Станковић: Идемо по пролаз

15

Црвена звезда сутра од 20 часова и 30 минута дочекује Каират у реванш мечу другог кола квалификација за Лигу шампиона, а очекивања пред сусрет изнео је шеф стручног штаба нашег тима Дејан Станковић.

Ако будемо на нивоу који се очекује од нас, неће бити проблема. Извукли смо доста ствари из прве утакмице које нису функционисале и које нећемо поновити сутра. Прошле године када смо играли квалификације за Лигу Европе смо прижељкивали реванш. Тада је био један меч, без поправног. Ове године имамо шансу да на нашем стадиону исправимо ситнице које смо направили у Казахстану – почео је Станковић.

Навикао се шеф стручног штаба нашег тима Дејан Станковић на то да екипе против Црвене звезде играју дефанзивно.

– Углавном играмо против „бункера“, некад то буде лакше, некад теже. Отварање утакмице и гол у раној фази меча, у првих 15 минута меча је решење или рецимо прекид. Радимо много на томе, јер нам је прекид прошле оружје било једно од јачих оружја и тада смо на таквим утакмицама где су наши играчи добро чувани и дуплирани, то користили. Сваки противник има жељу да се покаже против Звезде. Блок, индивидуални квалитет, висок пресинг и брза реакција – тако се решава „бункер“, а ми такве мечеве играмо у 85 посто утакмица у сезони, рачунајући и Европу.

Добро је искаутиран Каират.

– Доста тога зависи од нас, да ли ће се повући или храбро као у Казахстану. Они и мају добру реакцију на изгубљену лопту и то треба да окренемо у нашу корист, у суштини да их одаљимо што више од гола. Прекид је њихово важно оружје, па чак и аут. Можда звучи глупо, али они из аута, поготово са десне стране убацују лопту у петерац и понашају се као да је корнер, дословно им пет, шест играча буде у завршници. Много ствари зависи од нас, знамо и м врлине и мане и опет кажем, радићемо на томе да се они бране.

Говорио је Станковић и о здравственом билтену.

– Сви су здрави сем Гајића ком је испало раме, то сам рекао и пре Лучана, док је Катаи добио много “батина” на том мечу са Младости, али то су ударци од којих се опоравља. Остатак групе је здрав и неће бити “револуција” што се тиче састава. Звезда је једнако резултат, када је то добро, онда је све позитивно. Момци су свесни важности, знају шта и како играмо, и то је само једна карика у ланцу утакмица и ка њој фокусирано гледамо. Кад то прође, видећемо шта и где. Верујем у играче, то је озбиљна група момака. Једна лоша утакмица, тачније слабије полувреме може да се “заломи”, већ у наставку игре у Казахстану смо били бољи. Верујем да ћемо бити фокусирани са жељом, а када ми то добро радимо, противник је у проблему.

Упоредио је Станковић ситуацију са прошлом годином, када се играо само један меч, а Црвена звезда у већем делу квалификација била гост.

– Било је теже тад него сад. Не знам дал то објективно или субјективно гледам, али много већи притисак је био у овим данима прошле године. Значило би нам на психолошком плану да прођемо – један притисак мање. Сваки пролазак је скидање “ранца”. Међутим, сваки играч зна шта је Звезда, не гледају појединачно и нису егоисти, због тога осећају још већи притисак. Сутра идемо да прођемо.

Коментарисао је и чињеницу да Црвена звезда утакмице које “живот значе” игра на почетку сезону.

– Било би нам лакше да је то на крају сезоне, али ми их увек играмо на почетку. И то после јаких припрема. Али не желим да тражим изговоре. Улазимо у захтеван ритам, и свесни смо тога, али било би нам лакше да су нам те кључне утакмице на крају сезоне. Ми сад имамо доста да изгубимо. Лествицу смо подигли високо, сви желе да се покажу, али нико титулу није изгубио у јулу и августу, тако да стрпљен спашен и без драме.

Причао је Станковић и о Дионију.

– Одиграо је 45 минута у Казахстану, па 70 против Младости, то је био план. Сустиже форму, јер је касно стигао на припреме, али ј е радан и труди се да стигне остале. Ми свакако имамо снаге да играмо и 120 минута ако треба, тако да само паметно и храбро.

Жали Станковић што стадион неће бити пун, али радује се дечијој енергији са трибине.

Пресрећан сам што ће деца бити ту, имаћемо њихову енергију. Ипак, фалиће 50 хиљада људи и пун стадион, то би нам у овом тренутку тако добро дошло, али сваки звездаш који буде на трибинама ће “веслати” у истом правцу као и ми – закључио је Станковић.

Претходни текстТројка за Бошка као почетак важне борбе
Следећи текстУ сусрет противнику – Каират