Звезда у ТОП 16

27

Црвена звезда Телеком је у ТОП 16 фази Евролиге! Црвено-бели  су тријумфом над Валенсијом 77:68 два кола пре краја прве рунде елитног такмичења обезбедили пласман међу 16 најбољих тимова Европе. Изабраници тренера Радоњића, који је наставио са стопостотним учинком у дуелу са шпанским екипама од како је сео на Звездину клупу, пружили су још једну изванредну партију и потпуно заслужено су забележили злата вредну победу.

Црвено-бели су крајем прве и почетком друге деонице серијом 11:0 направили преокрет и стекли предност коју нису испуштали до последњег звука сирене. Звезду је покренуо маестрални Никола Калинић, потом се у другој деоници распуцао ван линије 6,75, Маркус Вилијамс. Њима се у другом полувремену придружио Марајановић, који је још једном пружио партију на нивоу најкориснијег играча Евролиге, а Џенкинс и Блажич су постигли неколико веома важних поена у финишу за велику радост црвено-белих. 

Ипак, треба истаћи да је Звезда до победе у Валенсији стигла пре свега захваљујући сјајној одбрани и апсолутној доминацији у скоку. Црвено-бели су имали укпуно 46 скокова, чак 21 више у односу на ривала што довољно говори о борбености црвено-белих. Треба истаћи да ни у Валенсији Звезди није изостала подршка њених навијача, а да су играчи на дресовима носили црни флор у знак сећања на преминулог Ацу Петровића.

Црвено-бели су на старту меча имали малих проблема са великом агресивношћу Валенсије. То је условило пет брзо изгубљених лопти, што је домаћима омогућило да стекну пет поена вишка (13:8). Међутим, изабраници Дејана Радоњића су од тог момента преузели контролу дешавања на терну. Прво се разиграо Никола Калинић па је Звезда направила серију 11:0 и дошла до седам поена предности (23:16). Тамо где је стао Калинић у другој четвртини наставио је маестрални Вилијамс који је за кратко време погодио чак четири тројке захваљујући којима је Звезда одржавала вођство и на велики одмор отишла са пет поена предности (42:37).

Звезда је и у другом полувремену задржала висок ниво агресивности у одбрани, у потпуности је контролисала скок, а улогу главног реализатора у нападу преузео је Бобан Марјановић. Управо поенима Звездиног високог центра црвено-бели су дошли до максималних 12 поена предности (64:52). Међутим, Валенсија се није предавала, домаћи су серијом 8:0 ухватили прикључак, пришли су потм на три поена минуса (67:64), али више од тога нису могли. Звезда је показала велику чврстину у одбрани, а када је било најпотребније одговорност су преузимали Блажич и Џенкинс и Звезда је заслужено уписала пети евролигашки тријумф ове сезоне.

Сви играчи и комплетан стручни штаб заслужују све честитке на сјајној игри, великој победи и фантастичном успеху. Црвено-бели се у Београд враћају у суботу у 19 сати и 15 минута летом преко Цириха.

Валенсија – Црвена звезда Телеком 68:77 (16:20, 21:22, 15:20, 16:15)

Валенсија: Рибас 15, Недовић, Лучић 14, Дубљевић 22, Вивес 4, Мартинез 7, Лончар 2, Агилар, Харангоди 4, Перез.

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 17, Ребић, Дангубић 4 (5 ск), Митровић 9 (6 ас, 5 ск), Лазић 1, Блажич 6 (5 ск), Калинић 11, Марјановић 18 (11 ск), Тејић, Џенкинс 8, Јовић, Цирбес 3 (7 ск).

Претходни текстЦрвено-бели убедљиво славили против Рудара
Следећи текстМитровић: Поносан сам на екипу