Звездини повратници

29

Црвена зведа је у претходном периоду бележила невероватне успехе како у домаћем шампионату, тако и у европским такмичењима. Наши првотимци су освојили четири узастопне титуле првака државе, два пута играли Лигу шампиона, као и Лигу Европе, и у исто толико наврата је обезбедили европско пролеће, а у богату истоју Звезде уписана је и једанаеста дупла круна. У овим великим успесима нашег клуба велики допринос су дали играчи „повратници“ који су у неколико мандата носили црвено-бели дрес.

Гелор Канга је стигао у Црвену звезду у летњем прелазном року 2016. године из Ростова, а већ после неколико утакмица доказао да је странац који прави разлику и профил играча какав наш тим дуго није имао. У првој сезони репрезентативац Габона је играо веома „промењиво“ у црвено-белом дресу, али упрскос томе постигао је седам голова и забележио чак 15 асистенција што је одличан учинак за фудбалера који наспута на његовој позицији. Међутим, доласком Владана Милојевића на позицију тренера, Канга је добио улогу носиоца игре, а велико поверење стручног штаба узвратио је головима и асистенцијама. На почетку сезоне 2017/18. везни фудбалер нашег тима је погађао противничке мреже из готово немогућих позиција. Нарочито се истакао у квалификацијама за Лигу Европе на мечевима против Спарте из Прага и Краснодара када је својим шутевима доводио до делиријума 55. 000 навијача на трибинама стадиона „Рајко Митић“. Његови голови су тада били од великог значаја за пласман у Лигу Европе на који је наш тим чекао десет година.

Већ на полусезони Канга је напустио наш тим и прешао у Спарту из Прага, а после две ипо године Габонац се вратио у Црвену звезду и поново задужио дрес са бројем осам. Под тренерском палицом Дејана Станковића наш везни фудбалер је наставио да пружа партије из првог мандата, брзо се уклопио у систем рада, као и фудбалску филозофију младог стручњака што је доказао на терену. Канга је у протеклој години постигао осам голова и забележио 13 асистенција, чиме је био други асистент екипе. Својим прегледом игре, као и мирноћом када има лопту у својим ногама у великој мери је допринео игри нашег тима, а погађао је на „великим“ мечевима против Гента и Милана у оквиру групне и нокаут фазе Лиге Европе. Такође, центрирао је за гол Мирка Иванића у вечитом дербију када је извео перфектан ударац из угла. Када се подвуче црта Канга је у оба мандата носећи дрес нашег клуба био играч од великог значаја, а о томе колико га мотивишу „важни“ мечеви говори учинак који је остварио на њима.

Александар Катаи, момак из Србобрана, је за црвено-беле наступао у првом мандату, у сезони 2015/2016 и био један од носилаца игре у освајању шампионске титуле. У тренерској ери Миодрага Божовића повремени репрезентативац Србије је оправдао свој надимак и са 23 поготка био најбољи стрелац лиге. У квалификацијама за Лигу шампиона био је стрелац у двомечу против Валете, као и у наредној рунди против Лудогореца, када је био нерешива енигма за противничку одбрану. Такође, Катаи је био стрелац у 149. вечитом дербију када је наш тим славио са 3:1, а наш крилни нападач је бриљирао на том мечу.

После играња за шпански Алавес, амерички Чикаго Фајер и Л.А. Галакси, популарни „Магико“ је стекао велико искуство играња у иностранству, а прошлог лета се вратио у свој вољени клуб и био једна од главних узданица шампионске машинерије Дејана Станковића. Катаи је одиграо укупно 32 утакмице на свим „фронтовима“ и забележио учинак од 18 голова и девет асистенција, а повреда га је зауставила у томе да премаши властити рекорд из претходног мандата. Поново је био незаустављив на европским мечевима те је тресао мреже ривала на сусретима против Арарата, Слована из Либереца и Гента, а поново је био стрелац у вечитом дербију када је погодио гол са беле тачке. Својом фудбалском интелигенцијом, перфектним прегледом игре и дриблингом, Катаи је често добијао овације малобројне публике, а о његовом учинку на терену у хвалоспевима је говорио Дејан Станковић.

Славољуб Срнић, као Звездино дете, трећи пут ове сезоне је задужио дрес са бројем педесетпет. Популарни „Срна“ је још као „клинац“ дебитовао за наш тим, а после играња за Чукарички прешао је у наш клуб и брзо стекао симпатије навијача. Срнић је у првом мандату освојио две титуле првака државе и играо групну фазу Лигу Европе, као и Лиге шампиона. Памте се његови голови против Краснодара и Келна, а свакако да ће наш крилни нападач до краја живота сећати поготка који је дао Келну на препуној Маракани, јер је управо овим голом Црвена звезда изборила пролеће у Европи после дугог низа година. После непуне четири године проведене у клубу, популарни „Срна“ је прешао у шпански Лас Палмас, а само годину дана касније поново је обукао Звездин дрес. Примером бројних фудбалера и Срнић се брзо уклопио у систем рада Дејана Станковића који је инсистирао на његовом доласку. Срнић је ове сезоне покривао више позиција на терену, иако није постигао гол, својом борбеношћу и максималним залагањем на сваком мечу је допринео у бројним сегменитима игре нашег тима.

Такође, Милош Дегенек је носио дрес нашег клуба у два мандата. Својим партијама, правовременим стартовима, читањем игре, доминацијом у скоку, репрезентативац Аустралије је био централни бедем нашег тима у оба наврата играјући за Црвену звезду.

Претходни текстРадоњић: Морамо да пронађемо додатну снагу
Следећи текстЗвездин последњи корак у сезони!