Дан када смо срушили Барселону

33

Црвена звезда је 2. јануара 1963. године у трећој одлучујућој утакмици Купа сајамских градова за улазак у четвртфинале савладала екипу Барселоне на неутралном терену у Ници резултатом 1:0, а једини гол на мечу постигао је Боривоје Костић у 72. минуту меча из једанаестерца.

Црвена звезда у својој историји је забележила многе велике победе у Европи. Падали су великани европског фудбала, а тог 2. јануара 1963. године у трећој, одлучујућој утакмици Купа сајамских градова побеђена је Барселона.

У првом мечу осмине финала смо у Београду савладали Барселону резултатом 3:2, а прва два гола постигли су Спасоје Самарџић и Јосип Скоблар, док је трећи погодак дело Радивоја Огњановића. У реваншу је Барселона славила 1:0, а по тадашњим правилима, било је неопходно да се одигра и трећа утакмица на неутралном терену.

Домаћин је био француски град Ница, а наши фудбалери су заслужено однели победу. Имали су велики број прилика, поготово у наставку игре, а питање тријумфа решио је Боривоје Костић голом у 72. минуту меча са беле тачке. Он је као најбољи играч утакмице добио на поклон сат.

Црвена звезда је у Ници наступила у саставу: Мирко Стојановић, Новак Томић, Томислав Милићевић, Лука Малешев, Милан Чоп, Владимир Поповић, Јован Анђелковић, Сретен Ђурица, Зоран Прљинчевић, Војислав Мелић, Боривоје Костић.

Тренер је био Милорад Павић.

Претходни текстЈелић: Биће ово година Станковића и Лазетића
Следећи текстСигурна победа Црвене звезде против Задра