Вече под звездама

117

пише: Жарко Дапчевић – Даба

Двадесетог маја 2017. године по 14. пут у Београду је одржана манифестација „Ноћ музеја“ где су Београђани, као и многобројни туристи, могли да посете музеје и манифестације које су за ту прилику биле направљене.

У оквиру тога је и Кошаркашки клуб Црвена звезда отворио капије Малог Калемегдана, те је велики број посетиоца могао да се упозна са веома богатом историјом клуба, да прошета теренима где је настала и почела кошарка на овим просторима. Могли су да прошетају теренима где су играле кошаркашке легенде попут Небојше Поповића, Геца, Демшара, Калембера, Лоција, Ђерђе, Кораћа, Цветковића, Данеуа, Капичића, Ћосића и многих других, и виде где је један нобеловац Иво Андрић посматрао кошаркашке утакмице. Поново су се продавале карте на улазу и за трен, макар за једну ноћ, је оживео дух Малог Калемегдана.

Као веома охрабрујуће је и то што је било много посетиоца. Међу њима доста деце и младих људи који у мору гомиле глупости и разног недоличног садржаја који се емитује преко ТВ-а изабрали ону лепшу страну живота да упознају историју клуба, да се сликају са трофејима, да види где је све то почело, да прошире и обогате своја знања. Те вечери Мали Калемегдан се вратио у нека лепа времена када је био центар дешавања у Београду. Уз помоћ компаније „МТС“ организована је као некада игранка под слоганом „Вече под звездама“ где се свирала и пуштала музика 50-тих и 60-тих година и где су посетиоци могли заједно са професионалним плесачима да играју и плешу.

Заиста предивна слика, где је цео Мали Калемегдан био испуњен осмесима, позитивном енергијом, прелепа слика где су заједно плесали и млади и стари. Млади су могли да виде како су некада изгледале те игранке, а стари да се подсете тог златног доба. Гледајући их са стране нека топлина око срца ми је била, а као у она добра стара времена много људи их је посматрало са обода зидина баш као некада када би Мали Калемегдан био испуњен да игла није имала где да падне, па би им преостале само ивице зидина.

А са неба, горе међу звездама су нас широких осмеха посматрали сви кошаркаши и кошаркашице Звезде који нажалост више нису међу нама. Није дато да падну у заборав већ смо кроз све ово и њих подсетили на њихово време.

У нади да ће ово прерасти у традиционални догађај нека ова прича остане сачувана на нека времена када су Звездане ноћи на Малом Калемегдану биле центар збивања Београда.


Жарко Дапчевић – Даба

Рођен 14. јула 1967. године у Приштини. Велики заљубљеник у црвено-беле боје. Аутор књига „Под црвено-белим обручима (2014)“, „Слободан Јанковић, српски Лери Бирд (2014)“, Приче о југословенској кошарци 1945-1991 (2015)“, „Златна левица Радивој Кораћ (2015)“, „Црвено-бела бајка (2015)“ и „Модри чаробњаци са Маракане (2016)“.

“Годинама је Звездина ревија била моја спона са Црвеном звездом и све у вези ње. Јако сам јој на томе захвалан, јер уз помоћ ње сам сазнао многе ствари и упознао многе спортисте из разних Звездиних секција. Жеља ми је да се што више лепих прича и историјских података отме и сачува од заборава, и ово је моја захвалност СД Црвена звезда за све радости, све успехе и трофеје које нам је до сада даривала.”

Претходни текстЦрвено-бели у полуфиналу Купа Србије
Следећи текстРезултати млађих категорија