Пораз Звезде од Галатасараја

26

И поред фантастичног амбијента и огромне жеље кошаркаши Црвене звезде Телеком нису успели да остваре циљ и да савладају Галатасарај. Гости из Истанбула су били бољи резултатом 65:74 и на тај начин нанели црвено-белима трећи пораз у Топ 16 фази Евролиге.

Током читавог меча виђена је права ратничка кошарка са сјајним одбранама на обе стране, а разлоге пораза изабраника Дејана Радоњића треба потражити у младости и неискуству што на другој страни Галатасарају предвођеним прекаљеним Карлосом Аројом није мањкало.

Кључни тренуци на мечу догодили су се половином последњег периода. Након поена Маика Цирбеса и Маркуса Вилијамса Звезда је пришла на пола коша заостатка (52:53). У тим тренуцима је стизала велика подршка са трбина, али су црвено-бели решили брзоплето неколико напада што је искусни ривал оберучке прихватио па је серијом 9:0 дошао до прве двоцифрене предности (62:52) и преломио утакмицу.

Почетак меча је у потпуности припао Бобану Марјановићу који је постигао осам од десет првих поена црвено-белих и био најзаслужнији за вођство 10:6. Ипак, Аројо је почео да прави доста проблема одбрани Звезде, а напад изабраника Дејана Радоњића није био добар као на самом почетку па је гост серијом 8:0 стекао вођство (10:14).

Никола Калинић је тројком одбио налет ривала, а у завршници првог периода су управо поени сјајног крила донели Звезди ново вођство на мечу (19:18).  Ипак, у последњим секундама прве деонице Арслан је погодио тројку и повратио предност екипи из Истанбула (19:21) која није трајала дуго.

Наиме, Звезда је одговорила серијом 5:0 и вратила вођство, али је Поцијус на другој страни погодио две тројке у низу и прекинуо већу серију екипе тренера Радоњића (24:27). У наставку је виђена права битка са веома јаким одбранама. Разлику је поново направио прекаљени Порториканац Аројо и то са четири везаних поена и донео Галатасарају пет поена предности (28:33).

Ипак, снажна одбрана црвено-белих и разиграни Џенкинс и Митровић нису дозволили Турцима да повећају вођство. Све је то била увертира за тројку Вилијамса  на 13 секунди пре полувремена која је донела два поена предности Звезди пре великог одмора (35:33).

На прве поене црвено-белих у другом полувремену чекало се чак три и по минута, а онда је Марјановић поентирао два пута узастопно и изједначио резултат (39:39). Недуго потом закуцавање Дангубића је донело Звезди ново вођство на мечу (43:41) и уследило је неколико прилика да црвено-бели повећају предност. Ипак, олако изгубљене лопте и промашени шутеви у тренуцима скупо су коштали изабранике Дејана Радоњића јер је Галатасарај направио серију 7:0 и повео са 43:48.

Одбрана црвено-белих је и даље била на веома добром нивоу, али је у нападу шркипало. На почетку последње деонице поени Цирбеса уз фаул и Вилијамса су вратили Звезду на само поен заостатка 52:53. Ипак, изабраницима тренера Радоњића је поново фалило стрпљења и концентрације па је гост одговорио серијом  и стекао први пут двоцифрену предност (52:62) четири и по минута пре краја.

Звезди је стизао ветар у леђа са трибина, али је у утакмици са сјајним одбранама било премало времена за велики преокрет па је тим из Истанбула на крају славио.

 Црвена звезда Телеком – Галатасарај 65:74 (19:21, 16:12, 12:18, 18:23)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 12 (4ас), Ребић, Дангубић 2, Митровић 4 (4ск), Лазић, Блажич 4, Калинић 9 (5ск), Марјановић 18 (7ск), Тејић 1, Џенкинс 6, Јовић, Цирбес 8 (7ск).

Галатасарај: Картер 10 (4ск), Јанг 4 (5ск), Мицов 12, Ерцег 4 (4ск), Гонлум 5, Поциус 11 (4ск), Марић 4 (7ск), Аројо 11 Гулер 4, Арслан 8, Арар, Урал.

Претходни текстЛил успешнији од црвено-белих дама
Следећи текстРадоњић: Искористићемо ову школу