјајног додавања Марка Перовића. Са друге стране Брага је имала најбољу шансу почетком утакмице, када је шутирао Вандерсон Алмеида, а лопта је закачила неког од наших фудбалера и преварила Ранђеловића те потом погодила стативу. Даљи ток утакмице је протекао без већих прилика, Звезда је претила ударцима са дистанце Јанковића, Пуровића и Мудринића, али промене резултата није било.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – БРАГА 0:0 (0:0)

Стадион: „Црвена звезда“.
Гледалаца: 45.000.
Судија: Руд Босен (Холандија).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Ранђеловић, Јоксимовић (од 83. Ђокај), Дудић, Бишевац, Луковић, Ковачевић, Јанковић, Младеновић, Перовић(од 75. Баста), Мудринић
(од 63. Стојановић), Пуровић.

БРАГА: Сантос, Нунес, Нем, Луис, Фереира, Фелипе, Мадрид, Вандињо, Мораес (од 87. Жорж), Томас (од 81. Беваква), Диас (од 60. Росато).

На другом мечу одиграном две недеље касније у Португалу дуел између Браге и Црвене звезде је поново завршен нерешеним резултатом, али овога пута виђена су два поготка. Звезда је стигла до предности у 11. минуту сјајним голом Милана Пуровића који је из веома тешке позиције шутирао волеј ударцем, лопта је одскочила од земљу и потом лобовала чувара мреже Браге за велику радост нашег тима. После поготка тог поготка Брага је заиграла веома офанзивно, али су црвено-бели успешно одолевали нападима домаћег тима. У другом полувремену играло се веома чврсто, без превише шанси све до 85. минута када су португалци постигли гол. Росато је извео слободан ударац, а лопту је главом закачио Жаиме Жуниор и успео да превари чувара мреже Црвене звезде. До краја сусрета промене резултата није било па се на тај начин захваљујући голу у гостима наш тим пласирао у групну фазу Купа УЕФА.

Стадион: „Естадио Муниципал де Брага“.
Гледалаца: 19.452.
Судија: Франц Ксавер Вак (Немачка).

БРАГА: Сантос, Нунес, Нем, Луис, Фереира (од 34. Росато), Фелипен (од 55. Жаиме), Мадрид, Вандињо (од 73. Жорж), Леал, Беваква, Диас.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стојковић, Баста, Дудић, Јоксимовић, Луковић, Ковачевић, Јанковић(од 87. Миладиновић), Младеновић, Пуровић (од 55. Ђокај), Мудринић (од 37. Миловановић), Жигић.

Црвена звезда и Брага су се сусрели такође после две године у оквиру групне фазе Купа УЕФА, тада се играо само један меч и Звезда је гостовала у Португалу. Утакмица је завршена резултатом 2:0 у корист тима из Португала.

Претходни текстЗвезда убедљива у вечитом дербију
Следећи текстЗвездини бисери – Распуцани млађи кадети