Жалгирис бољи од Звезде

64

Кошаркаши Црвене звезде Телеком нису успели да савладају Жалгирис у дворани “Александар Николић“. Литванци су славили резултатом 79:88 (16:24, 28:18, 22:24, 13:22).

У фантастичном амбијенту дворане “Александар Николић“ кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да савладају Жалгирис. Литванци су након велике борбе били бољи, а меч је решен у последњих пет минута утакмице. Звезда се борила, али нису успели да резултатску клацкалицу која је трајала током читавог другог полувремена, преломе у своју корист.

У тим тренуцима Звезди је веома недостајао Марко Симоновић који је меч завршио половином треће деонице након фаула и техничке грешке. Половином последњег периода и Немања Дангубић је добио пету личну па је у завршници ротација, која је већ скраћена због повреда Луке Митровића и Николе Ребића, додатно била скраћена. Митровић је капитенски и покушао, одиграо непуних пет минута, али дефинитивно није могао.

Одсуство капитена осетило се и у скоку јер су Литванци имали 15 ухваћених лопти више. Не треба заборавити и фантастичан шут за три поена Жалгириса који је убацио девет тројки из 17 покушаја.

И поред свега, изабраницима Дејана Радоњића нико не може да замери на борбености, а то су показали и навијачи Црвене звезде који су дуго након последњег звука сирене наставили песму и задржали играче на паркету.

Од првог минута утакмице играло се веома чврсто на обе стране са одбранама на ивици фаула. Црвено-бели су тражили ритам у нападу, а у одбрани им је велие проблеме задавао Артурас Милакнис. Сјајни литвански шутер погодио је четири тројке из четири покушаја и у првој четвртини дефинитивно правио разлику јер је после седам и по минута игре Жалгирис имао двоцифрено вођство (9:20).

Дејан Радоњић је трагао за добитном комбинацијом, а чинило се да је на правом путу уласком Марка Симоновића и Нејта Волтерса у игру. Њима је мало требало да се потпуно разиграју. Симоновић је погодио из изузетно тешке позиције уз звук сирене за истек напада, а тик пред истек четвртине Волтерс је погодио препознатљив флоутер. Подршка са трибина је у тим тренуцима била све јача и јача.

Американац и репрезентативац Србије су наставили успешну сарадњу и на почетку другог периода. Симоновић је полагањем на асистенцију Волтерса продужио серију 7:0 која је смањила разлику гостију на шест поена (18:24).

Серију је на кратко прекинуо Антанас Кавалиаускас, али су Волтерс и Симоновић наставили да блистају. Симоновић је на искуство извукао три слободна бацања, два погодио, а Волтерс је кошем уз фаул спустио разлику на минус три (23:26). Ипак, Кавалиаускас је наставио да ствара проблеме Звезди у рекету и прекинуо серију. Недостајало је у тим тренуцима да се неко још придружи Симоновићу и Волтерсу, а на другој страни Жалгирис је погађао из разних ситуација. Новом серијом 9:4 Литванци су поново стекли осетније вођство (27:35).

Потрага за трећим расположеним играчем у редовима црвено-белих је успешно окончана јер се потпуно разиграо Милко Бјелица. Погодак уз фаул, шут из угла и сјајан продор Милка Бјелице, а између тога и кош уз фаул Чарлса Џенкинса донели су Звезди ново вођство, прво након уводних 2:0 (37:35). Ту предност Звезда је задржала и до полувремена (44:42).

У трећој деоници разбудио се и Немања Дангубић. Убацио је осам поена у уводних пет минута и био главна узданица за очување предности. Ипак, борбени Жалгирис се држао у игри пре свега јер их шут није изневерио када год би Звезда стицала веће вођство. Након тројке разиграног Данбуића црвено-бели су дошли на пет поена предности (61:56), али Жалгирис се враћао у игру преко слободних бацање јер су изабраници тренера Радоњића увелико испунили бонус. Серију 7:0 гостију продужио је Мотум и Литванци су преокренули резултат поново у своју корист (61:63). Одговор је поново био у рукама Волтерса који је са пет узастопних поена узвратио и Звезда, а у последњи период ушло се при нерешеном резултату јер је Лекавичиус погодио нешто пре звука сирене (66:66).

Литвански репрезентативац отворио је и четврти период новом тројком, али је Волтерс био у ритму на овој утакмици. После Гудурићевог погођеног слободног бацања, Американац је постигао нову тројку и вратио предност (70:69). Међутим, Звезда је поново изгубила ритам у нападу. Мимо са слободних бацања, црвено-бели су тешко проналазили пут до коша, а Кавалиаускас је наставио да игра одлично. Предводио је мини-серију Жалгириса од 8:1 која је с обзиром на период меча и дотадашњу резултатску клацкалицу изгледала значајно (74:82). Остало је нешто више од три и по минута до краја меча.

Црвено-бели су покушали зонским пресингом да поремете организацију игре Литванаца, али је и даље напад представљао проблем. Осим Волтерса и Бјелице чекао се још један расположен играч. Чинило се да је то Дангубић, који је тројком из угла смањио предност гостију на минус пет (79:84), али је убрзо добио и пету личну па после Симоновића црвено-бели су остали и без Дангубића због пете личне.

Судије су такође пооштриле судијски критеријум. Звезда је тешко долазила до својих поена, а на другој страни Литванци су са линије пенала поноо стицали разлику. На минут и по пре краја утакмице Литванци су имали недостижних девет поена предности и црвено-бели нису могли да се врате у меч.

Црвена звезда мтс – Жалгирис Каунас 79:88 (16:24, 28:18, 22:24, 13:22)

Црвена звезда мтс: Волтерс 15 (5ас, 4ск), Дангубић 16, Митровић, Лазић, Симанић, Добрић, Симоновић 16, Џенкинс 6, Гудурић 1, Јовић 4, Кузмић 3 (5ск), Бјелица 19 (5ск).

Жалгирис: Пангос 5, Лекавичиус 6, Валинскас, Вестерман 7 (8ас, 5ск), Сеибутис 2, Мотум 9, Јанкунас 2, Јавтокас, Милакнис 19, Лима 4 (5ск), Кавалиаускас 20 (4ск).

Претходни текстПораз Звездиних одбојкашица
Следећи текстРадоњић: Покушали смо све