Црвена звезда – Будућност, епизода #84

201

пише: Жарко Дапчевић – Даба

У наредном 4. колу АБА лиге састаће се велики ривали Црвена звезда и Будућност из Подгорице. Црвена звезда наставља тамо где је стала након једне од најуспешнијих сезона у својој историји и са одличним почетком у новој сезони, када је ова лига у питању, са 3-0 у победама, док Будућност има две победе и један пораз.

Црвена звезда за разлику од ривалстава са Олимпијом, Партизаном, Цибоном, која су вишедеценијска, дуели против Будућности су почели 80-тих година прошлога века и све до пред крај миленијума нису била толико велика, а онда када је екипа Будућности полако почела да буде један од битнијих клубова у новој Југославији и ривалство ова два клуба је постајало из утакмице у утакмицу све веће и веће.

Али да се вратимо на сам почетак њиховог ривалства. Дана 7. децембра 1980. године у оквиру 8. кола тадашње Југословенске лиге у хали Пионир састале су се екипе Црвене звезде и Будућности. Будућност се по први пут у својој историји пласирала у Прву лигу и ово је био њихов први званични сусрет који ће како смо већ рекли годинама касније прерасти у велико ривалство.

Црвена звезда је славила на овом мечу са резултатом 105:91, а најефикаснији су били Живковић са 26 поена код победника, док је код гостујуће екипе то био Антић са 33 поена. За историју и анале ће остати упамћени састави тимова који су наступали на овом мечу.

Црвена звезда: Дабић, Јанковић, Николић, Милекић, Живковић, Караџић, Богосављев, Бањанин, Салај, Јокановић, Ковачевић, Авдија.

Будућност: Антић, Драган Ивановић, Вукићевић, Радуловић, Кнежевић, Ковачевић, Петровић, Ракочевић, Ђуровић, Г. Бојанић, М. Бојанић, Гарић.

Те сезоне у узвратном мечу 21. фебруара 1981. године у Даниловграду Будућност је у судбинском мечу за себе славила са резултатом 106:92 и тако изборили опстанак у лиги.

У периоду 1980–1997. године Црвена звезда и Будућност су се углавном састајали у регуларном делу првенства, осим у две сезоне, 1984/85 када су се у четвртфиналу састали Црвена звезда и Будућност (Звезда победила са 2-0 у победама), као и у сезони 1990/91 када су се ова два тима нашла у плеј ауту (Звезда је и овога пута славила са 2-0 у победама).

Од сезоне 1997/98 ривалство ова два тима прелази на један већи ниво, тада је Црвена звезда у полуфиналу са 2-0 победила екипу Будућности и те сезоне освојила 15. титулу шампиона државе. Наредне сезоне ова два тима су водила мртву трку све до краја регуларног дела првенства, али на жалост због агресије НАТО пакта на нашу државу и бомбардовања које је трајало 77 дана, одлучено је да се шампион прогласи након завршетка лигашког дела без одигравања плеј-офа, иако је Звезда била боља у међусобном скору, Будућност је по први пут постала првак државе јер је имала једну победу више.

Следеће две сезоне Будућност је наставила са доминацијом и освајањем шампионских титула управо захваљујући бившим кошаркашима Звезде који су у том периоду појачали Будућност Топић, Ракочевић, Обрадовић, Кузмановић, Топаловић, Томашевић…

Након тога њихово ривалство прелази и у АБА лигу, такмичењу које траје све до данашњих дана. Углавном Звезда је била неосвојива тврђава за екипу Будућности у Београду, док је исто важило за екипу Будућности у Подгорици, све док на место тренера Црвене звезде није дошао Дејан Радоњић управо из Будућности и тај низ непобедивости екипе Будућности на свом паркету је био прекинут.

Црвена звезда и Будућност су се до сада састали 83 пута у свим такмичењима Црвена звезда је славила 50 пута, а 33 пута је Будућност изашла као победник. Појединачно по такмичењима то изгледа овако:

• Првенство, 46 утакмица, 27 победа Звезде, 19 победа Будућности
• Плеј-оф, 5 утакмица, 4 победе Црвене зведе, 1 победа Будућности
• Плеј-аут, 2 утакмице, 2 победе Црвене звезде
• Куп, 1 утакмица, 1 победа Будућности
• АБА лига, 29 утакмица, 17 победа Црвене звезде, 12 победа Будућности

Већ смо написали да су Звезда и Будућност на својим паркетима били врло негостољубиви домаћини, па је тако Звезда на свом паркету од Будућности у ових 83 меча изгубила 7 утакмица, први пут у сезони 1983/84 и то је био једини пораз све до сезоне 1995/96 када је после тога још пет пута губила у периоду 1996-2002. Последњи седми пораз у Београду, на свом паркету, Звезда је имала у сезони 2009/10 и то је за сада и једини пораз Звезде у АБА лиги на свом буњишту од екипе Будућности.

Звезда је пак са друге стране 15 пута у досадашњој историји славила у Подгорици, први пут у сезони 1982/83, и све до сезоне 1997/98 имала је 9 победа као гост. Настаје пауза од неколико година да би у периоду 2002-2005 извојевала четири победе што у АБА лиги, што у домаћем првенству.

Од 2006. године када је Црна Гора прогласила независност Црвена звезда и Будућност су се састајали само у АБА лиги и требало је да прође десет пуних година да би Звезда сада већ оним чувеним кошем из одбојке Николе Калинића славила у Подгорици и тако прекинула десетогодишњи пост. Прошле сезоне Црвена звезда је просто декласирала екипу Будућности у Подгорици, али је зато Будућност у полуфиналу АБА лиге, једина поред Партизана, победила Звезду, али јој та победа није помогла да се домогне финала. Звезда је у трећем мечу у Железнику славила и после је и Цедевиту у финалу буквално почистила и по трећи пут заредом освојила ово регионално такмичење.

Највеће победе Звезда и Будућност у својим међусобним дуелима су имале у следећим сезонама, Звезда у сезони 1982/83 резултатом 117:87 (+30), а Будућност у сезони 1981/82 106:84 (+22).

И Црвена звезда и Будућност су у својим редовима имали сјајне кошаркаше и сјајне кошгетере, а двојица кошаркаша држе рекорд по броју датих поена када су окршаји ова два тима у питању.

• Игор Ракочевић који је у својој каријери облачио дрес оба ривала држи рекорд по броју датих поена када је Црвена звезда у питању, он је наиме у сезони 2003/04 постигао 40 поена за Звезду у победи Звезде у Подгорици над Будућности са резултатом 99:88
• Када је Будућност у питању тај рекорд држи Владо Шћепановић у сезони 1995/96 са 36 постигнутих поена у победи Будућности над Звездом у Београду резултатом 113:102.

Интересантно је да су оба кошаркаша својим поенима донели победе својим тимовима на гостујућем терену. Да ли ће их неко претећи у будућности тешко је искрено то замислити.

На реду је 84. дуел ова два велика ривала где је домаћин Црвена звезда са новим тренером Душаном Алимпијевићем који је одлично стартовао у АБА лиги и скоро новим тимом. Додуше и Будућност наступа са новим тренером Александром Џикићем и релативно новим саставома, али опет за разлику од Звезде у њеном саставу има више играча из претходне сезоне.


Жарко Дапчевић – Даба

Рођен 14. јула 1967. године у Приштини. Велики заљубљеник у црвено-беле боје. Аутор књига „Под црвено-белим обручима (2014)“, „Слободан Јанковић, српски Лери Бирд (2014)“, Приче о југословенској кошарци 1945-1991 (2015)“, „Златна левица Радивој Кораћ (2015)“, „Црвено-бела бајка (2015)“ и „Модри чаробњаци са Маракане (2016)“.

“Годинама је Звездина ревија била моја спона са Црвеном звездом и све у вези ње. Јако сам јој на томе захвалан, јер уз помоћ ње сам сазнао многе ствари и упознао многе спортисте из разних Звездиних секција. Жеља ми је да се што више лепих прича и историјских података отме и сачува од заборава, и ово је моја захвалност СД Црвена звезда за све радости, све успехе и трофеје које нам је до сада даривала.”

Претходни текстЦрвена звезда – Рудар 28:25 (15:13)
Следећи текстОмладинци победили Војводину