Звездин брејк и меч лопта

42

Кошаркаши Црвене звезде Телеком стигли су на корак од пласмана у финале АБА лиге. Маестралном игром у трећем мечу полуфинала регионалног такмичења црвено-бели су као гости савладали Партизан 95:85 и тако повели у полуфиналној серији са 2-1. Изабраницима тренера Дејана Радоњића сада недостаје још само једна победа за пролаз у завршницу регионалног такмичења чиме би се обезбедио и пласман у Евролигу наредне сезоне.

Храбром и паметном игром, уз велику агресивност и чврстину у одбрани и фантастичан офанзивни скок Звезда је успела да врати брејк у гротлу Пионира. Црвено-бели су од почетка меча кренули одважно, у сваком тренутку су тачно знали шта желе и стриктно су се држали плана.

Звезда је половином треће деонице, после сјајне шутерске серије Џенкинса стигла до 17 поена предности, али је Партизан успео да се врати у меч и приђе на само поен минуса. Пионир је тада прокључао, али спеман одговор имао је Никола Калинић. Маестрални Звездин репрезентативац је погодио тројку чиме је покренуо серију 12:0 црвено-белих после које Партизан није имао снаге ни времена да направи преокрет.

Одлично су изабраници тренера Дејана Радоњића проналазили решења за Партизанову зонску одбрану, играли су паметно и стрпљиво у нападу уз веома расположеног Николу Калинића који је од почетка меча решетао кош ривала из свих позиција. Звезда је са два висока играча нападала зону противника, а асистенцијама и интелигентним решењима се истицао Лука Митровић. Бобан Марјановић се одлично сналазио на удвајања, лопта је имала много бољи проток. Уз све то одбрана је била чврста попут гранита па су црвено-бели током првог полувремена у неколико наврата имали 14 поена предности.

Иако је Партизан до одласка на велики одмор успео да преполови Звездино вођство, црвено-бели су у истом ритму наставили да мељу у трећој четвртини. Велики квалитет у Звездиној  игри доносио је сјајн офанзивни скок, а када је Чарлс Џенкинс ушао у свој препознатљив шутерски ритам, Звездина предност је почела да расте. Наиме, Американац је погодио три тројке па су црвено-бели на свом конту имали 16 поена вишка (52:68). После неспортске грешке Павловића над Лазићем Звезда је пропустила прилику да већ у 27 минуту реши питање победника. Наиме, Лазић је половично био прецизан са пенала, а Звезда није искористила наредни напад па је Партизан покушао да ухвати последњи воз. У томе је делимично успео, пошто су црно-бели тројкама успели да приђу на само поен минуса (74:75). Међутим, Калинић је био хладнокрван у одсудним моментима, погодио је тројку, потом је и Вилијамс везао пет поена што је Звезди вратило двоцифрену предност и знатно мирнији финиш.

Партизан НИС – Црвена звезда Телеком 85:95 (20:26, 24:25, 18:22, 23:22)

Партизан НИС: Акојон 14, Павловић 3, Тепић 8, Мурић 8, Маринковић, Дало, Милутинов 10, Милосављевић 23, Мачван 17, Ђумић 2, Андрић, Безбрадица.

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 7, Ребић, Дангубић, Митровић 11 (9 ск, 5 ас), Лазић 7, Блажич 2, Калинић 25 (7 ск), Марјановић 11 (7 ск), Тејић, Џенкинс 22, Јовић 6, Цирбес 4.

Претходни текстЦрвено-беле у финалу плеј-офа
Следећи текстРадоњић: Најбољи меч АБА лиге ове сезоне