Звезда силовита у дербију АБА лиге

118

Кошаркаши Црвене звезде мтс одиграли су фантастичну утакмицу и у дербију регионалног такмичења савладали Цедевиту резултатом 88:64 (15:7, 23:25, 28:12, 22:20).

Тренер Црвене звезде мтс Дејан Радоњић позвао је навијаче да пруже подршку његовим изабраницима у регионалном дербију. Они су дошли, испунили чак 5.734 седећих места у дворани „Александар Николић“ и добили представу за памћење.

У претходним годинама Црвена звезда и Цедевита су играли прегршт важних и неизвесних мечева у регионалном такмичену, али је овог пута виђено нешто сасвим другачије. У другом колу АБА лиге црвено-бели су савладали великог ривала убедљивим резултатом 88:64. Звездина одбрана је била беспрекорна, а у нападу је ритам диктирао невероватни Стефан Јовић који је забележио 16 асистенција које су његови саиграчи атрактивно претварали у поене.

Марко Араповић је у првом нападу гостију поентирао, донео им предност, али је Звезда поенима Огњена Кузмића и тројком Стефана Јовића преокренула резултат. До краја меча све је протекло у знаку црвено-белих који су чврсто пригрлили вођство и нису га испуштали до последњег звука сирене. Публика је уживала, сви играчи су добили прилику коју су сјајно искористили пошто се свих 12 играча уписало у листу стрелаца. Посебно су навијачи били гласни када су дозивали Чарлса Џенкинса, нимало случајно јер је бриљирао са 15 поена и вратио Звездаше у не тако давне дане када су му на истом месту громогласно скандирали.

Међутим, не би требало истицати ниједног појединца јер је Звезда пре свега показала невероватну борбу и феноменалну колективну одбрану која је доносила прегршт лаких поена и самопоуздање распуцаним црвено-белима.

Озбиљно, борбено, одговорно и пожртвовано. То је био приступ изабраника Дејана Радоњића од почетка игре. Бековска линија црвено-белих извршила је жесток притисак на Дејвида Стоктона, а прошлогодишњи МВП АБА лиге Миро Билан у потпуности је изгубио битку са сјајним Кузмићем, па Цедевита није никако могла до поена из игре.

Црвено-бели су без проблема држали заслужено стечено вођство у наставку деонице, али је почетком другог дела можда највећи квалитет ривала, дужина клупе, дошао до изражаја. Џејмс је донео енергију уласком на терен и гости су убрзали ритам. Цедевита је пришла на 18:15, али је шест везаних поена Николе Ребића, а потом и пет узастопних кошева Бјелице зачињених Симоновићевом тројком донело Звезди ново двоцифрено вођство (29:19).

Ипак, догодио се мањи пад концентрације у последњем минуту првог полувремена. Олако изгубљена лопта резултовала је поенима уз фаул Џанана Мусе на другој страни, али је Џенкинсова тројка на другој страни поставила ствари на своје место yа 38:32 после првих 20 минута.

Другачије није ни било. Одбрана црвено-белих је била беспрекорна, а она је дала и елана у нападу. Тројка Симоновића, тројка Џенкинса, а потом и сјајан кош из одбојке поменутог Симоновића и на семафору је већ писало 46:32. Цедевита је морала да се озбиљно презноји за сваки поен, а на другој страни је петорка Јовић, Џенкинс, Дангубић, Симоновић и Кузмић у брзом ритму ређала поене. Чарлс Џенкинс је имао своју симултанку, Симоновић и Дангубић су погађали, Јовић је летео по паркету као да је на терену резултатска клацкалица, а Кузмић је и даље господарио у оба рекета. Резиме – Након шест минута другог полувремена резултат је био огромних 62:39 на конту Звезде.

Питање победника већ тада је било решено, али се приступ изабраника Дејана Радоњића није променио. И у наставку је свака лопта била важна, а Цедевита је за сваки поен морала много да се потруди. Ни у једном тренутку предност домаћина није била угрожена, а на трибинама је владала слављеничка атмосфера. На крају, убедљива победа и добар замајац пред нове изазове. Одмора нема јер се АБА лига за црвено-беле наставља већ у четвртак када изабраници Дејана Радоњића гостују Задру.

Црвена звезда: Ребић 9, Дангубић 7 (4ск), Митровић 4, Лазић 4, Симанић 3, Добрић 2, Симоновић 16, Џенкинс 15, Гудурић 7, Јовић 3 (16ас), Кузмић 8 (4ск), Бјелица 10.

Претходни текстЦрвена звезда шампион Србије!
Следећи текстРадоњић: Сви можемо да будемо задовољни