Звезди припала драма у Бамбергу

69

Кошаркаши Црвене звезде мтс направили су прави подвиг савладавши Бамберг на гостовању резултатом 78:79 (14:11, 15:27, 32:20, 17:21). Јунаци победе били су Чарлс Џенкинс и Бранко Лазић.

Звезда има велики карактер и победнички менталитет. Поред бројних путовања и проблема са истим, кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су одлични Бамберг на гостовању у Немачкој 79:78.

Сам погледа на резултат наслућује драму, а тако је и било. Црвено-бели су морали да дају последњи атом снаге и то су учинили. Уз велику подршку фантастичних навијача у Бамбергу, врхунске партије Милка Бјелице и Марка Симоновића, сјајне роле Чарлса Џенкинса и Бранка Лазића у завршници – Звезда је направила велики подвиг.

Наиме, 24 секунде пре последњег звука сирене Сетфан Јовић је искористио несмотреност одбране Бамберга и пронашао усамљеног Џенкинса који је уз контакт, можда и фаул, поентирао за вођство од пола коша. Времена је било, а лопта је ишла у руке Даријуса Милера. Милер је решио претходни меч у првенству Немачке на сличан начин како и сада покушао, али против себе није имао Бранка Лазића. Овог пута није успео и уследило је велико славље.

Бројни Звездаши у „Бросе арени“ славили су заједно са играчима, поздравили их уз узвике „шампиони, шампиони“, а они су узвратили поздраве уз нескривен осмех. Сада је време за „Комбанк арену“ и да Звездаши на само себи својествен начин дочекају праве шампионе.

Звезда је нешто спорије ушла у меч и четири минута је требало да постигне први кош из игре. То је урадио Кузмић који је практично најавио доминацију центар црвено-белих у рекету и смањио предност ривала (8:3). Звезда је пронашла свој ритам и мало по мало топила вођство ривала. На почетку другог периода Чарлс Џенкинс је погодио прву тројку за своју екипу, а у следећем нападу је Милко Бјелица одлично пробио до краја и положио. Звезда је имала прво вођство на мечу (17:16).

Одбрана изабраника Дејана Радоњића је готово била перфектна и ређали су се фуриозни контранапади. Марко Симоновић је забележио две блокаде у другој четвртини, а имао је и одличне минијатуре у нападу. Једини разлог зашто Звезда није могла да стигне до осетнијег вођства било је нешто слабије извођење слободних бацања, али ни то није дуго потрајало.

Бјелица и Кузмић су доминирали у рекету, а Симоновић је погодио фантастичну тројку уз звук сирене. Уследила је одлична контра коју је реализовао управо Симоновић сјајним закуцавањем на асистенцију Гудурића који је у наредном нападу и поентирао. Лазић је са линије за слободна бацања био половично прецизан и закључио Звездину серију 21:9 која је у на минут пре полувремена донела црвено-белима залиху од 11 поена (38:27).

Готово перфектно полувреме изабраника тренера Радоњића донело је предност од девет поена, а практично једина замерка био је проценат шута са линије пенала. Ипак, нападачки убоити Бамберг је још увек морао да се задржи у позиционој игри која је потпуно избацила сјајне шутере из ритма.

Ипак, почетак другог полувремена донео је другачију игру. Никос Зисис је одлично разигравао шутере Бамберга, а Мели је са три тројке предводио серију тројки. Придружио му се и Дариус Милер и Немци су за четири и по минута серијом 14:5 стигли до изједначења (43:43). Звезда је поново тражила нападачки ритам, али су олако изгубљене лопте коштале црвено-беле. Зисис је диктирао ритам, а Звезда у рекету није наставила доминацију из првог полувремена. Стога, након 27 минута утакмице Бамберг је дошао до плус пет (50:45). Гудурић је поново предводио нападачку игру црвено-белих уз велику помоћ Бјелице и Симоновића. Пик ен рол игра Гудурић-Бјелица је сјајно функционисала, а Симоновић је свако скупљање кажњавао шутем за три поена. Чекало се да одбрана поново одради свој посао и када се то догодило Звезда је изједначила (58:58). У завршници трећег периода утакмица је поново била у егалу.

Почетак последњег периода обележила је далекометна паљба на обе стране. Бјелица је одлично повратним додавањима разигравао шутере, али су Немци такође имали расположене играче. Играло се практично кош за кош, тројка за тројку.

Звезда је покушавала да успори ритам, а Бамберг да убрза колико је то било могуће. Чинило се да онај који наметне свој ритам односи победу. Свакако, све је слутило на драму. У потпуно егал утакмици на једној страни су бриљирали Бјелица и Симоновић који су практично измишљали поене, а на другој Зисис и Милер.

У последњи минут се ушло са пола коша предности за Бамберг (78:77). Звезда се одлично одбранила, а онда је Џенкинс практично заборављен. Јовић га је сјајно пронашао, а Џенкинс уз јак контакт поентирао. Семафор је показивао да је остало тачно 24 секунде до краја, а црвено-бели су водили (79:78). Одбрана је одрадила посао и Звезда је уписала вредну победу.

Бросе Бамберг – Црвена звезда мтс 78:79 (14:11, 15:27, 32:20, 17:21)

Бросе Бамберг: Козер 7, Мели 16 (10ск), Зисис 11 (9ас), Николић, Штајгер 9, Тајс 2, Ло, Стрелниекс 12, Милер 14, Крацер, Хекмен 2, Радошевић 5.

Црвена звезда мтс: Волтерс (5ск), Дангубић, Митровић, Лазић 3, Симанић, Добрић, Симоновић 17 (4ск), Џенкинс 10, Гудурић 11 (4ас), Јовић 12 (5ск, 5ас), Кузмић 8 (7ск), Бјелица 18 (5ск).

Претходни текстУО Звезде именовао потпредседнике
Следећи текстСрбија и звездаши на првенству Европе