Један тим учи кроз игру

20

Кошаркашки клуб Црвена звезда Телеком наставља са својим друштвено-одговорним пословањем, овог пута у сарадњи са Евролигом и Специјалном Олимпијадом Србије. „One Team“ је друштвено-одговорни пројекат који у последње три године спроводи Евролига која је препознала значај који клубови широм Европе имају на локалне заједнице. Управо уз помоћ клубова Евролига је желела да кроз спортске активности на што је могуће бољи начин у друштво интегрише особе са физичким и интелектуалним сметњама у развоју. Кроз овај програм за три године прошло је чак 10.000 људи, односно 5.000 који су директно и 5000 који су индиректно били укључени у све акције.

Од ове сезоне Црвена звезда Телеком узела је своје активније учешће креирањем акције под називом „Lerning2Play“ – Кроз игру учимо. Циљ је да се подигне свест о пробелму великог броја неписмених у Србији и људи који имају само основно образовање и да наравно подигне свест о бољој и успешнијој друштвеној интеграцији особа са сметњама у интелектуалном развоју. Целокупну акцију здушно су подржали Телеком Србија, ИДЕА и „Evro-Giunti“.

Уводну реч имао је директор маркетинга КК Црвена звезда, Филип Сунтурлић који је уједно и аутор целокупног пројекта:

Желимо да заједничким снагама подржимо овај пројекат који је креиран тако да помогне и мотивише оне којима је то потребно. Стратешки партнери су Евролига, али и Специјална олимпијада. Са друге стране, осим учесника који ће бити испред Специјалне Олимпијаде Србије у овај пројекат биће укључене особе без основног образовања. То су људи којима желимо да помогнемо овим пројектом заједно са капитеном Црвене звезде Телеком Митровићем и свим осталим играчима, јер им је потребна директна подршка са наше стране. Ми смо се определили да комплетан медијски простор базирамо на овакве и сличне манифестације у наредном периоду. Црвена звезда је позната као друштвено-одговорни клуб и ићи ће и даље тим правцем. Са нама су и наши партнери из Телеком Србије, Идеа и Еврођунти који су нам помогли да организујемо цео овај програм, као и издавачка кућа „Klett“ која је допринела да малишани добију књиге – рекао је Сунтурлић, а потом причао о систему пројекта:

Пројекат ће се састојати из три нивоа. Први ниво ће бити базиран на образовању, други ниво на кошаркашким тренинзима, а трећи је онај који је поента целог овог пројекта – да кошарку искористимо како бисмо све ово могли да интегришемо. На тим тренинзима ћемо имати кошаркашке вежбе и практичне ствари, а циљ је да кроз игру обрате пажњу на едукацију и образовање. Последњи део ће бити организован 9. маја у дворани Баскет сити где ћемо организовати фестивал спорта и где ће се окупити сва деца која учествују у пројекту, као и амбасодори и промотери. Мислим да ћемо уживати у том спортском дану. Овај пројекат обухвата укупно 64 особе распрострањене у пет градова у Србији – Панчеву, Београду, Зрењанину, Пироту и Чачку. Са њима ће радити по један тренер и дефектолог, а Специјална Олимпијада Србије ће пружити директну подршку што се тиче помоћи. Професори из Прве спортске кошаркашке гимназије Колеџ Београд су креирали и осмислили наставне планове из прве фазе овог пројекта, док су други ниво направили тренери из јуниорског погона Црвене звезде предвођени Слободаном Клипом, као и Александром Глишићем, Стеваном Мијовићем и Иваном Павловићем. Тај програм ће бити организован у спортским дворанама широм Србије. Специјална олимпијада, односно особе које су унутар тог програма чине 4,4 милиона особа у свету. У Србији је то број од 5.000 особа, а у Европи 500.000 људи. Нажалост, имамо око 200.000 неписмених особа, што је веома забрињавајуће и тим особама желимо да помогнемо. Желимо да буду део овог пројекта и добију све што им је потребно. За сваки од ових градова је спремљена литература која ће бити дистрибуирана у понедељак и трајаће све до 9. маја – рекао је идејни творац целог пројекта Филип Сунтурлић.

Црвена звезда са Специјалном Олимпијадом сарађује од 2013. и нерачунајући Евролигине недеље посвећене Специјалној Олимпијади, Звезда је реалзиовала неколико пројекта међу којима се издвајају традиционални Божићни тренинзи. Чланови Специјалне Олимпјаде неколико пута су били наши гости, имали су прилику да се друже са нашим играчима као и да своју вештину под обручима прикажу великом броју гледалаца у Комабнк арени. О значају Специјалне олимпијаде Србије и сарадњи са КК Црвена звезда говорила је Милана Јеремић, генерални секретар Специјалне Олимпијаде Србије:

У име Специјалне олимпијаде Србије желим да се захвалим свима који сте дошли на данашњу конференцију и подржали овај пројекат. За оне који не знају, Специјална олимпијада Србије је почела са радом 2002. године, а циљ наше организације је да током читаве године организује тренинге и такмичења особа са интелектуалним недостатком у нашој земљи и да на тај начин омогућава својим спортистима да узму учешћа на међународним такмичења широм света. Такође, наша велика жеља је да помогнемо особама са интелектуалном ометеношћу. Желим да се захвалим спортистима Црвене звезде и клубу што нас је изабрао за партнера. У овом пројекту ће наша деца добити једну другачију прилику, да унутар својих заједница уче и квалитетније се едукују и да напредују не само своје спортске вештине, него и знање из предмета као што су српски и енглески језик и математика, што им до сада можда и није било толико доступно. Специјална олимпијада са Црвеном звездом успешно сарађује већ две године и веома смо јој захвални на томе, као и њеном капитену Луки Митровићу који ће бити један од промотера. Наша деца апсолутно знају наше познате кошаркаше и радују се чињеници да ће их они посетити и подржати у овом пројекту.

О друштвено-одговорном пословању, као и сарадњи са КК Црвена звезда и самом пројекту причала је Мирослава Тешин Попвић из ПР сектора Телеком Србије:

Телеком Србија је компанија која је одговорна према својим корисницима и настоји да у својим пројектима подржава нешто што спаја дух и вредности којима ова компанија тежи. У овом случају реч је о спортском духу, који поспешује и образовање младих људи што је нама посебно драго и значајно. Драго нам је што смо део овог пројекта и што настављамо сарадњу на овај начин. За нас учешће у овом пројекту „One Team“ није ново и оцењено је веома позитивно од сарадње Евролиге. Надам се да ће тако бити и у будућности, на добробит младих учесника овог пројекта .

Завршну реч имао је капитен Црвене звезде Телеком Лука Митровић. Млади кошаркаш истакао је важност улагања у друштвено-одговорне програме:

Пре свега, желим да нагласим колика ми је част и задовољство да будем изабран за амбасадора и промотера овог пројекта са којим су вас упознали моји саговорници. Такође, веома ми је драго да Црвена звезда у континуитету подржава акције хуманитарног карактера и сигуран сам да ћемо тако наставити и убудуће. Кроз нека претходна дружења са учесницима Специјалне олимпијаде уверио сам се колико им наше проведено време са њима значи и колико их чини срећним, тако да обећавам да ћемо у своје и име мојих саиграча учинити да подржимо сваку акцију овог типа како би се напредак овог пројекта наставио. Моје је само да кажем да ћемо учинити све како би се учесницима Специјалне олимпијаде помогло у њиховом напретку – закључио је Мтровић.

Треба истаћи да ће пројекту „Lerning2Play“ учествовати особе оба пола, узраста од 10 до 25 година.

Претходни текстМитровић: Мега је традиционално неугодан ривал
Следећи текстЗвезда се поразом опростила од Регионалне лиге