Реал савладао Звезду

26

Кошаркаши Црвене звезде Телеком нису успели да савладају најтрофејнији европски тим на отварању Топ 16 фазе Евролиге. Спектакуларни амбијент и велика жеља црвено-белих нису изостали, али је ривал био изузетно снажни Реал Мадрид који је на крају славио резултатом 72:79.

Преко 26 минута игре је трајала рововска борба између црвено-белих и Мадриђана. Звезда је у више наврата, захваљујући огромној жељи и енергији која је константно стизала са трибина Комбанк арене, успевала да надокнади седам или осам поена заостатка па се у последњих три и по минута трећег периода ушло при резултату 43:44 за госте. Онда су на сцену ступили прекаљени шпански репрезентативци Серхио Љуљ, његов имењак Родригез и Руди Фернандез. Шпански трио је везао чак четири тројке и био најзаслужнији за серију своје екипе од 21:4 којом је прошлогодишњи финалиста Евролиге решио питање победника.

О томе колико су шутери Реал Мадрида били расположени најбоље говори у прилог њихов висок проценат шута за три поена од 40 одсто (9/22).

Од почетка утакмице играло се веома тврдо и агресивно у одбрани на обе стране терена. У таквом односу снага ниједна екипа није могла да дође до осетнијег вођства све до половине прве деонице када су Мадриђани  преко Рудија Фернандеза стекли шест поена предности (7:13). Марјановић је сјајним решењима под обручем ривала вратио црвено-беле у резултатски егал.

Међутим, почетак друге деонице донео је поново изузетно чврсту игру на обе стране па је за два минута виђено само два поена. Ноћионијева тројка је донела Реалу највеће вођство на мечу (12:20), али је одговор био у рукама Чарлса Џенкинса. Видно мотивисани Американац је везао седам поена, а потом је Цирбес снажно закуцао, довео своју екипу у вођству, а фантастичну публику у Комбанк арени у потпуну екстазу (21:20).

Ипак, гости су поново заиграли одлично у одбрани и у веома кратком временском интервалу захваљујући прецизним шутевима Фернандеза и Риверса за три поена дошли до предности 21:28 на четири минута до полувремена. Изабраници Дејана Радоњића ни овог пута нису дозволили да Реал Мадрид повећа предност. Маик Цирбес је у тим тренуцима имао фантастичну ролу у одбрани осигуравши рекет црвено-белих, а из добре одбране Звезда је успела да приђе на пола коша заостатка после фантастичног закуцавања Николе Калинића (29:30).

Мадриђани су у завршници другог периода и почетком треће деонице поново направили серију, овог пута 8:2 и поново стекли седам поена предности (38:31). Серију гостију прекинуо је Бранко Лазић погодивши тешку тројку из угла, а потом је капитен Митровић уписао четири узастопних поена. Већ у следећем нападу након сјајне одбране Калинић је снажно закуцао и донео Звезди ново вођство (40:38).

Ипак, искусни противник је поново заиграо изузетно снажно у одбрани, а у нападу су се шпански бекови распуцали. Серију је покренуо Серхио Љуљ, потом је Фернандез погодио две узастопне тројке и на крају је Родригез погодио са исте удаљености. Реал је у завршници трећег периода погодио чак четири узастопне тројке и захваљујући томе дођао до високог вођства уочи последње деонице (45:58).

Почетак последњег периода није променио пуно тога јер су шпански репрезентативци Фернандез и Родригез задржали врућу руку, док црвено-бели и даље нису могли да пронађу ритам у нападу. У таквом односу снага након два минута четврте четвртине Реал је стекао изузетно високих 18 поена предности (47:65).

Црвено-бели су у наставку показали велику борбеност, али искусни противник је успешно одржавао високо вођство. Лазић, Блажич и Цирбес давали су много енергије саиграчима и када се све чинило изгубљено. Понајвише захваљујући овој тројици, али и великој борбеношћи њихових саиграча изабраници Дејана Радоњића су успели да на крају утакмице ублаже пораз од силних Мадриђана (72:79).

Црвена звезда Телеком – Реал Мадрид 72:79 (12:15, 19:19, 14:24, 27:21)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 3, Ребић, Дангубић, Митровић 13, Лазић 8, Блажич 6, Калинић 10 (7ас, 6ск), Марјановић 9 (7ск), Тејић, Џенкинс 7, Јовић 3 (9ас), Цирбес 13 (6ск).

Реал Мадрид: Риверс 5, Фернандез 15 (6ск, 4ас), Ноћиони 9 (5ск), Кампацо, Мачиулис 4, Рејес 13, Родригез 12 (7ас), Ајон 4 (4ск), Керол 2, Љуљ 5 (9ас, 4ск), Бурусис 6, Слотер 4.

Претходни текстТим нових ИДЕА
Следећи текстРадоњић: Треба нам још оваквих утакмица