14 година од Звездине стотке против Реала

43

Кошаркаши Црвене звезде мтс у петак 13. новембра дочекују Реал Мадрид. То ће бити чак 21. међусобни окршај црвено-белих и ’’краљева’’. Мадриђани су успешнији, имају 13 победа, али неке од најсветлијих тренутака на највећој сцени Црвена звезда је имала управо против једног од најтрофејнијих клубова Европе.

Први меч између Црвене звезде и Реал Мадрида одигран је на фестивалу Европе на Ташмајдану давне 1968. Тај меч је по много чему историјски, а издвајају се две чињенице. Једна је да је Црвена звезда победила резултатом 89:83, а друга је да је на том мечу наступао у црвено-белом дресу легендарни Радивој Кораћ и постигао 24 поена. Легенда Црвене звезде Владимир Цветковић забележио је 26.

Историја ових дуела је веома занимљива, али се судбина поиграла да се нови меч Црвене звезде мтс и Реал Мадрида игра тачно један дан пре 14. годишњице спектакла у дворани ’’Александар Николић’’. Сећања на тај дан су и даље свежа, било је то 3. коло Улеб Купа, а Реал Мадрид је дошао у Београд као велики фаворит. Краљеви су били претенденти на трофеј, који су касније и освојили, а Црвена звезда је имала улогу аутсајдера који је уз себе имао невероватну публику и огромну жељу за победом.

Црвено-беле је предводио са клупе Драган Шакота, а заиста је било мало њих који су веровали у победу. Оптимизам није будио изостанак Американца Буркса који је био веома битан играч за црвено-беле. Заглушујућа бука са трибина и карневалска атмосфера креирали су чудо. Ипак, не би било фер не поменути у том контексту брилијантну партију Милана Гуровића који је меч завршио са чак 35 поена (индекс 42). Свакако треба поменути и Вука Радивојевића који је практично целу утакмицу играо као плејмејкер услед кадровских проблема и постигао 17 поена. Он је уписао и десет скокова и шест асистенција.

Црвена звезда била је убедљива у тој вечери и победила резултатом 100-81, то вече се и даље препричава, а амбијент са те утакмице је свим Звездашима и даље незабораван. Каква је била снага тог Реал Мадрида најбоље говори податак да су Краљеви касније освојили Улеб Цуп. Легенде европске кошарке носиле су тада бели дрес – Чарлс Смит, Луис Булок, Керем Тунџери, Венсон Хамилтон, Алекс Мумбру, Раул Лопес… Само су неки од њих, а посебно је занимљиво да је и тада дрес Реал Мадрида носио Фелипе Рејес који је и даље члан Мадриђана.

Податак који је за понос је то да је Црвена звезда имала од тада још много окршаја са Реал Мадридом и то на највећој, евролигашкој сцени. Било је ту утакмица за памћење, вредних Топ 16 фазе, болних пораза у последњој секунди које је креирао чудо од детета и велики Звездаш Лука Дончић. Неизбежно је да црвено-бели и краљевски клуб креирају истинске спектакле.

Да ће тако бити и у петак нема сумње, али ће недостајати велики и до сада неизоставни фактор београдских окршаја. То је наравно Звездина публика која је и пре 14 година била фактор на који велики фаворит није могао да утиче, а ту енергију и снагу са трибина никако да обузда. Околности су такве, а жеља да се обрадују Звездаши увек постоји.

Менаџмент клуба се побринуо да баш ви Звездаши, сезонци, имате своје место у хали. Ви заслужујете да будете у својој кући, у дворани ’’Александар Николић’’. Нажалост, за сада, то можете само да остварите на виртуелни начин. Више о томе можете сазнати ОВДЕ

Претходни текст„Звезда је живот“ – Александар Радојичић
Следећи текстРаспоред утакмица и најава преноса млађих категорија