Звезда освојила Морачу

22

Црвена звезда Телеком наставила је неворватан низ победа у АБА лиги. Црвено-бели су на традиционално неугодном гостовању у Подгорици савладали Будућност 77:76 и тако забележили и 19. узастопну победу у регионалном такмичењу. Јунак тријумфа био је Никола Калинић који постигао одлучујуће поене из веома тешке ситуације, после промашеног пенала Маркуса Вилијмса само пет секунди пре краја меча. Али, треба истаћи да је цео Звездин тим у Морачи уложио огромну енергију и борбеност, да су изабраници Дејана Радоњића показали изузетан победнички карактер и да се ниједног тренутка нису предавали иако је у неколико наврата изгледало да је Звезда у безизлазној ситуацији. Управо такав приступ омогућио је црвено-белима да сруше неугодну традицију и после девет година савладају Будућност на њеном терену.

После изједначене игре у првој деоници коју је одлично започео Џенкинс, а у истом стилу финиширао Цирбес, Будућност је половином друге деонице преузела контролу и серијом 12:2 направила преокрет и на велики одмор отишла са залихом од седам поена (41:34).

Подгоричани су у истом ритму наставили и у трећој деоници. Будућност је играла веома агресивну одбрану, са доста контакта и такав приступ им је донео резултат. Друго полувреме отворили су серијом 8:0 за максимално вођство од 15 поена разлике (49:34). Међутим, то није поколебало изабранике Дејана Радоњића који су предвођени маестралним тандемом америчких интернациналаца уз подршку Митровића направили потпун преокрет. Фуриозно је деловала Звезда у тим моментима доказујући да је с правом лидер регионалног такмичења. Вилијамс и Џенкинс погађали су у серијама ван линије 6,75, придружио им се и капитен Митровић па је Звезда трећу деоницу добила резултатом 28:13, и пред последњу четвртину на свом конту имала осам поена вишка (54:62). Преломни моменат у психолошком смислу десио се на старту последње деонице када је Џенкинс отео „живу“ лопту и кренуо на закуцавање. Уместо лаганих поена, Џенкинсу је испала лопта и то као да је покренуло домаћина. Суботић је тројкама вратио Будућност у живот и до краја меча виђена је права драма.

Само минут и по пре последњег звука сирене Звезда је била у заостатку од шест поена, али ни тада није било предаје. По ко зна који пут ове сезоне црвено-бели нису губили главу и добром одбраном су се вратили у меч. Ушло се у пенал завршници, а када је било најпотребније Омар Кук је био половично прецизан, а у наредном нападу фаулиран је Вилијамс и то поприлично грубо од стране Витковца. Вилијамс је погодио прво, а после промашеног другог пенала, право ниоткуда се појавио сјајни Калинић који је из добојке, из готово немогуће ситуације о таблу погодио кош. Рејнолдс је имао довољно времена да упути последњи шут, али је био непрецизан за велико и заслужено славље Звездиних играча.

Будућност – Црвена звезда Телеком 76:77 (24:23, 17:11, 13:28, 22:15)

Будућност: Кук 8 (4ас), Шеховић 9, Дашић 6 (6ск), Планинић 9, Суботић 13, Витковац 7, Поповић 1, Ивановић 6, Рејнолдс 18 (8ас), Паунић, Рикић.

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 19 (6ас), Ребић, Дангубић, Митровић 8, Лазић 3, Блажич, Калинић 6 (8ск), Тејић, Џенкинс 17, Јовић, Цирбес 18 (7ск).

Претходни текстПетковић: Опоравак иде одлично, али не журим
Следећи текстКалинић: Права борба почиње у плеј-офу