Звездин карактер чува Пионир

52

Кошаркаши Црвене звезде Телеком још од 19.10.2012. године не знају за пораз у АБА лиги на свом терену. Тада је славила Игокеа која је и у 12. колу овосезонског издања регионалног такмичења била ривал црвено-белима у дворани Пионир. Звезда је славила 76:71 у веома узбудљивој утакмици и на тај начин изједначила рекорд по броју узастопних победа на старту регионалног такмичења који је био у власништву Унион Олимпије још од прве сезоне овог такмичења – 2001/2002.

Црвено-бели су имали 15 поена предности у завршници треће деонице 64:49, али је онда уследила фуриозна серија Игокее од чак 20:3 која је након тројке Бранка Јоровића стигла до вођства (67:69). Међутим, црвено-бели су показали велики карактер и изванредну игру у одбрани па су до краја утакмице дозвлили ривалу само два поена и заслужено славили.

Требало би још истаћи да је тренер Дејан Радоњић у овом мечу одморио ровитог Маркуса Вилијамса и веома добро расподелио минутажу играчима који су услед великих напора у борби за Топ 16 фазу Евролиге били прилично истрошени. Међутим, ни то није омело црвено-беле да наставе са серијом победа у дворани Пионир и са фантастичним резултатима ове сезоне.

Почетак утакмице обележио је нешто спорији ритам и свега девет поена за готово пет минута игре. Црвено-бели су били у заостатку од пет поена (7:2), али је капитен Лука Митровић тада узео ствари у своје руке и са чак десет поена у првој деоници био најзаслужнији за преокрет. Звезда је у кратком временском интерваку повела 18:12 и то управо након поена Чарлса Џенкинса. Ипак, Игокеа је одговорила пре свега захваљујући успешном шуту за три поена па су гости изједначили резултат у самом финишу прве деонице (19:19).

Црвено-бели су одговорили серијом 5:0, али Игокеа се није предавала. Екипу из Александровца је и даље веома добро служио шут па су убрзо дошли до вођства (26:28). Звезда је од тренутка приказала фантастичну дефанзиву, а улазак Николе Калинића је размрдао екипу. Управо је Калнић прецизним шутем за три поена и фантастичном блокадом најавио серију Звезде од чак 17:3 коју је закључио Чарлс Џенкинс прецизним шутем са полудистанце у завршници другог периода (43:31).

У наставку су изабраници Дејана Радоњића у потпуности контролисали дешавања на паркету. Сваки пут када је Игокеа успевала да приђе на једноцифрени заостатак црвено-бели су имали одговор прецизним шутевима за три поена. На почетку периода Лазић је био прецизан при резултату 47:40, а у наставку су то били Калинић и Јака Блажич. Звезда је на крилима расположеног словенца у завршници трећег периода стекла 15 поена предности (64:49), али су гости одбили да се предају.

У завршници треће четвртине и почетком последње деонице Игокеа се поново распуцала и након поена Бунића успела  да изједначи резултат (64:64). Црне минуте у игри своје екипе прекинуо је Бобан Марјановић снажним закуцавањем на нешто мање од шест минута пре краја. Ипак, далеко од тога да је био сломљен отпор Игокее. Јоровићева тројка из угла, на нешто више од пет минута пре краја, донела је прво вођство екипе из Александровца још од половине друге деонице (67:69) и већ се полако наслућивала драма.

Даљи ток меча донео је велику борбу са веома агресивним одбранама на обе стране терена.  Марјановић је на два минута пре краја донео ново вођство Звезди поенима уз фаул након офанзивног скока. На другој страни терена високи центар црвено-белих је одиграо одличну одбрану, а већ у следећем нападу реализовао два слободна бацања за 73:71 на минут и по пре последњег судијског звиждука.

Одбрана је идаље била кључ. Игокеа је тешко проналазила пут до коша у наставку и остала је до краја сусрета без поена.

Црвена звезда Телеком – Игокеа 76:71 (20:19, 23:14, 21:24, 12:14)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс, Ребић, Дангубић 4 (4ск), Митровић 10 (4ск), Лазић 12, Блажич 8, Калинић 13, Марјановић 8 (5ск), Тејић 3, Џенкинс 8, Јовић 7, Цирбес 3.

Игокеа: Предић, Торлак, Јоровић 11, Милошевић 2, Радукић, Дреновац 4, Бунић 14 (4ск), Катнић 11, Зловарић 1, Џонс 7 (8ас), Драговић 9 (10ск), Живановић 12.

Претходни текстДа ниједна столица не буде празна
Следећи текстИмали смо мањак енергије, али то је нормално