Прослављен 71. рођендан Црвене звезде

779

Пре тачно 71 годину, 4. марта 1945. године основано је Спортско друштво Црвена звезда. Седамдесет и једну годину касније прослављени спортисти, легенде Црвене звезде, руководиоци, садашњи првотимци, будуће звезде окупили су се у Медија центру ФК Црвена звезда на обележавању још једног рођендана.

На почетку прославе подсетили смо се химне Црвене звезде која је настала пре 40 година. Текст за химну који су прихватили звездаши широм света је написао Љубивоје Ршумовић, а музику је компоновао Александар Сања Илић који су данас присуствовали нашој свечаности.

Академски хор Обилић, АКУД Бранко Крсмановић је 1976. године први пут јавно, на препнуом стадиону Црвене звезде, отпевао ову дивну песму и сада, четири деценије касније, је поново извео нашу химну.

Потом је присутне званице поздравио проф др Петар Шкундрић, председник Скупштине Црвене звезде.

На обележевању 71-годишњице по 51. пут су изабрани најбољи спортисти и клубови СД Црвена звезда.

Кренуло се од најмлађих, па је за најбољег пионира награду примио каратиста Аљоша Петровић од Владимира Јорге.

За најбољу пионирку проглашена је пливачица Ана Радуловић која је због спортких обавеза одсуствовала. Уместо Ане награду је примио тренер Ненад Јовић од Дејана Стаматовића, председника ПК Црвена звезда и члана УО СД Црвена звезда.

Најбољи пионирски клуб у протеклој години био је Атлетски клуб Црвена звезда, награду у име атлетског клуба примио је Немања Гордић од Срђана Рашковића, председника АК Црвена звезда и члана УО СД Црвена звезда.

Најбољи кадет у претходној години био је куглаш Марко АНтић који је награду примио из руку Игора Милојевића, генералног секретара СД Црвена звезда.

 

За најбољу кадеткињу Црвене звезде проглашена је одбојкашица Тијана Милојевић која је признање добила од Ане Аврамовић, генералног директора ОК Црвена звезда и члана УО СД Црвена звезда.

Кошаркаши Црвене звезде добили су награду за најбољи кадетски клуб. Награду је у име клуба примио тренер АЛександар Глишић из руку Драшка Марковића, члана УО СД Црвена звезда.

Каратиста Никола Радосављевић добио је признање за најбољег јуниора. Награду му је уручио др Миодраг Лемајић, члан УО СД Црвена звезда.

Најбоља јуниорка Црвене звезде у протеклој години била је кошаркашица Мина Ђорђевић. Признање је добила од Анђелке Вукмировић Радуловић, члана УО СД Црвена звезда.

Тенисери Црвене звезде добитници су награде за најбољи јуниорски клуб. У име клуба признање је примио спортски директор Слободан Војиновић, а награду је предао Горан Голе, члана УО СД Црвена звезда.

За најбољег тренера младих проглашен је тренер ватерполисткиња Милош Брадић, награду је уместо Брадића примио Игор Милојевић, директор Ватерполо клуба из руку Викотра Јеленића, председника БВК Црвена звезда и потпредседника СД Црвена звезда.

Најбољи млади сениор у протеклој години био је кошаркаш Никола Ребић који је са екипом отпутовао у Истанбул на утакмицу Евролиге. Признање уместо њега је примио његов брат и јуниор Звезде Петар Ребић из руку Светозара Мијаиловића, председника ФК Црвена звезда.

Џудисткиња Милица Николић проглашена је за најбољу младу сениорку. Њој је признање уручио Стојан Вујко, члан УО СД Црвена звезда.

Специјално признање СД Црвена звезда припало је кик боксерима који су остварили сјајне резултате у претходној години и чији су борци освојили три титуле светских првака. У име клуба награду је примио тренер Дејан Кекић од Александра Марјановића.

Каратисти Црвене звезде освојили су прегршт медаља на Светском првенству у Београду, због чега им је додељено специјално признање за остварене резултате. Награду је примио главни тренер Игор Гајић од Будимира Раичковића, члана УО СД Црвена звезда.

Специјално признање СД Црвена звезда припало је и Рукометном клубу. Тренер и легенда клуба Ненад Перуничић примио је награду од Мирка Бутулије, члана УО СД Црвена звезда.

За изузетан рад и резултате награду „Црвено-бело срце“, коју смо прошле године установили, тренер фудбалера Миодраг Божовић примио је из руку Звездана Терзића, генералног директора ФК Црвена звезда и члана УО СД Црвена звезда.

Награда „Црвено-бело срце“ припала је и фудбалеру Марку Грујићу. Њему је признање уручио прослављени фудбалер Драган Џајић.

За изузетан оптимизам, напоран рад и повратак на терен после тешке повреде, кошаркашица Наташа Ковачевић је примила „Црвено-бело срце“ од Игора Милојевића, генерланог секретара СД Црвена звезда.

Најбољи стручњак у нашем Спортском друштву је Дејан Радоњић, тренер црвено-белих кошаркаша који се налазе у Истанбулу на утакмици Евролиге. Награду у име најбољег тренера примио је Давор Ристовић из руку легендарног кошаркаша Зорана Јовановића.

Награда за Медијску личност године припала је Александру Сањи Илићу, композитору химне Црвене звезде. Признање му је уручио прослављени фудбалер Душан Савић.

Признање за медијску личност припало је и текстописцу наше химне Љувиоју Ршумовићу, а награду му је предао Зоран Аврамовић, директор Црвене звезде маркетинг.

Специјално признање за прво извођење химне Црвене звезде у име академског хора  ОБИЛИЋ примила је Даринка Матић Маровић, уметнички директор и диригент академског хора из руку Владице Поповића, потпредседника СД Црвена звезда.

Признање за пословног партнера године припала је компанији НИС Газпром Нефт. Награду је примио Евгениј Кудинов, заменик генералног директора компаније Газпром, а признање је уручио проф др Петар Шкундрић, председник Скупштине СД Црвена звезда.

Вера Недељковић добитник је Награде за животно дело за изузетна остварења у Шаховском клубу Црвена звезда. Награду јој је уручио Мирослав Поповић, председник Савета СД Црвена звезда.

Добтиник Награде за животно дело је и легендарна кошаркашица Црвене звезде, Снежана Снешка Зорић. Награду Снежани је предао Александар Боричић, председник Европске одбојкашке конфедерације.

Након тога уследиле су награде најбољим сениорима у протеклој години. Награда за најбољу спортисткињу добила је стрелкиња Зорана Аруновић која се налази на припремама. Признање је примила њена мајка Бисерка од др Небојше Човића, председника КК Црвена звезда.

Најбољи спортиста Црвене звезде у протеклој години био је кошаркаш Лука Митровић, који се због обавеза налази у Турској. Награду је примио његов саиграч Марко Тејић од Ивана Тодорова, председника УО СД Црвена звезда.

У протеклој години за најбољи клуб Спортског друштва Црвена звезда са правом је проглашен наш Кошаркашки клуб. У име клуба пехар је примио др Небојша Човић, председник Кошаркашког клуба, а пехар је уручио проф. др Петар Шкундрић, председник Скуштине СД Црвена звезда.

Академски хор Обилић, АКУД Бранко Крсмановић поново је извео химну Црвене звезде, рођенданску торту исекли су лауреати, а уследило је и заједничко фотографисање свих награђених спортиста и клубова СД Црвена звезда.

Претходни текстБожовић о Јагодини, дербију, суђењу
Следећи текстХрабра Звезда ипак поражена у Турској