Понос Звезде и Србије

52

Млади кошаркаши Србије још једном су овог лета обрадовали нацију. Овог пута бронзана је била селекција до 17 година на Светском првенству у Дубаију. На част Црвеној звезди служи податак да половину репрезентације чине њена деца. Војислав Стојановић, Никола Ракићевић, Давид Миладиновић, Александар Аранитовић, Стефан Кенић и Никола Поповић имали су немерљив допринос у освајању још једног одличја за Србију.

На овом шампионату заблистао је Никола Ракићевић који је био лидер наше репрезентације. Био је најбољи стрелац (12,4), најбољи крадљивац (1,9) и најкориснији играч тима са 13,7 индексних поена у просеку. Као награда за изванредне партије уследио је избор у идеалну петорку шампионата:

Пресрећан сам. Искрено, нико од нас у Дубаи није пошао због индивидуалног признања, већ да буде у служби тима. Међутим, ова награда ми много значи као потврда великог труда и рада који сам уложио током читаве сезоне. Желео бих да се захвалим стручном штабу и саиграчима, јер они имају немерљиве заслуге за то што сам изабран у идеални тим Светског првенства. Дисали смо као један, били прави тим и као награда за све то уследила је и ова бронзана медаља – почиње причу Никола Ракићевић и додаје:

Имали смо велики мотив током читавог шампионата. Поштено смо се борили и заслужено смо освојили бронзу, а треба истаћи и да смо најбоље пласиарана европска селекција.

У дуелу са Шпанцима Ракићевић је био најефикаснији са 17 поена:

У борби за треће место имали смо репризу Европског првенства из Кијева од прошле године. Било је веома неизвесно у завршници, али смо успели да тријумфујемо на нашу велику радост.

Податак да је половина репрезентације била састављена од играча из редова Црвене звезде Телеком, Ракићевић је кратко прокоментарисао:

То је само још један доказ да се у нашем клубу изванредно ради са млађим категоријама и да смо ми играчи увек спремни да за национални тим пружимо максимум – закључио је Ракићевић.

Капитен репрезентације Србије до 17 година Војислав Стојановић истиче да је имао сезону за памћење.

Са Звездом сам освојио Евролигин јуниорски турнир у Милану, успео сам да дебитујем у првом тиму, а као круна свега стигла је медаља са репрезентацијом. Заиста, била је ово фантастична сезона, каква се само пожелети може – каже Стојановић и додаје:

На овај шампионат смо отпутовали са намером да освојимо једно од одличја. Сматрам да смо могли да уђемо у финале, али омело нас је то што због повреда нисмо били у комплетном саставу. У том полуфиналном дуелу са Американцима добро смо се држали све до половине треће деонице, али онда је пресудила њихова дужа клупа. У борби за бронзу имали смо снажан мотив да се реванширамо Шпанцима за прошлогодишњи пораз у финалу Европског првенства и у томе смо успели – констатовао је Стојановић.

Када су питању млађе репрезентативне селекције, преостало је да се одигра још и Европско првенство за кадете које је на програму од 20. до 30. августа у Летонији. У селекцији Србије до 16 година играће чак четворица Звездиних кошаркаша: Александар Аранитовић који се бронзом већ окитио у Дабаију, Бориша Симанић, Алекса Раданов и Матија Радовић. Надамо се да ће и они бити успешни попут Ребића, Тејића, Каплановића, Добрића, Лазаревића, Радовановића, Остојића, Ракићевића, Стојановића, Кенића, Поповића и да ће освојити неку од медаља. За понос Србије, али и Црвене звезде.

Претходни текстУбедљива победа црвено-белих над Јагодином
Следећи текстАкција добровољног давања крви