Страшна одбрана и велика победа тима у Казању!

75

Кошаркаши Црвене звезде дошли су до велике победе у Казању, пошто су савладали Зенит као гости 65:58 (16:20, 24:17, 7:14, 11:14) у утакмици 16.кола Евролиге!

Ово је седми тријумф црвено-белих у овој сезони Евролиге! Страшна одбрана целог тима из Београда који је ривалу дозволио само 18 поена у другом полувремену!

Најефикаснији у екипи Црвене звезде у којој је вечерас свако дао свој допринос великој победи, био је Берон са 26 поена, а у екипи Зенита Холинс је убацио 14.

Велика жеља, велика борба, велике грешке судија, и на крају велика тимска победа Црвене звезде која је засијала у далеком Казању!

У дворани “Казањ” тренер Драган Шакота одлучио се за петорку Лорензо Браун, Лазић, Берон, Симанић и Кузмић, док се шпански тренер на клупи дебитанта у евролигашкој конкуренцији, Дјоан Плаза одлучио за стартних пет: Албиси, Воронов, Томас, Ајверсон и Понитка.

Екипа Црвене звезде пријавила је за ову утакмицу 16.кола Евролиге следећи састав: Кузмић, Човић, Л. Браун, Давидовац, Лазић, Берон, Добрић, Гист, Јагодић Куриџа, Џенкинс, Симанић и Штимац.

Црвено-бели су добро отворили утакмицу , иако је повео Зенит тројком Воронова, али је Берон убацио 7 од првих 9 поена црвено-белих, укључујући И тројку којом је наш тим повео са 9:5. Одмах у следећем нападу узвратио је плејмејкер Албиси, добро познат црвено-белима из прошлогодишњег дуела Еврокупа са Андором, и то на исти начин тројком, након офанзивног скока Ајверсона после промашаја Томаса.

Након неколико промашаја са обе стране, капитен Лазић, који је изванредно одиграо утакмицу у Копру у понедељак, погађа “флоутер”, али је Зенит брзо узвратио закуцавањем Томаса уз фаул Симанића. Играо се 7.минут утакмице…Прве кошеве за црвено-беле у свом омиљеном дресу у коме је заиграо по трећи пут у каријери, уписао је Владимир Штимац за вођство од 13:11, а тренер Шакота одлучио се за измену, и након другог фаула Симанића, увео је у игру за свој евролигашки деби Марка Јагодића Куриџу.

Берон је убацио нову тројку и стигао до 10 поена након 9 минута игре за вођство од 18:13, а до краја првог периода поентирали су и Холинс (друга тројка за Зенит у четвртини) и Лорензо Браун – за коначних 16:20 након 10 минута игре. Добра четвртина за Црвену звезду…

Међутим, друга је почела потпуно другачије, преокретом И мини серијом Зенита прво од 6:0. За само 30 секунди црвено-бели су примили два пута поене после фаула Штимца на Ајону И изгубљене лопте, а након поена Понитке за 22:20, тренер црвено-белих Драган Шакота затражио је тајм-аут. Нажалост ни пауза од 60 секунди није донела прекид серије, после промашаја Јагодића-Куриџе И изгубљене лопте Давидовца поентирао је Понкрашов за 24:20, истицао је други минут друге четвртине. Из игре је изашао Јагодић-Куриџа ушао је Џејмс Гист…Међутим, ни све бројнијим изменама, тренер Шакота није успевао да пронађе добитну комбинацију, после промашаја Штимца, Понкрашов је убацио нову тројку за Зенит, а серија од 13-0 прекинута је са 6 везаних поена црвено-белих (Џенкинс И Браун). Половином друге четвртине било је 29:24, па 29:26, узвратила је Црвена Звезда мини-серијом 6:0 чиме није допустила ривалу да се “одлепи”.

Прве поене на мечу бележи Гист, али одмах узвраћа Холинс који је погодио тројку уз фаул Џенкинса. Претходно је Лазић чини се оправдано, тражио фаул у нападу.

Одржавао је „домаћин“ предност од 7-9 поена, Вил Томас је донео поново +9 за Зенит, али је узвратио Лорензо Браун, након које смо видели три тројке. Берон па Понкрашов. И коначно поново капитен Лазић за 34:38.

Изузетно важно за црвено-беле било је да остану одмах уз екипу Зенита, и поред серије на почетку друге деонице, што су и успели и поред врло чудног судијског критеријума који није био наклоњен екипи Црвене звезде. О томе говори и податак да су по први пут на линију слободних бацања дошли у последњем минуту првог полувремена? Коначан резултат на истеку 20 минута поставио је Лорензо Браун тешком двојком – 40:37 за Зенит.

После 20 минута у листу стрелаца у екипи Црвене звезде уписали су се: Л. Браун 12, Берон 14, Лазић 5, Штимац 4, Гист 2. Током првих 20 минута у игру су улазили Кузмић, Човић, Давидовац, Јагодић Куриџа и Симанић.

У првих 6-7 минута треће четвртине виђена је тврда кошарка са доста грешака, али су у првом плану нажалост биле судије. Неколико заиста дискутабилних одлука на рачун црвено-белих, два непостојећа фаула Симанићу, уз то чист фаул на крилном центру Црвене звезде није досуђен у једном тренутку. Симанић је брзо морао на клупу због четврте личне грешке.

После више од три минута игре први поени Звезде у другом полувремену стигли су са “пенала” преко Берона, који је одговорио на двојку Ајона…

Нису црвено-бели имали ритам у нападу, али су корак по корак, великом жељом, великом борбеношћу полако стизали, и коначно престигли предност Зенита након четврте тројке Берона за 46:44 (28.минут). А онда се нападачки ритам црвено-белих убрзао, након блокаде Гиста, Филип Човић је убацио важну тројку за 49:44, да би на тројку Воронова, одговорио поново Берон (23.поен) за коначних 51:47 за црвено-беле. Одлична четвртина за Црвену звезду која је противнику дозволила само 7 поена, и пронашла решења у нападу којима је успела да дође до предности пред последњих 10 минута.

Велика борба виђена је и на старту последње четвртине, једине поене убацио је Колтон Ајверсон, тимови су показивали велику жељу да дођу до бодова, након украдене лопте Човића промашио је Давидовац који никако није успевао да ухвати ритам у нападу. И поред чињенице да нису убацили ни један поен у прва 4 минута последње деонице, црвено-бели су и даље водили 51:49 јер су све надокнадили великом борбом.

Невероватно је шта судије нису досудиле као прекршај на Давидовцу, који је добио лакат од Ајверсона у главу, обливен крвљу морао је на клупу, али судијској тројци ни то није био довољан “доказ” да досуде прекршај!

Полако се примицао крај утакмице, у 38.минуту дуга” двојка Брауна, па тројка Холинса. Пола коша разлике, запретио је домаћин, али је уследило добро додавање Брауна за Штимца који је погодио зицер.(54:57).

Када је након акције Брауна и Гиста, крилни центар погодио уз фаул, а Црвена Звезда дошла до вођства од 60:54, пут ка потпуно заслуженој победи био је отворен!

Запретио је међутим Томас новом тројком, али је одмах узвратио Браун двојком, а тачку на велики “брејк” у Казању ставио је у петак готово непогрешиви Берон који је тешком тројком у последњој секунди напада крунисао изузетно борбену игру целог тима.

Након 16 кола Црвена Звезда има скор 7-9, а у наредном колу црвено-бели дочекују Бајерн из Минхена већ 2.јануара Нове Године.

Црвена звезда: Кузмић -, Човић 3, Браун 18 (9ск, 6ас), Давидовац -, Лазић 5, Берон 26, Добрић -, Гист 7, Јагодић Куриџа -, Џенкинс -, Симанић -, Штимац 6 (8ск).

Екипа Црвене звезде мтс враћа се у Београд током ноћи летом из Казања, а већ у суботу у поподневним часовима одржаће у хали “Александар Николић” први тренинг у склопу припрема за гостовање у Подгорици.

Претходни текстОтворен нови терен са рефлекторима у нашем регионалном центру у Шапцу
Следећи текстШакота: Кориговали смо неке ствари након првог полувремена