Звезда стотком до првенца у Суперлиги

32

У првом колу Суперлиге Србије кошаркаши Црвене звезде Телеком одиграли су изванредан меч и на крају убедљиво савладали Мега Лекс резултатом 107:83. Скраћена ротација услед повреда Маркуса Вилијамса и Бранка Лазића готово да се није ни осетила јер су црвено-бели приказали игру готово из уџбеника.

О доминацији црвено-белих најбоље сведочи податак да је на чак четири минута и 40 секунди до краја меча расположени Чарлс Џенкинс положио у свом стилу и на семафор поставио “стотку“ за 100:73.

Нажалост, затворене капије дворане Пионир нису дозволиле да сјајна партија изабраника Дејана Радоњића буде испраћена адекватном и добро познатом подршком са трибина београдског храма кошарке.

Од почетка меча играло се у веома високом ритму. Одбране нису биле довољно чврсте, а насупрот томе играчи су били шутерски расположени. Почетак утакмице припао је потпуно високим играчима Звезде, Марјановићу и Митровићу који су лако налазили пут до коша, док је на другој страни блистао двојац Миљеновић-Јокић који је у првом полувремену постигао чак 24 поена и био најзаслужнији што је Мега Лекс успешно одолевао Звездиним намеарама да стекне веће вођство.

Тако је било до завршнице првог полувремена када је расположени Марјановић постигао пет узастопних поена, а након тога се симултанком надовезао Чарлс Џенкинс са два погођена слободна бацања и снажним полагањем готово уз звук сирене. Високи центар црвено-белих и сјајни Американац су били виновници серије 11:2 па је након поена Марјановића на почетку другог полувремена Звезда стекла прво двоцифрено вођство на мечу (57:47).

Међутим, црвено-бели још увек нису успели да сломе отпор силно мотивисаног Мега Лекса. Распуцао се Марко Кешељ, а након четири узастопна поена Дејана Муслија гости су успели да се примакну на само два поена заостатка половином трећег периода (64:62). У тим тренуцима додатан проблем за изабранике Дејана Радоњића је био што су Блажич и Дангубић зарадили по четири личне грешке, а услед повреда бекова Вилијамса и Лазића ротација је била већ довољно скраћена.

Ипак, Звезда је заиграла знатно агресивније у одбрани, а тројке Џенкинса и Калинића најавиле су фуриозну серију црвено-белих. Надовезали су се капитен Митровић, затим и Марјановић, а након украдене лопте и фуриозног трка на другу половину, Џенкинс је поентирао уз фаул и заокружио серију 17:5 своје екипе након чега је Звезда дошла до највећег вођства у завршници трећег периода (81:67).

Црвено-бели нису стајали. Одбрана је била на изразито високом нивоу, а брзи контранапади и прецизан шут само су повећавали разлику Звезде. Изабраници Дејана Радоњића су били растрчани и веома ефикасни, а захваљујући изузетно озбиљном приступу остварена је више него убедљива победа.

Црвена звезда Телеком – Мега Лекс 107:83 (28:26, 27:21, 28:22, 24:14)

Црвена звезда Телеком: Ребић, Дангубић 9, Аранитовић, Митровић 18 (8ск), Блажич 6 (4ск), Калинић 14, Марјановић 25 (11ск), Каплановић, Тејић 2, Џенкинс 21 (5ас), Јовић 9 (5ас), Цирбес 3.

Мега Лекс: Кешељ 22, Крстић 3, Ђоковић, Јарамаз, Миљеновић 19 (4ас), Јокић 13 (8ск), Шуловић 2, Вебстер 5, Загорац 7 (4ск), Симеуновић, Николић, Мусли 12 (5ск).

Претходни текстЗвезда се поразом опростила од Регионалне лиге
Следећи текстРадоњић: Изванредан приступ