Преминуо Ранко Жеравица

72

Великан светске кошарке и некадашњи тренер Црвене звезде Ранко Жеравица, преминуо је у четвртак у 85.години живота.

КК Црвена звезда Телеком са тугом и жаљењем обавештава кошаркашку јавност да је у четвртак 29.октобра у 85.години живота преминуо Ранко Жеравица.

Легендарни тренер који је обележио епоху у светској кошарци, био је један од интегралних успеха и нераскидиви део историје КК Црвена звезда.

Први тренер Црвене звезде био је током 80-их година прошлог века и рекордер је по броју победа са 167 тријумфа на 272 утакмице и тренер је са највише победа у историји клуба. Први пут водио је црвено-беле 11.августа 1979.године.

Под његовим вођством стасавала је плејада играча који су обележили светску, југословенску и српску кошарку током деценија.

Чувени Чика Ранко водио је и репрезентацију Југославије до највећих висина. Са клупе је предводио национални тим до златне медаље на Светском првенству 1970.године у Љубљани и до злата на Олимпијским играма у Москви 1980.године.

Као тренер освајао је сребрне медаље на Олимпијским Играма 1968, Светском првенству 1967.године и Европским шампионатима 1969 и 1971.године, а у својој пребогатој тренерској каријери освајао је бронзану медаљу на Светском првенству 1982. године у Манили.
 
Ранко Жеравица је од 2007.године члан ФИБА куће славних, а добио је и највеће признање Удружења кошаркашких тренера за животно дело.
 
Нека ти је Вечна слава и хвала чика Ранко!

Твоја Црвена звезда

Претходни текстПријатељски растанак Скорцанитиса и Црвене звезде
Следећи текстШтимац: Овај позив се никада не одбија