Радоњић: Радује начин на који смо победили

27

Као из бајке! Тако би се могао описати последњи одигран меч црвено-белих кошаркаша у Евролиги за ову сезону. Иако су само неколико минута пре краја имали осам поена минуса, изабраници Дејана Радоњића показали су одлучност, храброст и велику жељу да преокрену резултат у своју корист. То им је и успело. Невероватном тројком Блажича уз фаул, а потом и два слободна бацања Марјановића само две секунде пре истека времена играчи Црвене звезде Телеком уписали су победу. А, онда…. Онда је уследило велико славље са навијачима у Пиониру.

Након утакмице, тренер Црвене звезде Телеком Дејан Радоњић хтео је најпре да се осврне на период пре  почетка сезоне и амбиције његове екипе у овом такмичењу:

Кренули смо у сезону са циљем да оно што нисмо урадили прошле остваримо ове године. Тада смо, сећате се, били близу пласмана у Топ 16 фазу са четири победе. То нам је дало наду да ове године можемо да завршимо започето, што смо великим победама над неким од најјачих европских тимова и успели. Одиграли смо четрнаест мечева у Топ 16 фази са европским великанима, што код куће што на страни. Било је и добрих и лоших периода игре током сезоне, као и неких карактеристичних ситуација као што је на пример шут за три поена 0/19 против Жалгириса. Међутим, овом победом успели смо да на најлепши могући начин завршимо такмичење у Евролиги и упишемо десету победу у елитном такмичењу ове године. Нормално, надамо се да ће број тријумфа бити још већи наредне сезоне – признао је Радоњић, а потом наставио:

Пре почетка ове утакмице у јавности се посебно разговарало о два дуела,  Макабија и Албе и Црвене звезде и Панатинаикоса. Сви су ишчекивали резултате тих мечева  због пласмана у плеј-оф. Ми смо у једном тренутку били у потпуном нок-дауну, тако да ми је посебно драго што смо успели да преокренемо резултат и на крају славимо. Сада креће период сезоне у коме морамо бити спремни на сваку околност. Због тога смо започели овај меч са идејом да одиграмо најбоље могуће у овом тренутку и да савладамо шестоструког првака Европе, који је ипак изборио пласман у најбољих осам екипа Евролиге и ја им на томе честитам – нагласио је Радоњић, а потом причао о самом току меча:

Добро смо кренули у утакмицу, било је евидентно да ће играчи Панатинаикоса који имају доста искуства играња у оваквом амбијенту предњачити. И прошле године смо захваљујући њима играли продужетке, где је Дијамантидис одиграо по ко зна који пут у својој богатој каријери сјајну завршницу и показао зашто је толико година на самом врху најбољих играча у Европи. Због тога смо и очекивали неизвестан наставак меча, где је, наравно, Панатинаикос добро и квалитетно реаговао са намером да искористи своје искуство. Ми смо наставили да играмо коректну одбрану, али смо правили одређене грешке. Међутим, у тренуцима кад је ПАО стекао вођство изгледало је да је готово, али смо одиграли одличну завршницу и остварили тај десети тријумф. Честитам мојим играчима и захваљујем се публици на сјајном амбијенту. Ипак, ми немамо много времена да размишљамо о овоме, јер морамо да се бавимо оним што нас очекује, а то је плеј-оф АБА лиге који почиње за недељу дана – истакао је Радоњић.

Звездин тренер нема мишљење о томе да ли је ово био најузбудљивији меч његове екипе у Евролиги ове сезоне, али је открио да је веома срећан због тријумфа његових изабраника:

Рекао бих да смо одиграли једну тврду утакмицу против екипе која такође јако чврсто игра. Начин и квалитет игре би се могао анализирати са више аспеката, јер је било мечева и где смо одиграли мало другачије, са више инспирације. Али, сигурно је јако тешко играти на оваквом нивоу против стамене екипе као што је Панатинаикос. Он игра јако добро и не дозвољава противнику да развије игру до те мере као што смо је ми развили у неким претходним утакмицама у Евролиги, што наравно прави проблем. Не знам да ли бих могао да окарактеришем овај меч као наш најбољи у Евролиги ове сезоне, али ме у сваком случају задовољава начин на који смо победили.

Победа над славним атинским клубом и преокрет може се оценити као одлична игра читавог тима:

Можемо да причамо и о врло малом периоду за повратак неких играча у форму, када је, рецимо, Лазић у питању. Знате и сами да је пропустио доста тренинга, да није дуго играо и да је дуго био одсутан. Сигурно да бисмо могли да кажемо нешто и о томе, али нама је најзначајнији начин на који смо савладали Атињане и он нас доводи у фазу оптимизма пред почетак плеј-офа регионалног такмичења.

Новинари су поставили питање Радоњићу да ли га оптерећују сукоби између две кошаркашке организације, ФИБА и УЛЕБ-а који су настали пред најважнији период сезоне. Међутим, Звездин стратег рекао је да не прати та дешавања:

Не пратим много несугласице између ФИБА и УЛЕБ-а, тако да не бих могао рећи шта се ту тачно дешава. Због тога нема разлога да ме то оптерећује. То није нити мој, нити посао мојих играча. Видећемо шта ће надлежни органи који воде рачуна о томе одлучити. Ми ћемо свакако поштовати њихове одлуке, а какве ће оне бити то зависи од њих. Стварно се не бавим много тиме. Могу рећи неко мишљење, али апсолутно не размишљам о томе. 

Млади стручњак био је задовољан приказаном игром младог крилног центра Луке Митровића, коју је окарактерисао као капитенску:

Лука је вечерас одиграо меч на нивоу оних игара које су биле добре. Мислим да је сасвим природно да момак који има тек једну целу годину играња на оваквом нивоу у својој каријери има и успоне и падове. Једноставно, треба да се анализирају игре које нису добре, али и да нас радују издања као што је било ово вечерас – закључио је шеф стручног штаба црвено-белих.

Претходни текстПАО је пао!
Следећи текстБобан Марјановић – рекордер Евролиге