Пораз црвено-белих у полуфиналу

33

Кошаркаши Црвене звезде Телеком нису успели да се пласирају у финале АБА лиге. Поражени су од Цибоне резултатом 75:70. Чета тренера Радоњића се борила до последњег атома снаге, након заостатка од 16 поена (45:61) пред последњу деоницу успела да приђе на само поен заостатка (70:71). Међутим, понестало је снаге за завршни ударац и чудо у Комбанк арени је изостало.

Оно што би требало истаћи је да поразом од Загрепчана Црвена звезда није рекла последње збогом Евролиги. Наиме, по пропозицијама првопласирани на крају регуларног дела АБА лиге уколико на Фајнал фору не избори учешће у Евролиги онда добија место у квалификацијама за најелитније европско такмичење наредне сезоне.

Разлози за пораз Црвене звезде могу се пронаћи у веома лошем шуту. Црвено-беле је у потпуности изневерио шут за три поена па су погодили само два од 32 упућена шута ван линије 6.75. Са друге стране Цибона је одиграла сигурно најбољи меч у сезони и показала сав свој квалитет. Блесингејм и Шарић су били готово незаустављиви, а на другој страни је расположен био само Јака Блажич који је убацио 25 поена што је било премало за тријумф.

Након почетних 5:2 за црвено-беле кола су кренула низбрдо. Пуно грешака, промашених шутева (0/7 за три у првој деоници), а на другој страни растрчани ривал значили су серију Цибоне 15:0 и вођство 5:17. У тим тренуцима блистао је плејмејкер Загрепчана Блесингејм са брзим продорима и одличним асистенцијама, док на другој страни нико осим делимично Јаке Блажича није био нападачки расположен.

Ни у наставку игре се није пуно тога променило. Расположеном Блесингејму се придружио најкориснији играч лиге Дарио Шарић, а на другој страни Звезда и даље није могла да пронађе ритам у нападу.

Цибона је успешно одржавала високу предност, а прва тројка за екипу тренера Радоњића стигла је тек у последњем минуту првог полувремена када је Чарлс Џенкинс и довео своју екипу на 11 поена заостатка (27:38) пред велики одмор.

Друго полувреме није донело пуно бољитак. Јака Блажич је једини био расположен у тиму Звезде забележивши 21 од 39 поена за своју екипу. Међутим, за 27 минута игре 39 поена уз шут за три поена 2/22, је било премало и за знатно слабије екипе од Цибоне па су Загрепчани водили 39:56.

Чета тренера Радоњића је ушла у последњу деоницу са 16 поена заостатка (45:61) и свесна да више нема шта да се чека кренула знатно жустрије у одбрани. Уследила је серија 10:0 којом је Звезда пришла на само шест поена заостатка, али је Блесингејм одговорио четвртом тројком (55:64).

Гости су успешно одржали предност до последња три минута, а онда су црвено-бели ухватили последњи воз који води до чуда и уз помоћ зонског пресинга направили експресну серију 8:0 и пришли на четири поена заостатка на минут и петедесет секунди до краја (65:69).

Уследила је права битка. Симоновићево закуцавање на 50 секунди пре краја вратило је Звезду на два поена заостатка (69:71). Уследила је пенал завршница, Шарић је промашио оба слободна бацања, а Џенкинс је био половично прецизан и све је поново било у рукама Цибоне. Загрепчани су били смиренији у завшрници и славили на крају.

Црвена звезда Телеком – Цибона 70:75 (15:21, 12:17, 18:23, 25:15)

Црвена звезда Телеком: Ребић, Митровић, Лазић, Блажич 25 (6ск), Симоновић 4 (5ск), Марјановић 9 (7ск), Раденовић 1, Катић 7, Нелсон 12 (4ас, 5ск), Џенкинс 12 (8ас, 5ск), Липовиј, Драгићевић.

Цибона: Кус 2, Планинић 8, Блесингејм 28 (10ас), Демо, Шарић 21 (15ск), Розић 8 (4ск), Јунаковић, Мавра, Араповић, Сиришчевић 2, Габрић.

Претходни текстПораз Звезде у Шапцу
Следећи текстСтојановић: Нема опуштања