Звезда у осмини финала Купа Србије

45

Црвена звезда се пласирала у наредну фазу Купа Србије, победом над чачанским Борцем, резултатом 1:0.

После шест одиграних мечева у шампионату пред фудбалерима Црвене звезде нашао се нови изазов, учешће у најмасовнијем такмичењу. Први ривал на путу ка трофеју који су црвено-бели освајали 24 пута у историји чачански Борац, неколико пута у последњој деценији умео је да изненади фаворите, због чега се пред изабраницима Ненада Лалатовића нашао тежак задатак. У односу на претходни сусрет одигран у првенству на терену Маракане било је неколико нових лица. Лука Јовић и Ђорђе Деспотовић нашли су се у шпицу напада, по левом боку уместо капитена Мијаиловића наступио је Антић док је у везном реду први сениорски наступ у текућој сезони у улози стартера забележио Марко Грујић.  На другој страни искусни стратег Богић Богићевић на терен је послао најјачи тим предвођен искусним триом Ђенић, Мутавџић, Божић.

Од самог старта утакмице момци које је у улози капитена предводио Дарко Лазовић покушали су да стигну до вођства и у првих 45 минута створили су неколико добрих шанси. Шампион Србије нападао је највише по боковима преко поменутог Лазовића и Петковића по десној, односно Гаврића и Антића по левој страни. Као плод такве игре резултирао је велики број удараца из угла после којих клуб из Љутице Богдана ипак није успео да стигне до вођства. На другој страни пред голом Кахримана који је заменио Рајковића збиле су се две опасне ситуације, али на срећу најтрофејнијег српског клуба, без последица када је резултат у питању. Прва прилика виђена је у седмом минуту када се Лазовић са искоса са ивице казненог простора одлучио за приземан центаршут, а не ударац па су дефанзивци гостију осујетили Јовића и Деспотовића у намери да затресу мрежу Бајића. На истеку трећине сата Гаврић је опробао шут са 18 метара, али је замало био непрецизан. Изузев већ наглашене две прилике гости, повратници у Суперлигу нису превише пажње обраћали на напад, већ су се сконцентрисали на одбрану свог гола. Најлепша акција првог полувремена виђена је у 32. минуту сусрета када је Аврамовски избацио Гаврића у ситуацију „један на један“ са чуварем мреже Чачана који је из дуела са крилним нападачем Црвене звезде изашао као победник. До вођства су црвено-бели могли и у самом финишу полувремена када су након корнера главама одиграли акцију Деспотовић и Петковић, али је лопта завршила на оквиру гола. На одмор се отишло најнепопуларнијим резултатом.

Иста слика као с почетка меча виђена је и у другом полувремену. У другом минуту наставка након одлично изведеног прекида Аврамовског чак четворица фудбалера црвено-белих спетљала су се пред голом ривала. Гол одлуке виђен је у 50. минуту. Гаврић се нашао у доброј прилици, шутирао, његов ударац успео је да укроти голман Борца, међутим одбитак је спремно дочекао Деспотовић и затресао мрежу. Први гол момак поникао у Звезди прославио је веома емотивно трком ка северу. У наставку и поред гола заостатка Чачани нису показивали превише амбиција ка нападачкој игри све до последњих 20-ак минута, када су створили неколико прилика, а једном натерали Кахримана на одличну интервенцију. Са друге стране, екипа шампиона Србије могла је убедљивије да слави али је у завршницама акција концентрације и среће недостајало Деспотовићу, Ракићу и Катаију. У последњих 15-ак минута сусрета Црвена звезда је створила три колосалне шансе, али до краја меча није било промене резултата.

Свакако, оно што ће се највише памтити и што је најважнији закључак са меча на Маракани је пласман најтрофејнијег српског клуба у 1/8 националног Купа.

Следећи меч изабраници тренера Лалатовића играју против истог ривала, овога пута у Чачку у оквиру седмог кола првенства Србије.

Црвена звезда – Борац 1:0 (0:0)
Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 4.183. Судија: Роберт Киш Чепеги (Нови Сад). Стрелац: Деспотовић у 50′.
Црвена звезда: Кахриман, Петковић, Планић, Павићевић, Антић, Грујић, Аврамовски, Гаврић, Лазовић, Јовић, Деспотовић.
Резерве: Рајковић, Лазић, С. Ђорђевић, Гогић, Ристић, Катаи, Ракић.
Борац: Бајић, Обрадовић, Милетић, Драшковић, Радуновић, Мутавџић, Божић, Нешовић, Шуњеварић, Машовић, Ђенић.
Резерве: Петрић, Ђоковић, Радосављевић, Бабић, Јевтовић, Милојевић, Ђерић.

Претходни текстРазгледница из Истанбула – први део
Следећи текстПораз црвено-белих од Фенербахчеа