Звезда на +33

30

И трећи меч који су кошаркаши Црвене звезде у Пиониру играли у подневном термину, решили су у своју корист. После Цибоне и Олимпије, у обрачуну тачно у подне у савладан је и МЗТ. Загрепчани и Љубљанчани савладани су у сезони 2010/2011, једној од најтежих у историји клуба, када се Звезда борила за опстанак у регионалном такмичењу. Пет година касније убедљиво је надигран и македонски представник 89:56, с тим што је овај подневни дуел дочекан у потпуном другачијем расположења од претходна два. Звезда је суверени лидер на табели АБА лиге, утакмици је била без резултатског значаја,  јер је већ одавно било познато да ће црвено-бели започети плеј-оф регионалног такмичења као првопласирани тим.

Међутим, у игри изабраника Дејана Радоњића се то ни мало није осетило. Напротив. Црвено-бели су показали невероватну одбрану која је госте из Македоније потпуно оставила без решења, као и фанатичну борбеност упркос томе што је Звездина предност расла и до плус 40 на нешто мање од седам минута до краја (79:39). На крају, црвено-бели су остварили убедљиви тријумф 89:56 и на тај начин лигашки део АБА лиге завршили са скором 24-2 и тиме изједначили рекорд по броју победа у једној сезони.

Тренер Радоњић је током читавог меча имао прилику да испроба разне тактичке замисли и ротира све играче који су се одужили на најбољи могући начин и сви се уписали у листу стрелаца. Такође, Маркус Вилијамс није улазио у игру добивши више него заслужени одмор, док је Бобан Марјановић у игри провео само уводних седам минута чиме је и он добио прилику да се одмори након исрпљујућег окршаја са Барселониним центрима.

Звезда је аполутно контролисала ритам утакмице од првог минута. Марјановић је на почетку меча, већ по навици доминирао у рекету МЗТ-а, а када би се одбрана скупљала око Звездиног високог центра стизале су казне шутерски расположених црвено-белих, а пре свега Митровића и Дангубића.

У таквом односу снага већ након 12 и по минута игре црвено-бели су имали 21 поен предности и то након веома атрактивног закуцавања расположеног Немање Дангубића (29:8).

Звезда је наставили у истом ритму. Дејан Радоњић је честим изменама одржавао висок ритам игре, а већ у првом полувремену је десет играча из ротације добило прилику. МЗТ никако није успевао да нађе решење за невероватну одбрану црвено-белих. У завршници првог полувремена Цирбес је поенитрао уз фаул па су црвено-бели на велики одмор отишли са огромном предношћу (45:19). Колико је била агресивна и чврста Звездина одбрана најбоље сведочи податак да је екипа МЗТ-а на полувремену имала укупан индекс корисности -1.

Свако питање победника је практично решено у првом полувремену, али су се црвено-бели озбиљно потрудили да награде публику која је дошла да испрати Звездино спуштање завесе на невероватан лигашки део АБА лиге.

Изабраници тренера Радоњића су задржали висок ниво агресивности у одбрани, а брза трансформација из дефанзиве у напад је црвено-белима доносила огроман број поена. За аплаузе публике био је задужен углавном Цирбес својим снажним закуцавањима, као и сви његови саиграчи који су упркос више него убедљивом вођству показали огромну борбеност до последњег звука сирене.

Црвена звезда Телеком – МЗТ Скопје 89:56 (20:8, 25:11, 26:17, 18:20)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс, Ребић 6, Дангубић 13, Митровић 13 (7ск), Блажич 7, Калинић 3, Марјановић 6, Каплановић 4, Тејић 3 (8ск), Џенкинс 11, Јовић 4 (4ск), Цирбес 19 (9ск).

МЗТ Скопје: Стајић, Синовец 17, Мекић, Симоновски 6, Самарџиски 4 (8ск), Ћапин 10, Младеновски, Шеховић 9 (6ас), Николовски 5, Цветковић 5.

Претходни текстПораз црвено-белих на крају лигашког дела
Следећи текстРадоњић: Озбиљни и концентрисани