Звездин дом домаћин „Red Bull King of the Rock“

195

У седмом издању најзахтевнијег и најпознатијег „1 на 1“ баскет турнира „Red Bull King of the Rock“, велико светско финале ће се одржати у Београду 17. септембра, на теренима КК Црвена звезда на Малом Калемегдану.

Након квалификационих турнира одржаних на 4 континента, најбољих 32 играча из преко 20 земаља, бориће се на завршном турниру за титулу „Краља уличног баскета” на теренима КК Црвена звезда на Калемегдану, једном од најзначајнијих места у историји српске,некада југословенске и европске кошарке.

Београд (Србија) – После Сједињених Америчких Држава, Тајвана и Турске, најпрестижнији завршни турнир који негује аутентичну ‘стреет’ баскеташку културу, долази у Београд и Србију, колевку европске кошарке, на терене КК Црвена звезда. Сама локација и чињеница да ће се турнир одржати под ведрим небом и између зидина древног Калемегдана, идеалан су спој за улазак једног од играча на листу „бесмртних” звезда које су освојиле „Red Bull King of the Rock“ завршни турнир.

Атрактивне локације увек су биле додатни печат светским финалима, играло се на теренима од најпознатијег светског затвора Алкатраз, где је турнир и покренут, преко познатог затвора на острву Самасана па до чувеног крова једне од најпознатијих фабрика у Истанбулу, који је прошле године угостио најчвршће баскеташе, а ове године, играће се између древних зидина „Калемегдана“ и на теренима КК Црвена звезда, великана српске кошарке.

Промотер турнира био је и чувени НБА ас Блејк Грифин, последње српско надметање испратили су наши млади асови Никола Калинић, Немања Недовић, Раде Загорац и Немања Дангубић, а сам амбијент Малог Калемегдана уз гледалиште које одаје обрисе вишевековне историје чувене тврђаве, обећавају спектакуларну атмосферу и препуне трибине.

Тако је било и у јулу на финалу српског „Red Bull King of the Rock“ турнира када је титулу одбранио Богдан Драговић, који ће на светском финалу наступити под заставом Србије, једне од преко 20 земаља која има представника. Уз Богдана Драговића нашу земљу ће представљати још и победници из претходних година Небојша Бошковић и Никола Вујовић као и овогодишњи финалиста Стефан Којић који су добили специјалне позивнице за учешће.

Мајстори игре под обручем са свих меридијана могу да очекују најбројнију публику на светском финалу и више од 2.500 љубитеља овог спорта. Титулу ће други пут узастопно бранити Турчин Киванч Динлер, а најбољи светски играчи доћи ће још из Литваније, Аргентине, Русије, Црне Горе, Естоније, Пољске, Анголе, Јужне Африке, Холандије, Казахтана, Тајвана, Кувајта, Румуније, Молдавије, Азербејџана, Словеније, Грузије и Либана.

Добро познати формат такмичења одржава се по елиминационом систему, а подразумева шутеве за два и три поена у петоминутним партијама где напад траје 15 секунди, што обећава адреналинску борбу. Такође, пет фаулова доносе аутоматску дисквалификацију, па је игра микс вештина, стратегије, издржљивости и рационалности, како би се избегла елиминација кроз жестоке дуеле.

Претходни текстБожовић: Ово је наша реалност
Следећи текстЦрвено-бели шампиони Србије у обе јуниорске конкуренције