Гент – Црвена звезда 0:2 (0:1)

53

Тријумфовала је Црвена звезда на гостовању белгијском Генту и дошла на корак од “презимљавања” у Лиги Европе. “Бомба” Његоша Петровића са старта меча и “небески” скок Немање Милуновића за победу од 2:0 и још један меч који ће сви звездаши дуго памтити.

Гент – Црвена звезда 0:2 (0:1)

Стадион: “Геламко Арена”, Гент, Белгија.

Судија: Филип Глова (Словачка).

Стрелци: Петровић у 1. и Милуновић у 58. минуту.

Гент: Болат, Ханс-Олсен, Енгадо-Енгадуи, Фортуна, Ботака (од 46. Кастро-Монтес), Дорш, Овусу (од 59. Ођиђа-Офое), Кумс (од 85. Жорж), Мохамади, Безус, Букари (од 66. Ниангбо).

Резерве: Коземанс, Ван ден Боре, Ођиђа-Офое, Ниангбо, Ван Дале, Кастро-Монтес, Самоаз, Жорж, Арсланагић.

Црвена звезда: Борјан, Гајић, Панков, Милуновић, Дегенек, Петровић (од 72. Ераковић), Николић, Иванић, Бен (од 72. Спиридоновић), Вукановић (од 86. Радуловић), Фалћинели (од 86. Боаћи).

Резерве: Поповић, Ераковић, Симић, Радуловић, Гаврић, Спиридоновић, Бачанин, Павков, Боаћи, Крстовић, Лазетић.

Жути картон: Бен (Црвена звезда).

Старт као из снова за Црвену звезду – “бомба” Његоша Петровића и вођство у првом минуту! После акције Бена и Вукановића, Николић је био тај који је извео корнер, ипак, он се уместо центаршута одлучио за пас према Петровићу који је стајао искоса са леве стране и са двадесет метара послао “пројектил” у рашље гола који чува Болат. Почетак меча и рано вођство нашег тима, условило је то да уследи нешто мирнији период игре. Домаћи изненађени “блицкригом” као да су покушавали да схвате шта се то догодило у првом минуту, а изабраници Дејана Станковића свесни да имају вођство, тежили су преузимању контроле меча у потпуности.

Конкретно су фудбалери Гента запретили тек у 16. минуту када је Букари шутирао из сличне позиције из које је Петровић погодио, али је послао преко пречке, а нешто касније је и Доршов ударац врло лако исконтролисао Борјан. Црвено-бели су углавном покушавали да пронађу истуреног Фалћинелија који се често борио за лопту са двојицом играча. Опасно за Гент је било и у 37. минуту када је Бен искоса центрирао из прекида, али је Болат избоксовао лопту тик испред двојице наших фудбалера које је нападач са Комора покушао да пронађе. Показао је Борјан колико је добар голман у 44. минуту. Букари је оштро главом захватио лопту, а наш капитен је сјајно успео да заустави ударац нападача из Гане и допринесе томе да наш тим на одмор оде са голом предности.

Гости су у наставку покушали преко Безуса, али је његов ударац главом из 48. минута завршио преко гола. С друге стране, практично већ у следећем нападу, претили су Иванић и Николић, али су концентрисани били дефанзивци Гента и успели да зауставе наше фудбалере. Слалом Дегенека из 53. минута када је по левом боку прошао од гола до гола, завршен је ударцем, али је лопта ишла у наручје Болата и веома отворено се играло на старту другог полувремена.

Ипак, поново је почело корнером, а завршило се голом Црвене звезде. Играо се 58. минут када је Бен, након што се Фалћинели луцидно изборио за ударац из угла, центрирао, а највиши у скоку био је Немања Милуновић и сјајно главом матирао Болата. Мало је фалило Бену да се у 64. минуту упише у стрелце и у потпуности стави тачку на меч. Повукли су контру фудбалери Црвене звезде, лопта је дошла до Вукановића који је искоса са леве стране упутио нешто између шута и центаршута, а на другу стативу је утрчавао Бен, али центиметри су га делили од тога да је пошаље у мрежу.

Стопостотну шансу имао је Кумс у 71. минуту када се нашао пред Борјаном, али је погодио спољни део мреже. После тога, реаговао је Станковић и направио две измене па су на терен ушли Ераковић и Спиридоновић уместо Петровића и Бена. Дошло је и до малог померања у линијама, јер је Дегенек прешао у везни ред, а Ераковић је отишао на позицију левог бека. Мирно су меч привели крају изабраници Дејана Станковића. Није било конкретних прилика за домаће, а шансу су са клупе још добилии Радуловић и Боаћи уместо Вукановића и Фалћинелија.

Црвена звезда је после четири одиграна кола у Лиги Европе освојила девет бодова и налази се на другом месту у групи Л. Први је Хофенхајм са 13 бодова, Слован има три, а Гент је без поена. Нашем клубу је довољан бод у једној од наредне две утакмице да обезбеди “европско пролеће”.

Претходни текст’’Together we stand, togeter we can’’
Следећи текстЦрвена звезда мтс поражена од Анадолу Ефеса