Радоњићев деби на евролигашком блогу

38

О атмосфери коју стварају навијачи Црвене звезде и амбијенту у коме се играју мечеви црвено-белих у Комбанк арени много се прича и пише широм Европе. Сви се слажу у једном – Звездине утакмице су прави спектакл. Играње у таквој атмосфери без сваке сумње доводи до великог пражњења код играча, а како се са свим тим носи тренер Црвене звезде Телеком Дејан Радоњић описао је у свом блогу који је објављен на званичној интернет страници Евролиге.

Диван је осећај играти пред фантастичном подршком наших навијача, нарочито пред 20 хиљада њих у Комбанк арени. Међутим тренер и играч су у различитој позицији чак и тој ситуацији. Као играч, имао сам прилике да играм у сјајном амбијенту, узаврелој атмосфери, додуше не у оваквој какву праве навијачи Звезде, али знам какав осећај имају моји играчи неколико дана пред утакмицу и када дође тренутак да треба да истрче на паркет у мечу у ком смо домаћини. Међутим, за тренера фокус је на другим стварима – припремити тим на најбољи начин за утакмицу, и спремити играче за тај специфичан амбијент у којем играмо мечеве као домаћини. Док покушава да тај амбијент и ту подршку искористи као предност, тренер такође мора да буде сигуран да та атмосфера не постане проблем за играче и да тај терет који са свим тим природно долази на терену не произведе супротан ефекат од оног што желимо – објашњава Радоњић и додаје:

Један од основних задатака за тренера пре утакмице коју играмо пред нашим навијачима је да има играче, који упркос огромном узбуђењу, играју на начин који је најкориснији за тим. Суштина је у припреми утакмице. Морате да створите услове за играче, тако да они могу да пруже оно што се од њих очекује, и што објективно могу да ураде. Као тренер, свестан сам тога и зато морам да будем спреман за сваку ситуацију и могући сценарио. Имали смо примере прошле сезоне када је наш тим лоше одреаговао на фантастичну подршку са трибина, играчи нису били на свом препознатљивом нивоу и нису били оно што сам ја као тренер од њих желео да буду. Ове сезоне, добро се носимо са свим тим и ту сјајну атмосферу смо искористили на прави начин да се прикажемо у најбољем светлу.

Радоњић је се посебно осврнуо и на припрему утакмице у тако специфичним околностима:

Подршка и љубав навијача према тиму је нешто што играчима понављамо од првог дана када дођу у клуб. Јасно им предочимо да играње у Звезди носи одређени притисак и да својевртсан терет долази од момента када се потпише уговор. Током припремног периода озбиљно радимо на томе са играчима како би били свесни свега тога и у потпуности упознати са ситуацијом. На тај начин, када на ред дођу утакмице на домаћем терену немам посебну потребу да фокусриам играче на атмосфера и притисак пре меча. Избегавамо да наглашавамо тему атмосфере јер тако играчи имају шансу да се боље припреме за меч. Сматрам да је пред меч боље не говорити о томе, јер то може да створи додатни притисак.

На крају стратег црвено-белих је поручио:

Свака утакмица за наш млад тим у таквој атмосфери је драгоцена, то је један врста школе за наше играче али и за мене као тренера, како бих био још припремљенији за сличне ситуације у будућности.

Комплетан Радоњићев блог можете прочитати ОВДЕ.

Претходни текстСтанковић: Радујем се Маракани
Следећи текстЦрвено-бели рутински до четвртфинала