Блажич донео тријумф са пенала

22

Кошаркаши Црвене звезде Телеком успели су да савладају једну од најбољих екипа у регионалном такмичењу и на тај начин задрже епитет непобедивости и након девет кола АБА лиге. Црвено-бели су тријумфовали у Загребу против Цедевите резултатом 88:87 упркос свему што је претходило гостовању у Хрватској.

Звезда је по ко зна који пут, иако је рана фаза сезоне, показала карактер и снагу у најтежим тренуцима. Наиме, изабраници Дејана Радоњића су имали 13 поена предности почетком четвртог периода али је снажни ривал успео да изједначи резултат (85:85) пре почетка последњег минута дербија 9. кола АБА лиге.

Потом је у Загребу виђена права драма. Анте Делаш је поентирао за два поена предности након неискоришћеног напада Звезде, док је на другој страни Цирбес био половичан са линије пенала. Добре одбране на обе стране су затварале путеве до обруча, али је расположени Блажич успео да нађе простор и изнуди фаул. Словенац је задржао присебност и био је прецизан оба пута са линије пенала на само пет секунди пре краја утакмице. У последњем нападау Цедевите Анте Делаш је преузео одговорност, али му је одбрана црвено-белих максимално отежала посао па његов тежак покушај за три поена није погодио мету.

Црвено-бели су фантастично отворили утакмицу па су након три минута захваљујући изузетној одбрани имали вођство 11:0. Ипак, услед доброг шута за три поена и великог броја слободних бацања домаћин је узвратио па је након 11 минута игре имао вођство 21:17.

Серију Цедевите прекинуо је тројком Маркус Вилијамс, а након поена Чарлса Џенкинса Звезда је поново стекла вођство (24:23). Међутим, Загрепчани су наставили да играју веома добро, а у нападу изабраника Дејана Радоњића није све штимало па је Цедевита поново стекла вођство и тек неколико поена разлике успела да одржи све до полувремена (38:36).

Звезда је на почетку трећег периода поновила игру са почетка утакмице. Одличном одбраном црвено-бели су увели утакмицу у свој ритам, а у нападу су се разиграли Блажич и Вилијамс и били најзаслужнији за серију 16:5 којом су изабраници тренера Радоњића дошли до девет поена предности (52:43).

Цедевита је поново успела да узврати, али црвено-бели овог пута нису дозволили да домаћин преузме вођство. Када је ривал пришао на четири поена заостатка Никола Калинић је погодио за три поена, а са исте раздаљине Блажич је поентирао два пута у низу. То је учинио уз звук сирене која је означила крај треће четвртине, а потом и на самом почетку последњег периода па су црвено-бели на тај начин стекли највећих 13 поена предности (70:57).

Уследила је још једна серија Цедевите која је искористила празне минуте у нападу Звезде. Домаћин је направио серију 16:4 и пришао на само поен заостатка (74:73). Одговорио је Митровић поеном уз фаул, а у следећем нападу је закуцао Цирбес након сјајне асистенције Вилијамса. Црвено-бели су стекли шест поена предности, али су Пилепић својом петом тројком, а потом Делаш и Билан изједначили резултат (85:85).

Уследила је драма и прави тест за изабранике тренера Радоњића који су и овај пут положили највишом оценом и уписали нову вредну победу.

Цедевита – Црвена звезда Телеком 87:88  (17:17, 21:19, 19:31, 30:21)

Цедевита: Зубчић 8, Рамљак 5, Пилепић 21 (5ск), Бабић, Делаш 12, Жганец, Билан 13 (6ск), М.Делаш 10 (7ск), Гордић 5, Укић 8, Араповић 5 (7ск).

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 11 (12ас), Ребић, Чворовић, Дангубић 4, Митровић 12 (10ск), Блажич 20, Калинић 7 (5ск), Марјановић 4 (5ск), Тејић 6, Џенкинс 5 (5ас).

Претходни текстУлазнице за Нептунас од уторка у продаји
Следећи текстРадоњић: Победу посвећујемо Марку Ивковићу