Ни Олимпијакос више није непобедив

101

Кошаркаши Црвене звезде мтс допунили су колекцију великих евролигашких скалпова. Дуго се чекало на тријумф над Олимпијакосом и то се догодило – 89:78 (24:20, 19:14, 14:29, 32:15).

Храбра Црвена звезда!

У годинама за нама црвено-бели кошаркаши правили су чудесне резултате и остваривали велике победе. Недостајала је једна, али је и она стигла! Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су редовног учесника Фајнал фора Евролиге, снажни и чувени Олимпијакос предвођен Василисом Спанулисом, Јоргосом Принтезисом и осталим преискусним интернационалцима.

Иако за Звезду нису играли Џејмс Фелдин и Перо Антић, изабраници Душана Алимпијевића су имали јасан план. Фантастично припремљену утакмицу није омело ни искључење тренера Алимпијевића почетком другог полувремена. План је био до танчина спроведен у делу, а велика победа уписана у историјске књиге. На крају – 89:78 за београдске црвено-беле!

Звезда је храбро ушла у меч против фаворизованог ривала. Рочести је на почетку погађао, а две тројке Дангубића од чега друга уз фаул донеле су преокрет. Предност је била до тада максималних плус пет када је Матиас Лесор погодио из ролинга – 15:10.

Олимпијакос се вратио у егал поготцима за три поена, али је одговор био у рукама Огњена Добрића. Предност је задржана и до краја првог дела па су црвено-бели на први одмор отишли са четири поена предности – 24:20.

Много енергије је улагала Звезда и играла је сјајно. Расположени Енис је погодио своју прву тројку на утакмици за предност од десет поена (31:21). И ту нису стајали црвено-бели. Феноменална одбрана, сигуран скок и паметна решења у нападу чувала су вођство Црвене звезде која је на полувреме отишла са девет поена предности (43:34).

На почетку другог полувремена судије су донеле одлуку да искључе тренера црвено-белих Душана Алимпијевића. То је потпуно пореметило Звезду па је снажни Олимпијакос серијом пришао на само пола коша заостатка. Лукави Рочести је изнудио три слободна бацања, а потом је Дилан Енис погодио за три и вратио предност (53:46).

Звезда је испред себе имала изузетно тежак задатак. Олимпијакос је играо све боље. Грци су почели да погађају из готово свих позиција и дошли до потпуног преокрета – 57:63, колико је било на крају трећег периода.

Одсуство тренера у важном делу утакмице и скраћена ротација услед неиграња Пере Антића и Џејмса Фелдина, уз квалитет противника представљало је препреку за чудесну победу. Међутим, Звезда се није предавала. Огромна борба није изостала, а ниједна лопта није била изгубљена.

Серија Олимпијакоса је заустављена. Матиас Лесор је одиграо две изванредне дефанзивне роле, а егзекуција на другој страни није изостала. Погодио је у контри Стефан Јанковић па и сам Лесор и Звезда је шест минута пре краја поново повела – 69:68!

Спанулис је узвратио, али Енис и Омић су и на то имали одговор па је Звезда три и по минута пре краја повела пет разлике – 76:71.

Храбра је била Црвена звезда. На сваки покушај снажног Олимпијакоса, одговор је био спреман. Погађао је Бјелица, погађао је Енис, а чврста одбрана је била спремна на све да дође до свог циља. И дошла је! Када је 44 секунди до краја Дилан Енис погодио за три, разлика је износила недостижних плус 10.

Црвена звезда мтс – Олимпијакос 89:78 (24:20, 19:14, 14:29, 32:15)

Црвена звезда мтс: Кешељ, Дангубић 11, Давидовац 9 (4ас), Лазић 2, Добрић 5, Јанковић 6, Рочести 11 (6ас), Омић 6 (6ск), Лесор 9 (5ск), Енис 21 (8ск, 5ас), Јовановић, Бјелица 9.

Миленко Топић:
Била је ово чудесна утакмица, чудесна победа за нас. Играли смо без Антића и Фелдина и коначно смо прекинули серију пораза против Олимпијакоса, то нам је био велики мотив.

Заиста невероватна утакмица ти играчи су носиоци наше игре. Првих стартних пет, то нас је мотивисало били смо заиста мотивисани да прекинемо доминацију Олимпијакоса. Ни они нису у добром моменту. Били смо решени да искористимо енергију са трибина, да дамо све од себе, да се сваки играч појединачно уклопи у систем. Честитам играчима на фер и коректној игри. Давидовац је задобио малу повреду, биће спреман за следећу утакмицу.

Енис је вечерас био одличан и први пут нам је допринео на такав начин, у одбрани и у егзекуцији у нападу. Сваким даном се види да се уклапа све више.

Рекао сам им полако, смирите се, ми ово не можемо изгубити, ми ово нећемо изгубити. Веровали смо. Нажалост, Дуле није остао са нама на овој утакмици. Мислим да је престрого добио две техничке грешке. Мислим да би било лакше да је остао са нама.

Претходни текстЗвезда максимална против Рибнице
Следећи текстОдрађен први тренинг у Турској