Човић: Наш буџет је 3,6 милиона евра

29

После победе Црвене звезде над Игокеом и изједначавања рекорда АБА лиге по броју победа од старта шампионата, новинарима се обратио председник клуба, Небојша Човић. Челни човек црвено-белих говорио је о акцијама које ће се спровести на утакмици последњег кола Д групе Евролиге против Лаборал Куће, на којој Звездини навијачи неће моћи да присуствују због казне дисциплинског судије Евролиге:

Имали сте прилике да чујете идеју која је потекла од навијача, а која је сада разрађена. Средства прикупљена из ове акције користили бисмо првенствено за евентуално измирење казне, ако она остане. Наш предлог Евролиги је да сва средства од казни комплетно буду упућена породици Марка Ивковића, а при томе мислим да је Галатасарајева казна премала, и на њу ћемо се жалити. Такође ћемо се жалити и на нашу казну која је и неправедна и ненормална, независна, од независног Патрика. Ако казна не остане, та средства била би у функцији одређених потреба, а такође усмерена добрим делом ка породици Марка Ивковића. Карте, које ће се продавати по симболичној цени од 300 динара више значе пажњу и подршку свему ономе кроз шта смо прошли и шта смо доживели од тог независног дисциплинског судије. Због тога молим навијаче и симпатизере да се максимално укључе у ову акцију – позвао је Небојша Човић који је изјавио да је рок за жалбу 10 дана од изрицања пресуде:

Тај рок истиче у четвртак, односно петак. Ми превентивно поштујемо један део њихове одлуке и због тога против Лаборал Куће нећемо играти пред навијачима. Наравно, послаћемо им на тој утакмици јасну поруку, а у међувремену одржати састанак, да ли телефонски или директан, видећемо. Он ће свакако бити пре петка – рекао је Човић пре него што је додао:

Нећу ништа да причам унапред.Живимо у временима у којима генерално не владају закони и правда, него сила и тај силеџијски приступ тог „независног“ Патрика. Ја то не волим и не подносим, све ћу учинити да дођемо до истине и правде. Црвена звезда не сноси никакву одговорност, не сноси било који промил кривице за оно што се догодило у Истанбулу. Ми имамо своју државу, да се то овде десило… да вам не причам поново  о Татону и осталима. Он каже да нисмо заштитили навијаче, да им нисмо обезбедили карте, просто је њему невероватно. Не знам га, могао бих да погрешим, да није можда фалширао. Немам никакав проблем да још јасније то кажем у Барселони. Поштујемо Евролигу, јако су нам пуно помогли на путу развоја и консолидације клуба, али у разговору са Бертомеом сам сазнао да он четири године није видео тог судију. Може да се деси да је он распуштен и да онда почне да доноси овакве одлуке.Ми смо разговарали са тимом међународних адвоката, људи су се чудили – како је и на основу чега ова одлука? На основу гомиле лажи које је Галатасарај написао, а није се прославила ни турска полиција, која је иначе добра. Видећемо, борићемо се и надам се да ћемо се изборити – констатовао је челни човек црвено-белих, пре него што је честитао тренеру и екипи на дванаестој победи у АБА лиги од почетка шампионата:

Наставићемо максимално да се трудимо да остваримо резултат и у Евролиги, иако смо направили искорак у односу на претходну сезону.  Амбиције за АБА лигу су свима познате. Уопште нисам забринут што је екипа играла овако вечерас.Они су живи људи. Пробајте да трчите цео дан, па да вам поподне измерим време када поново трчите. Већ очекујем разне наслове у медијима, ја их обожавам.Најлепше је кад играте слабије а побеђујете. То говори о карактеру тима, стручног штаба, али и целог система и управе Црвене звезде распоређене на неколико београдских адреса. Може нам се да имамо три адресе. И немојте да причате да имамо пара, да ми се у уста стављају речи које нисам рекао. Дајте да видимо нешто позитивно, а не само негативно. Сад када је Звезда успешна, да мало да подржимо и Звезду. Јесте да можда нисмо исте боје, али црвена је боја љубави – изјавио је Небојша Човић, који је потом причао о довођењу евентуалног појачања након прве фазе Евролиге:

Размишљаћемо у складу са финансијским могућностима, немамо банкомате и финансијске машине. Још једном желим да поновим да је наш буџет 3,6 милиона евра. У то спада Црвена звезда са Малог Калемегдана, Црвена звезда Телеком и ФМП, као млади тим. То је буџет и целокупне администрације, стручних штабова и свих екипа. Како се он пуни? Два милиона обезбеђујемо сопственим радом, од продатих карата, ТВ права и мало од продаје дресова и осталих артикала. Од карата смо до сада зарадили 700.000 евра, имамо јасан финансијски пресек. Имамо два милиона као обавезе, заборавили сте да смо кренули од минус 15 милиона које враћамо кроз Унапред припремљен план  реогранизације. Имамо и заостале обавезе, не само из последње сезоне већ и из претходних. Њих морамо да измиримо. Што се тиче првог тима и играча,тај буџет вреди мање од два милиона евра и јефтинији је од одређених конкурената… На пример Цибоне, пардон, Цедевите. Та цифра не сме да се пробије при евентуалном довођењу појачања. Знамо ситуацију у земљи, а Црвена звезда као прави и највећи бренд Србије је увек делила судбину народа. У складу са тим ћемо се и понашати, ако бисмо пробили буџет, онда нема појачања  – истакао је Човић, који се затим подсетио на велике таленте у редовима црвено-белих:

Ребић,Тејић, Чворовић, Каплановић и остала „дечурлија“ би требало да стасају. Такође, има доста „дечурлије“ и у младом тиму,ФМП-у, а ми морамо да дођемо до производње сопствених играча. Имамо тренера који то стоички носи, са свима нама заједно. Ништа нема без континуитета. Да не подсећам неке када су радили, шта су радили и какве смо минусе наследили. Оно што ме брине је што Звезда расте, а што ми се чини да има све више непријатеља. Додуше, можда ми се чини због зиме пошто је доста облачно – закључио је први човек Црвене звезде.

Претходни текстРукометни великани за Далибора и Ненада
Следећи текстКовачевић: Пружићемо јачи отпор