ПАО је пао!

27

Кошаркаши Црвене звезде Телеком тријумфално су се опростили од Евролиге савладавши шестоструког првака Европе Панатинаикос у спекакуларном амбијенту дворане Пионир – 69:68. Јунак победе био је невероватни Бобан Марјановић који је још један свој сјајан меч крунисао поенима са линије пенала који су на само две секунде до краја донели црвено-белима тријумф. Чињеница је да је Марјановић постигао одлучујуће поене, али било би неправедно не истаћи сјајне роле Калинића и Митровића, тројку уз фаул за изједначење Блажича, два погођена пенала у завршници Џенкинса, односно залагање и борбеност целе екипе. Била је ово још једна тимска победа, остварена на велелепан начин против вишеструког шампиона Европе. А, финиш је био и те како узбудљив.

Наиме, при резултату 68:67 у корист Атињана Вилијамс је из тешке позиције промашио, али је Марјановић ухватио офанзивни скок и том приликом је фаулиран. Високи центар црвено-белих је задржао прибраност и постигао оба слободна бацања што је донело велико славље у дупке пуном београдском храму кошарке који је одјекивао након мећа – МВП, МВП… Повици су наравно били упућени фантастичном Марјановићу који је поново бриљирао.

Црвено-бели су на фантастичан начин почели утакмицу. Под диригентском палицом Дејана Радоњића који је енергично уз терен командовао одбраном, мењао зону и одбрану човек на човека, црвено-бели су свели силни Панатинаикос на само седам поена у првој четвртини. На почетку другог квартала капитен Лука Митровић је погодио за два поена и црвено-бели су стигли до првог двоцифреног вођства (18:7).

Међутим, велико искуство Панатинаикоса и пре свега Димитриса Дијамантидиса, који је погађао када је било потребно његовој екипи да ухвати прикључак, претило је да истопи Звездину предност. Црвено-бели су успешно одолевали, али је у завршници првог полувремена и почетком другог ПАО заиграо изузетно агресивно у одбрани. Црвено-бели су четири и по минута били без коша, а тројке Фоциса и Јанковића донеле се Панатинаикосу прво вођство од уводних 2:0 (30:31).

Одговор је био у рукама Блажича и Вилијамса који су истом мером одговорили, вратили црвено-белима вођство (36:31) и додали додатну енергију саиграчима и навијачима. Ипак, далеко од тога да је битка са шестоструким прваком Европе била готова. Поново је искусни Дијамантидис погодио када  су црвено-бели били близу да се резултатски одлепе.

Пнатинаикос се држао резултатски у животу, а преокрет је донео срдачно дочекани Демаркус Нелсон. Наиме, некадашњи организатор игре црвено-белих је постигао на почетку последњег периода два поготка уз фаул и Грци су водили максималних седам разлике (44:51).

Калинић и Митровић су вратили Звезду у игру са по три поена (50:53), али је период без коша на обе стране прекинуо Папас полагањем да би затим Фоцис новом тројком поново одлепио госте (50:58).

Велика енергија са трибина пренела се и на терен па су црвено-бели великом борбеношћу покушавали да направе преокрет. Калинић и Блажич преузели су одговорност у завршници па је управо српски репрезентативац са линије пенала примакао црвено-беле на пола коша заостатка минут и по пре краја меча (62:63).

Дијамантидис је у следећем нападу постигао поене са линије пенала, али је Словенац у следећем нападу погодио тројку за изједначење и то уз фаул  45 секунди пре краја (65:65). Блажич је промашио бацање, али је лопта након много борбе дошла до Џенкинса који је потом био оба пута прецизан са линије пенала (67:65). Ипак, Папас је у следећем нападу погодио тројку свега 20 секунди пре краја за минимално вођство (67:68).

Звезда је имала 20 секунди и напад за победу. Вилијамс је промашио из тешке позиције, али је Боби био на правом месту и донео тријумф за ерупцију одушевљења у препуном Пиониру.

Црвена звезда Телеком – Панатинаикос 69:68 (16:7, 14:19, 14:19, 25:23)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 11 (7ас), Ребић, Дангубић 3, Митровић 11 (8ск, 6ас), Лазић, Блажич 11, Калинић 14 (4ск), Марјановић 12 (16ск), Тејић, Џенкинс 4, Јовић, Цирбес 3.

Панатинаикос: Слотер, Јанковић 9 (5ск), Фоцис 6 (6ск), Нелсон 8, Папас 11, Маврокефалидис 12, Гист, Батиста 15 (6ск), Блумс, Лоунцис, Лавал.

Претходни текстЗвездина подршка малом Лазару
Следећи текстРадоњић: Радује начин на који смо победили