Станковићевих 50 утакмица

69

Победа Црвене звезде против Мачве од 4:0 осим по још једној квалитетној партији и убедљивој победи остаће упамћена и по јубилеју тренера Дејана Станковића. Наш шеф стручног штаба је против Шапчана 50. пут са клупе предводио црвено-беле. Станковићев досадашњи учинак на клупи Црвене звезде је више него добар. Забележио је 38 победа, девет ремија и свега три пораза.

Све је почело у децембру 2019. године. Владан Милојевић је након победе над Чукаричким завршио јесењи део првенства на првом месту са 11 бодова предности у односу на најближег конкурента, а затим објавио да одлази. На његово место дошао је Дејан Станковић, наш прослављени фудбалер и најмлађи капитен у историји црвено-белих. Задатак није био лак, јер је његов претходник за две и по године боравка у клубу високо подигао лествицу са резултатима. У зимском прелазном року остао је без главног креативца и капитена Марка Марина и решио да шансу пружи млађим играчима. Деби на клупи вољеног клуба, Станковић је имао управо против Чукаричког на Бановом Брду. Сигурном игром и победом од 2:0, црвено-бели су најавили наставак успешне серије резултата. Надмоћно је освојена трећа узастопна шампионска титула, са 14 бодова предности у односу на најближег пратиоца.

Ново лето, донело је нове квалификације за Лигу шампиона. Због пандемије изазване корона вирусом одлучено је да се игра само једна утакмица. Станковићев тим у односу на пролеће појачали су Фалћинели, Катаи и Канга. Црвено-бели су без проблема елиминисали Европу (5:0) и Тирану (1:0). Уследила је утакмица са Омонијом у Никозији. Црвено-бели су имали теренску иницијативу и створили мноштво изгледних прилика, али је утакмица у регуларном делу завршена 1:1. Кипрани су имали више среће и после извођења пенала прошли даље. Сигурно је да би развој ситуације био другачији да је Црвена звезда била у позицији да одигра реванш у Београду. Тај неуспех није обесхрабрио Дејана Станковића и његове изабранике. У плеј-офу за Лигу Европе савладали су Арарат са 2:1 и четврти пут заредом осигурали пласман у групну фазу европског такмичења. Жреб је Звезду сместио у групу са Гентом, Хофенхајмом и Слованом из Либереца. Црвено-бели су групну фазу завршили на другом месту, са три победе, два ремија и једним поразом уз освојених 11 бодова. Упоредно са одличним партијама на евро-сцени, сјајно је одигран јесењи део првенства, а Црвена звезда је доминантно завршила на првој позицији.

Пролећни део сезоне и двомеч са Миланом показали су колико је Станковић напредовао и сазрео у тренерском смислу. Одлично је припремио своје играче за дуел са италијанским великаном. Храбро и одважно су се супротставили екипи која је већи део италијанског првенства провела на водећој позицији. Први меч у Београду је Црвена звезда одиграла равноправно, а на „Сан Сиру“ потпуно надиграла росо-нере. И поред елиминације из Лиге Европе, та два сусрета учинила су поносним милионску армију звездаша. Победнички низ у првенству је настављен. Редом су падали Нови Пазар, нишки Раднички, Спартак, Пролетер, ТСЦ, Чукарички и Мачва.

Укупна ефикасност Дејана Станковића износи 76% уз гол-разлику 130:28. Црвена звезда током читаве сезоне чврсто држи лидерску позицију на табели као једина непоражена екипа у шампионату, а Станковић корача ка освајању нове шампионске титуле.

Нашем шефу стручног штаба Дејану Станковићу честитамо на јубилеју и желимо му пуно успеха у будућности на клупи Црвене звезде.

Претходни текстФалћинели оздравио
Следећи текстЗвездиних пет нових професионалаца