Човић о Ф4, Евролиги, амбицијама…

48

Као што је и најавио, председник КК Црвена звезда Небојша Човић објавио је финансијски биланс организације завршног турнира АБА лиге. Такође, први човек црвено-белих је истакао да је организација Фајнал-фора протекла у најбољем реду и да за то стижу похвале од руководства АБА и Евролиге. Човић је поновио да Црвена звезда наставља борбу за пласман у Евролигу кроз квалификације и најавио да Београд жели организацију квалификационог турнира.

Као што сам и обећао, даћу вам конкретне податке како је Фајнал фор АБА лиге протекао у организационом смислу. Од званичника Евролиге који су били на турниру, као и од званичника АБА лиге имамо све похвале за организацију Фајнал фора, нису имали ниједан негативни коментар.  Све је мање – више функционисало онако како смо се и договорили. За прву полуфиналну утакмицу између Црвене звезде Телеком и Цибоне имали смо 6.434 продате улазнице, за другу између Партизана и Цедевите 13.697, а за финале 5.929 карата. На овај број продатих улазница требало би додати и негде око две до две и по хиљаде улазница које смо по уговору били дужни да дамо АБА лиги – прецизирао је Небојша Човић, који је причао и о приходима од продатих карата:

Ми смо продали 26.060 улазница и 515 паркинг места. Обезбеђени приход од тога је 20.247.688 динара. Тај приход је умањен за одређене трошкове које одмах одбија Евентим, а који износе 2.129.000 динара. Укупни приход износи око 22.400.000 динара. Наравно, од овог прихода би требало да се одбију сви остали трошкови. Котизација лиги за организовање финалног турнира је 125.000 евра и нема разлога да било ко сумња у то. Затворићемо финансијску конструкцију, мада су очекивања наравно била већа. Али, догодило се то што се догодило – констатовао је Човић, који је искористио прилику да честита Цибони на освајању титуле у АБА лиги:

Мислим да су то остварили заслужено. Ми смо имали један лош дан. Међутим, немам намеру да кукам, нити ће нас то даље спутавати на нашем путу. Да подсетим, када смо ушли у Црвену звезду у августу 2011, она готово да није постојала. Знали смо колико ће овај процес бити тежак и због тога смо направили петогодишњи концепт. Потпуно разумем очекивања у смислу да може све преко ноћи. Наравно, тих очекивања имате највише од оних који су сами пред собом неостварени из било које сфере да долазе. Тачно је да смо сви очекивали да Црвена звезда и Партизан уђу у финале, али то се нажалост није догодило. Ми имамо пред собом даље послове, имамо домаћу лигу коју играмо са највећим амбицијама. Није никоме било лако, ја имам обичај да кажем да степен тежине када се доживи пораз иде од паркета према горе. Кад то кажем мислим да је најтеже било играчима и стручном штабу, онда управи и свим навијачима и симпатизерима Звезде. Но, догађа се. То је спорт. Додатне анализе, да ли је требало да играмо у Пиониру или Комбанк арени, додатна продавања памети у смислу да ли имамо или немамо појма нећу коментарисати – желео је да истакне председник Црвене звезде пре него што је додао:

Ја сам у кошарци 40 и кусур година. О сваком од тих који изађу на разним предњим и задњим странама новина бих могао пуно тога да кажем, а о некима од њих који су били у Звезди могао бих још више да кажем. Знам шта су нам оставили и какве смо муке прошли и пролазимо и даље да то све исправимо – рекао је Човић пре него што се детаљније осврнуо на посету на турниру:

Што се тиче навијача и њиховог недоласка, за мене није било неочекивано. Очекивано је, иако смо се и по том питању доста померили. Ја то разумем на један други начин. Знам да су Звездини навијачи када је она почела да игра АБА лигу пратили клуб. А онда су доживели неиспуњења одређених обећања и од тадашњих управа и од руководства регионалне лиге и онда су променили одлуку. То је нешто што смо ми наследили и што смо заједно са њима почели да померамо и у великој мери померили. Мислим да можемо да схватимо ко је заправо кажњен, али ја немам намере да мењам своје мишљење о навијачима. Мислим да су они нешто што је изванредно у Звезди. Знам да ће многи можда да ми кажу да сам благонаклон и попустљив, то је право да свако има своје мишљење. Ја тако не мислим, иако сам био разочаран тиме што нису дошли и попунили у већем броју Комбанк арену. Мислим да смо можда сви заједно научили једну лекцију. Очекујем још већи степен звездашке одговорности у смислу доласка, односно недоласка навијача – изјавио је Небојша Човић који је затим и додао:

Потпуно смо спремни да са свима њима радимо. Као и са појединим навијачима из партера Б који се у појединим тренуцима максимално труде да воде утакмице, праве измене, звижде екипи која излази на терен. То исто разумем, али то није звездашки. Као што није звездашки напасти тим, тренера и играче. Они су исти они који су од 26 мечева у лигашком делу АБА лиге добили 22. Ако неко мисли да ћемо тим притисцима и размишљањима било шта мењати – нећемо. Наш концепт је јасан, на њему ћемо инсистирати и истрајати. Гледаћемо да направимо још боље резултате. На крају крајева, имамо још једно такмичење у овој години, домаћу лигу – рекао је Човић. Челни човек црвено-белих је желео такође и да истакне да се Звезда није опростила од Евролиге:

Црвена звезда је обезбедила квалификације. И да будем још додатно јаснији, ми смо обавили разговоре са руководство из Евролиге на којима су били присутни и руководиоци АБА лиге и могу да будем оптимиста око тога где ће се одиграти квалификациони турнир. Дугујемо захвалност граду Београду којем је то такмичење такође потребно, није потребно само Звезди и кошарци. Захвалан сам им на томе што желе да се укључе у организацију квалификационог турнира. Не искључујем ни могућност да Звезда буде алтернатива ако се деси да Цибона одустане од наступа у Евролиги, иако им то не желим. Ми нисмо изгубили Евролигу него смо изборили право да се боримо за њу. На том праву ћемо истрајати и кроз њега ћемо заједно са свим структурама клуба и навијачима  обезбедити пролазак у Евролигу. Ја сам оптимиста. Такође, не мислим да је хрватска кошарка пропала због тога што Хрватска није имала евролигаша, као што мислим да ни спрска кошарка се неће угасити уколико се деси да Србија нема представника у Евролиги. Али мислим да ће српска кошарка пропасти ако не будемо имали стратегију развоја, а немамо је већ годинама уназад. И када то кажете одмах крећу омаловажавања, причања разних прича. Ја се никад тренерима нисам спуштао на терена да им кажем да ли добро раде или не. Такође, прича да је ТВ дуел између Вујошевића и Човића или Звезде и Партизана резултирао овим исходом, нема основа. То могу да кажу смешни људи, али пошто има пуно смешних који желе насловне стране, не могу да вам забраним да их и даље пуштате у медије – констатовао је Небојша Човић. Председник Црвене звезде је потом изнео једно занимљиво мишљење:

Драго ми је да је руководство АБА лиге можда сазрело на овом Фајнал фору. Видели сте да је господин Лисац рекао да ће мењати пропозиције у смислу увођења плеј-офа. Мислим да је плеј-оф за АБА лигу неопходан. Такође, немам ништа против да анализирамо и домаћу лигу, да је направимо квалитетнијом. То смо раније урадили као удружење лигаша и били смо на прагу уласка у УЛЕБ, али нико није отишао на ту Скупштину и представљао нас је знаменити господин Лорбек. Не знам само на основу чега, али нећу да се враћам уназад. Знате моје мишљење о свему томе, Црвена звезда ће инистирати на реорганизацији регионалног такмичења. Има пуно разлога, а о њима ћемо моћи да причамо кад се заврши домаће првенство, као и евентуално о томе како ми видимо стратегију српске кошарке – изјавио је Човић пре него што се запитао:

Да ли сам задовољан резултатом? Нисам, али га разумем као нешто што је објективно и што се догађа у спорту. Погодили смо само 2 тројке од 32 покушаја, али Партизан је погодио више тројки па је опет изгубио. Ни ми ни они нисмо имали дан. Жао ми је што смо тако прошли, али дижемо се даље и идемо напред у остварењу наших планова. Свестан сам да ће бити пуно критичара, пуно специјалних емисија и пуно специјалних чланака у овим или оним медијима. То ме уопште не погађа. Задовољан сам разумевањем Републике и града Београда око организовања квалификационог турнира, такође и да је званично речено да желимо организовање и Фајнал фора Евролиге. Могло је то и требало је и раније да се уради. Зашто није? Не знам. Знам да се размишљало, да ли је било скупо или не, не желим да улазим у то. Они су имали своју математику и калкулацију – рекао је председник Црвене звезде који је потом наставио:

Знате, однос државе, града, спонзора, донатора и осталих према клубовима зависи од тога колико имате квалитетну, квалификовану и компетентну управу. Нити сам се бавио организовањем Фајнал фора Евролиге, нити сам учествовао у томе. Жао ми је што то није раније урађено, али је добро да буде и сад. И Град и Република цене податак да је Црвена звезда најбоље раниграни српски кошаркашки клуб у Европи по освојеним бодовима. А Европу чини и Београд – изјавио је Небојша Човић који је поновио да Дејан Радоњић ужива велико поверење управе клуба:

Да је супротно, ја бих вам то рекао. Уопште званично нисмо ни размишљали о мењању нечега у том сегменту. То наглашавам зато што су се појавили некакви коментари да је то анализирано. Ружно је да кажете да су ти коментари проистекли људима блиским управи Звезде. Дуго година сам у јавном животу и могу да разумем прикривања извора, као и појединце у оваквим или онаквим емисијама, са оваквим или онаквим сугерисањем. Ми смо охрабрили тренера и играче и сада идемо даље – констатовао је Човић који је причао и о евентуалном исходу да се Звезда не пласира у Евролигу:

Тада не би била угрожена егзистенција клуба. Ако уђемо у Евролигу, у шта верујем, ни тада не би била, нити нам је угрожена поразом против Цибоне. Колико знам, Звезда дуго година није била ни близу ових резултата које смо сада направили. Сви смо очекивали да направимо најбољи резултат, да узмемо АБА лигу. Без икаквог омаложавања Цибоне, ја им искрено честитам, они су направили фантастичан резултат, али да вам кажем још 20 утакмица да одиграмо против њих не би могли да нас добију. Па чак и да нам поново суде судије са и без путовнице. Међутим, то се дешава у спорту, као што се деси и она несретна тројка која бућка ту и тамо по обручу у дуелу Цедевите и Партизана. Онај ко мисли да се у спорту после првог неуспеха одустаје, онда тај није ни био за спорт. Егзистенција нам није угрожена, тешко јесте али идемо даље. Ја се надам да ћемо се изборити за пласман у Евролигу и да ћемо направити резултат. Да подсетим, ми смо за три године урадили много више него што су неки за 15. Али, то поређење је изгледа досадна тема за медије, они траже атрактивне теме о томе ко ће кога да запљуне. Не постоји храброст да утврдимо ко је шта први почео, ко се први како понашао. Очигледно на томе не вреди инсистирати. Звезда ће своје финансијске податке објавити на крају сезоне, као што је и раније радила. Међутим, нема храбрости да се то тражи од других. Држава је нама од 2001. године просечно давала око 15 посто нашег буџета, а ми смо њој враћали око 10 посто кроз порез и то је нормално. Нормално је да пословање буде транспарентно, са именима спонзора и донатора. Нема разлога да се то крије, уосталом то и Евролига тражи кроз финансијски фер плеј – истакао је Човић који је завршио своје излагање са освртом на шансе Звезде да се уместо Цибоне директно пласира у Евролигу:

Немам информације око Цибоне, али очекујем да ће Загреб и Хрватска бити одговорни. Међутим, ако се деси да одустану, знате каква су правила Евролиге, када испадне онај који се квалификовао кроз АБА лигу то место према пропозицијама припада Евролиги и не значи да ће његово место попунити неко из исте АБА лиге. Али, из разговора са људима из Евролиге стекао сам утисак да они врло поштују наш рад, а на основу свега што смо прошли, на основу начина нашег развоја, транспарентности буџета и навијача објективно су оријентисани ка томе да због свега тога стимулишу Црвену звезду. Сачекајмо ипак јун месец, а Цибони искрено не желим да им се то догоди јер су пласман поштено изборили на терену – закључио је Човић.

Претходни текстМарић шести у Грчкој
Следећи текстПрлаиновић: Надамо се победи