Звезда оверила прво место

23

Након пораза Олимпије од Будућности било је познато да ће Црвена звезда Телеком сигурно бити прва на крају лигашког дела регионалног такмичења. Иако без резултатског императива, црвено-бели су показали изузетно добру партију у дербију 22. кола АБА лиге и вратили се на победнички колосек. Изабраници Дејана Радоњића савладали су Цедевиту прилично убедљиво са 78:63 и на тај начин стигли до чак 21. тријумфа у регионалном такмичењу и оверили прво место пред плеј-оф.

Публика која је у великом броју дошла у дворану Пионир имала је прилику да види 35 минута веома неизвесне борбе, а онда су изабраници Дејана Радоњића дошли до своје препознатљиве игре у одбрани и у последњих пет минута направили фуриозну серију 19:5 која им је донела убедљив тријумф.

Оно што посебно радује је повратак Стефана Јовића на паркет након повреде због које је пропустио четири утакмице. Он је на паркету провео чак 20 минута и са седам поена и пет скокова помогао екипи да дође до вредног тријумфа.

Снажан ритам утакмице, повреде Дангубића и Јовића, као и бројна путовања битно су утицали на свежину у редовима црвено-белих. То се осетило на почетку меча када је Цедевита стартовала са знатно више енергије и повела са 0:8. Прве поене за Звезду постигао је капитен Митровић, али су мотивисани Загрепчани наставили са веома добром игром и након 7 минута повели резултатом 8:18.

Пет везаних поена Николе Калинића наговештавали су повратак изабраника Дејана Радоњића, а већ у следећем нападу Вилијиамс је погодио тројку и примакао своју екипу на само два поена заостатка (16:18). Међутим, Миро Билан је правио много проблема одбрани Звезде и понајвише захваљујући њему гости су одбили налет ривала и поново дошли надомак двоцифрене предности (16:24).

Одговор је био у рукама Чарлса Џенкинса који је био прецизан за три поена и није дозволио ривалу да поново дође до највећег вођства.  Уследио је период велике борбе, а Звезда је постепено топила предност ривала. Енергија Џенкинса, изузетна одбрана и подршка са трибина били су окидач за фуриозну Звездину серију. Након Јовићеве тројке и снажног закуцавања Цирбеса црвено-бели су половином другог периода дошли до првог вођства (28:27) и нису стајали. Сјајна одбрана убрзала је игру изабраника Дејана Радоњића и донела пуно лаких поена па је као последица тога стигла серија 15:2 и црвено-бели су у завршници првог полувремена дошли до највеће предности (41:29).

Звезда је у трећу деоницу ушла са десет поена предности (43:33), али су на почетку другог полувремена почели да се јављају проблеми у нападу слични као и на почетку утакмице. Цедевита је у том периоду  до поена долазила преко линије пенала јер је досуђено чак две техничке грешке и велики број фаулова. У таквом односу снага Цедевита је направила серију 20:6 и поново повела(49:53).

Црвено-бели су збили редове, нису губили главу, али је и Цедевита наставила са веома добром игром па је наставак донео праву борбу и резултатску неизвесност.

Тако је било до половине последњег периода.Онда је Звезда дошла до препознатљиве игре у одбрани, а пробудио се и Бобан Марјановић који је постигао чак осам поена у кључном периоду меча. Звезда је од резултата 59:58 на пет минута пре краја дозволила ривалу да постигне само пет поена и на крају веома убедљиво славила.

Црвена звезда Телеком – Цедевита 78:63 (16:22, 27:11, 16:25, 19:5)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 3, Ребић, Дангубић, Митровић 14 (9ск), Лазић 4, Блажич 5, Калинић 10, Марјановић 10, Тејић 6 (4ас), Џенкинс 11 (4ск), Јовић 7 (5ск), Цирбес 8.

Цедевита: Зубчић 5 (8ск), Бараћ 7 (5ск), Рамљак, Пилепић 10, Бабић 5, Делаш, Жганец, Билан 13 (5ск), Делаш, Гордић 9, Томас 9, Араповић 5.

Претходни текстМлади ватерполисти на финалном турниру Купа Србије
Следећи текстРадоњић: Добили смо и више од утакмице