Тријумф у дербију за четврто узастопно финале Купа

34

Кошаркаши Црвене звезде Телеком пласирали су се у четврто узастопно финале Купа Радивоја Кораћа. Црвено-бели су прилику да други пут узастопно бране трофеј намењен освајачу националног Купа заслужили захваљујући сјајној игри и победи над вечитим ривалом Партизаном резултатом 76:67.

Изабраници Дејана Радоњића одиграли су сјајно пре свега у одбрани, показали су фанатичну борбености, а када је било најпотребније и велику мирноћу. Од поена Јаке Блажича за вођство 8:7 у 5. минуту меча црвено-бели предност нису испуштали све до последњег звука сирене. А, када се он зачуо кренуло је велико и пре свега заслужено славље Звездиних играча и навијача који су током свих 40 минута давали велики ветар у леђа својим љубимцима.

Иако је остварен велики корак ка одбрани трофеја времена за славље црвено-белих нема јер већ у недељу од 17 часова Звезду чека последњи корак ка “хет-трику“ када ће се састати са Мега Лексом који је у другом полуфиналном сусрету савладао Вршац.

Почетак утакмице потпуно је припао Маркусу Вилијамсу са једне и Александру Павловићу са друге стране. Сјајни Американац је предводио Звезду са шест поена, док је расположени Павловић на другој страни убацио осам па је резултат након шест минута игре гласио 12:12.

Црвено-бели су од тог тренутка почели да играју сјајно у одбрани и да контролише ритам утакмице. Звезда је показала велико стрпљење у нападу и успевала да налази рупе у изузетно агресивној одбрани вечитог ривала, док је на другом делу терена дефанзива била на високом нивоу. У таквом односу снага изабраници Дејана Радоњића направили су серију 12:4 па је након сјајне блокаде Марјановића и тројке Калинића из контре Звезда на свом конту имала прву осетнију предност (24:15).

На крилима Вилијамса и Марјановића који су постигли по осам поена у првом полувремена изабраници тренера Радоњића су одржавали високо вођство које се кретало између осам  и 13 поена колико је била највећа предност Звезде у 19. минуту меча (41:28).

У последњим секундама првог полувремена Павловић је погодио за три поена, а почетак другог полувремена није поновио игру у нападу црвено-белих из прве две деонице. Наиме, за нешто више од шест минута игре изабраници Дејана Радоњића су постигли само четири поена и Партизан је то искористио да приђе да серијом 14:4 приђе на само три поена заостатка (45:42).

Црну серију своје екипе прекинуо је Маик Цирбес, већ у следећем нападу је Чарлс Џенкинс погодио своју прву тројку на утакмици, а на учинак саиграча надовезао се Калинић са шест везаних поена па је Звезда серијом 11:2 стигла поново до 12 поена предности на мање од минут пре треће деонице (56:44). Међутим, поновили су се нешто лошији минути за црвено-беле у нападу, а на другој страни Мачван је везао осам поена па је Партизан серијом 8:0 пришао на само четири поена заостатка (56:52) на девет минута пре краја полуфиналног меча.

Два слободна бацања капитена Митровића, као и тројка Јаке Блажича поново су одаљили Звезду на девет поена предности (54:63). Велика борбеност у тим тренуцима виђена је у редовима црвено-белих. Дејан Радоњић је енергично давао екипи инструкције крај терена, а офанзивни скокови и поени Марјановића и Блажича додатно су давали енергију Звезди у можда преломним тренуцима утакмице који су се догађали средином последњег периода.

Изабраници тренера Радоњића задржали су смиреност, одбили и последње налете вечитог ривала и на крају остварили сигурну победу.

Партизан Нис – Црвена звезда Телеком 67:76 (18:26, 16:17, 16:13, 17:20)

Партизан Нис: Павловић 14, Тепић 6, Мурич 4 (5ск), Маринковић 1, Дало, Милутинов 6 (5ск), Милосављевић 9,Мачван 20 (5ск), Ђумић 4, Андрић 3, Милутиновић, Безбрадица.

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 9, Ребић, Дангубић 4, Митровић 9 (7ск), Лазић 5, Блажич 15 (6ск), Калинић 11, Марјановић 10 (5ск),  Тејић, Џенкинс 7, Јовић 2, Цирбес 4 (5ск).

Претходни текстХелић: Тражићемо нашу шансу у првенству
Следећи текстБлажич: Емотивна победа, али у недељу је финале