Турбулентна година која је променила свет

124

Ако се вратимо на почетак 2020. године, то је био период припрема у клубу за најважнији део сезоне, борбу за трофеје, а све боља форма екипе давала је наду да ће Црвена звезда наставити са трофејним низом и имати још једну сасвим добру сезону у Евролиги.

Међутим, већ у фебруару читав свет је био уплашен и у неизвесности јер су стизале информације, тада још далеко од Србије и региона, да се појавио нови вирус. Готово да нико није знао како ће се то одразити на глобалну стварност, а нико није ни слутио да ће остатак године протећи у великој борби и то са опаким и невидљивим непријатељем.

Развој догађаја није могао да се не одрази на само спортско борилиште. Црвена звезда мтс је настављала своје евролигашко путовање против Макабија који је долазио у Београд тек два дана након великог јубилеја и 75. рођендана Клуба. Све је било у знаку тог јубилеја, карневалска атмосфера, брилијантни црвено-бели, много емоција и сећања… Све је то преплавило ’’Штарк арену’’ и крај утакмице донео је осећај великог поноса, проузрокован богатом историјом, али и великом победом над ’’Поносом Израела’’. Три дана касније Црвена звезда је савладала и ФМП, испоставиће се, у последњој утакмици у сезони 2020/2021. Дан касније Евролига је донела утакмицу о прекиду сезоне. Таква одлука затекла је црвено-беле у Мадриду, требало је да се игра утакмица са Реалом. Међутим, стизале су из минута у минут информације да су у табору ’’Краљевског клуба’’ чланови заражени, утакмица се отказала, а уследиле су бројне перипетије и отежавајуће околности за повратак делегације црвено-белих у Београд. Напором менаџмента клуба, екипа се вратила практично последњим летом и осећало се у ваздуху да сезона излази из оквира кошарке и спортског надметања. Да следе важније и веће борбе.

Баш као и целокупна светска јавност, Црвена звезда је стала на страну целокупног друштва и лекара, сви смо били у истом тиму. Више од било ког коша или победе, важнија је била борба за животе. А, нажалост, многи су нас тих дана напуштали. Неки због последица вируса Ковид-19, неки из других разлога… Недостајале су тих дана речи, занемели бисмо, кошарка, Црвена звезда и целокупно друштво остајали су без пријатеља, породице, људи који су дали немерљив допринос нашем друштву. Бора Станковић, легенда Црвене звезде, али и кошарке напустио нас је 20. марта. Неколико месеци касније, 28. јуна напустио нас је дугогодишњи економ и пријатељ Црвене звезде Мирослав Петровић Лака. Само два месеца касније догодио се трагичан догађај који је пуно погодио светску кошарку – трагично је преминуо Мајкл Оџо, млади кошаркаш пред којим је био живот и будућност. Нажалост, то није био крај трагичним и тужним вестима јер је и 11. новембар носио тужне вести, а то је да нас је напустила још једна легенда Црвене звезде Милета Лисица, а само пет дана касније и великан нашег глумишта Иван Бекјарев без којег утакмице Црвене звезде више нису исте. 27. новембра преминуо је Милорад Мића Белић. И у 2021. стизале су трагичне вести, два дана након Божића 09.01.2021. преминуо је Петроније Пера Зимоњић, а првог марта члан скупштине клуба Миленко Кашанин. Последња у низу трагичних вести стигла је 7. марта када је преминуо велики музичар и композитор Сања Илић.

Губило је наше друштво и друге великане, чинило се да је превише, питали смо се да ли мора тако да буде… Свесни да живот иде даље, али љути на судбину и неправду. Увек смо чували и чуваћемо сећање на оне који су Србији, нашем друштву и Црвеној звезди дали допринос који ће остати вечно упамћен и уписан.

Упркос трагичним догађајима и великој борби, покушавали смо да се навикнемо на ’’ново нормално’’ што је постала крилатица којом су се готово сви водили. Од увођења ванредног стања, било је потребно свима да останемо у кошарци на прави начин. Из тога се изродила фантастична акција КК Црвена звезда и његовог тадашњег првотимца Били Берона у сарадњи са Евролигом, а то је велики пројекат ’’Billy Gym’’. Берон је на инстаграм платформи био аутор серијала где је показивао вежбе прилагођене кућним условима, а при том је угошћавао велике звезде НБА и Евролиге. Покренули смо и ’’Звездин биоскоп’’ у серијалу ’’Дани високог напона’’ емитовали смо утакмице из модерне историје које су нас подсећале на велике подвиге Црвене звезде и шта је црвено-бела породица остваривала из године у годину. Незаборавне атмосфере какве су само Звездаши умели да направе, ратничка кошарка под вођством Дејана Радоњића, али и велики подвизи екипа предвођених Душаном Алимпијевићем, Миланом Томићем и Драганом Шакотом улепшавале су вечери Звездаша у изолацији. Кошарка је поново била главна споредна ствар.

Влада је велика жеља да се вратимо на терен, да се поново игра кошарка и тако смо се окупили 11. маја. Играчи и стручни штаб су се тестирали а сутра кренули са мини-припремама на Малом Калемегдану. То је заиста био повратак у прошлост, на место где је све започело и симболично је постојала жеља да ово буде нови почетак за све. Међу зиднама Калемегдана, што је можда и звучало невероватно само неколико месеци пре, евролигашка екипа, Звездини првотимци поново су осетили драж кошарке. Све је заличило на оно право, истински ентузијазам, оптимизам… По програму професора Лукмана првотимци Звезде су се вратили у дечачке дане и под отвореним небом пробацивали лопту кроз обруч. Ипак, реалност нас је опет сасекла. Стизале су информације о потпуном прекиду сезоне, 25. маја Евролига је донела одлуку о окончању сезоне и поништила сезону. Два дана касније, то је учинила и АБА лига, а три дана након тога је било познато да се неће играти ни Суперлига Србије. Јасно је било да су све мисли и снаге усмерене да сезона 2020/2021. буде одиграна упркос свим недаћама и проблемима па је тако и КК Црвена звезда мтс кренуо у припреме за исту.

Црвена звезда се окренула будућности, јасан план менаџмента Клуба је било да се све снаге усмере ка оснаживању млађих селекција. Црвено-белу опрему су задужили најталентованији играчи своје генерације – Лука Вудраговић, Никола Топић, Лазар Гагић, Лазар Гачић, Павле Мишић, Ђорђе Марјанац, Дамјан Спасојевић, Реља Радовановић… они су од летос Звездина будућност!

Црвено-бели су се појачавали и у сениорском тиму. Пријатељски растанак са Драганом Шакотом који је урадио сјајан посао у претходном периоду, означио је и долазак новог тренера Саше Обрадовића. У сенироском тиму су редом долазили Џордан Лојд, Ленгстон Хол, Кори Волден, Звездина деца Алекса Раданов и Ускоковић. Потписао је и Дуоп Рит, као и Лендри Ноко који је био и први потпис, али лошом игром судбином тек дебитовао за Црвену звезду у 2021. години. Вратио се и Марко Симоновић… Звезда је била спремна за нове изазове. Уговоре су продужили и Огњен Добрић и Дејан Давидовац који су и даље млади играчи, али и власници бројних трофеја и синоними за успехе у модерној историји. Окупили су се црвено-бели 10. августа, припреме провели на Копаонику и у Београду где су тријумфовали у свим пријатељским мечевима

За менаџмент Клуба било је много изазова и ван терена. Глобална пандемија погодила је све сфере пословања и с тога представљала својеврстан изазов и у оквирима финансијског пословања. Срећа, али и дугогодишњо успешно пословање Црвене звезде, довели су до тога да дугогодишњи партнери клуба остану у победничком тиму. У августу су потписани нови уговори са здравственим партнером Бел Медик, „Rancco“ одела, „Old Spice“, ДПЦ, „Cards Print“… Сви су они остали у победничком тиму, као и МТС, ИДЕА, Дунав осигурање, Државна Лутрија, Аеродром Београд, Транспортшпед, АИК Банка, „Crowne Plaza“, Стерлинг, Леснина… Њихов допринос у свакодневном функционисању Клуба, а поготово у овим условима је заиста немерљив.

И не само то, успели смо и да оснажимо наш црвено-бели тим партнера. У јулу је потписан вишегодишњи уговор са лидером у индустрији спортске опреме компанијом Адидас, а Звезда је добила и бетинг партнера „Soccer“.

Још један велики изазов била је и продаја сезонских карата. Нови мотив ДНК, наша линија живота, био је носилац кампање маркетинг тима који је апсолутно заслужено од стране Евролиге добио огромно признање. Наиме, маркетинг стратегија ’’Together we stand, together we can’’ освојила је Европу и добила сребрни трофеј. Црвена звезда је тиме добила признање за други најбољи маркетинг у евролигашкој породици!

Убрзо је почела и продаја сезонских улазница која је ставила Звездаштво на испит. И тај испит је положен са чистом десетком! Свесни целокупне ситуације, да можда и неће моћи да буду у хали када се буду водиле нове евролигашке борбе и оне за трофеј, Звездаши су у великом броју куповали сезонске улазнице чиме су показали осећај привржености клубу и невероватну лојалност. И зато – ВЕЛИКО ХВАЛА! То је наш ДНК, наша линија живота, а та сезонска улазница имаће велику вредност првог дана када буде поново могуће да се у дворани окупи црвено-бела породица. Биће то историјски догађај, а менаџмент клуба се побринуо да сви који су у важном моменту стали уз Звезду, са тим вредним комадом пластике, буду део историје. Ма када год се она иписивала…

Лишени помоћи навијача, једне од својих највећих снага, црвено-бели нису успели да испрате ’’ново нормално’’ стање у Евролиги. Одложене утакмице, Ковид протоколи, празне хале… Није то била зона комфора за играче који су навикли да нижу успехе уз помоћ хука са трибина и атмосфере о којој прича цео свет. Менаџмент клуба је упркос томе нашао начин да каже још једно велико хвала својим навијачима.

Међутим, у децембру се вратио човек који је уз капитена Бранка Лазића и Марка Симоновића створио навику да је Црвена звезда најбоља. Велика еуфорија пратила је повратак Дејана Радоњића на клупу поново није могла да буде испраћена пуном халом, али се поново око тима створио победнички амбијент. Иако смо и даље трпели велике ударце.

У фебруару је вирус Ковид-19 поново напао Црвену звезду, овог пута погођен је играчки кадар и стручни штаб. Без изразито важних првотимаца – Кори Волдена, Лендри Нока, Ленгстона Хола, Кино Колома, Дуопа Рита… Без Николе Бирача, Саше Косовића, Александра Лукмана, Миодрага Ћирића у стручном штабу… Са тек враћеним у тренажни процес и такмичарски ритам Џордана Лојда… У таквом стању је Црвена звезда отишла у борбу за први трофеј у сезони.

Куп Радивој Кораћ у Новом Саду носио је посебан амбијент. Црвена звезда је била унапред отписана, појачана јуниорима Милутином Вујичићем и Николом Шарановићем. Феноменална енергија и мотивација наслутила је чудо на Купу већ у четвртфиналу. Раднички из Крагујевца је убедљиво савладан и заказан је дуел са вечитим ривалом Партизаном. Шансе нису биле на страни црвено-белих, али свесни за који грб се боре и навиком освајања трофеја Црвена звезда је херојски савладала Партизан. Ништа више није могло да заустави силно мотивисане црвено-беле да поново пригрле ’’Жућкову левицу’’ и то се и догодило. Без обзира што је ривал био тим из врха АБА лиге, Мега Сокербет. Звезда је имала циљ и Звезда га је остварила! Упркос свим прогнозама.

Након Купа је тим напустио Џони О’Брајант, а професионални уговор потписао Милутин Вујичић који је на Купу уписао и прве минуте, али и поене у црвено-белом дресу. Наставио се тренд и потписима Филипа Бранковића и Марка Михаиловића који су недуго након 18. рођендана ставили параф на професионалне уговоре са Црвнеом звездом.

Ово је чудно време, време велике борбе када битке на терену пречесто нису у првом плану. Она и даље траје и трајаће још неко време. Имамо сви исти циљ, да верујемо у наше здравствене раднике и пружимо им сваку могућу подршку. То смо урадили на утакмици против Барселоне када смо нашим херојима који воде свакодневне битке за животе – Небојши Митровићу, Борису Глушчевићу, Милану Мирковићу и Дарку Бајецу уручили захвалнице. То је био наш вид подршке комплетној струци која је на првој линији фронта. Они су хероји нашег друштва!

Прославили смо и 76. рођендан. Готово годину дана након што је турбулентан и тежак период почео. Био је то прави спектакл, али нажалост, без главних актера. Наших навијача, који су путем малих екрана и друштвених мрежа могли да уживају у перформансу који је за њих приредио менаџмент Црвене звезде.

И наставићемо у истом правцу. Тражићемо начин да остваримо победе и на терену и ван њега. У жељи да вратимо наше старе животне навике и наставимо да ређамо успехе. Следе завршне борбе у АБА лиги, али и добро познате борбе које надмашују спортско борилиште. Црвена звезда ће увек бити уз наше друштво и након ове турбулентне године. Остаје нада да смо научили снагу заједништва и јединства. Чуваћемо сећање на оне који нису више са нама, а пратити стазу коју су нам утабали. Борићемо се и победити. Ми другачије не умемо.

КК Црвена звезда жели вам да будете здрави!

Претходни текстИза југа Маракане – Млађи кадети спремни за искорак
Следећи текстИН МЕМОРИАМ: Петар Фајфрић (1942-2021)