Евентим: Потврђујемо, било је 24.232 гледалаца

68

Четвртфинални меч Еврокупа између Црвене звезде Телеком и Будивељника био је вишеструко историјски. Осим што су црвено-бели кошаркаши донели клубу полуфинале Еврокупа, за улазак у анале европске кошарке побринули су се навијачи на тирбинама. Наиме, у Комбанк арени је било тачно 24.232 и тиме је оборен европски рекорд на једној кошаркашкој утакмици у затвореном простору.

С обyиром да су се у медијима појавиле одређене спекулације новинарима су се обратили директор Евентима Павле Леверда и председник Црвене звезде Небојша Човић. Леверда је за почетак излагања детаљније представио реномирану компанију чији је директор:

Фирма Евентим је европска компанија за продају улазница присутна у преко 20 земаља Европе. У Комбанк арени је присутна већ доста година и бавимо се продајом улазница и контролом приступа. Фирма је у немачком власништву, глобална је компанија на берзи и она се не шали са подацима које објављује – започео је причу директор Евентима, а потом наставио о самој утакмици између Црвене звезде и шампиона Украјине:

Што се тиче контроле она је рађена на електронском систему баријера које посотоје у Комбанк арени. Контрола је вршена тако што су се скенирали бар кодови на картама. У једном тренутку на улазу је постојао огроман притисак публике, који је био такав да су из безбедносних разлога оборене руке које се ротирају на баријерама. Гледаоци су брже пропуштани, уз цепање купона на карти и то се сваки пут ради у таквим ситауцијама када постоји процена да је угрожена безбедност гледалаца. Таква је пракса већ дуго времена и на утакмицама других такмичења и клубова у Комбанк арени, као и на концертним догађајима. Да бисмо на крају имали тачан податак о броју људи који су ушли у Арену, купоне накнадно поништавамо на баријерама да би електронски систем имао тачну бројку у себи – истакао је Павле Леверда.

Непосредно након утакмице на друштвеним мрежама појавио се видео снимак који је настао у жељи да се оспори величанствени успех КК Црвена звезда. Директор Евентима објаснио је шта се прецизно догодило:

Видео снимак који се појавио јасно приказује ситауцију где су отцепљени купони, од гледалаца који су већ ушли, поништавани да би се добио тачан податак у систему. Потврђујем да су подаци који је клуб објавио апсолутно тачни – закључио је Павле Леварда.

Након директора Евентима медијима се обратио председник Црвене звезде Небојша Човић који је искористио прилику да честита свима из клуба на историјском резултату:

Одмах да кажем да имам изузетно задовољство да честитам нашим играчима, стручном штабу управи и навијачима на великом успеху који смо постигли у Еврокупу. Испунили смо зацртани циљ у Еврокупу и свака даља утакмица биће растерећена. Наравно, то не значи да ћемо се било коме  предавати. Играћемо максимално, али неће бити никакавих обавеза и оптерећење да мора да се победи. Поштено ћемо играти, максимално и пробати да направимо што бољи резултат, али понављам без икаквих обештећења. Коме није доста овај ниво резултата, мораће да нам објасни како да направимо већи и наравно да нам финансијски помогне пошто је сада у тренду да се прича само о парама. Дакле, нема никаквог оптерећења према ни према стручном штабу, ни према управи за предстојеће утакмице Еврокупа, а слично је и са једном утакмици у АБА лиги која је преостала против Цибоне пре него што уђемо у други циклус.

Нама није био циљ да се било с ким такмичимо у смислу било ког рекорда, али се једноставно догодило оно што се догодило. Србија тешко прихвата добре вести. Ко нормалан може да каже да је ненормално што је било 24.232 гледалаца? Ако таквих има међу вама, слободно ме питајте. Црвена звезда се не бави лажима и фингирањем било каквих информација.Вама је можда тешко да поверујете пошто претходних 10 и више година живимо у таквом окружењу спиновања, лажи и превара – истакао је Небојша Човић, који је потом изнео детаљне податке о броју навијача и приходима од утакмице:

Захваљујем се директору Евентима који је изнео податке. Ми смо пустили у продају 20.736 улазница и толико смо их и продали. Поред тога, наше обавезе према спонзорима, спортском друштву Црвена звезда и према играчима је још 1.368 улазница или пропусница. Уз то јуче је искоришћено 1.954 сезонских карата од скоро 2.000 колико је продато. Поред тога, имали смо по евиденцији Евентима и 174 акредитација. Када се све сабере добијамо укупно 24.232 гледаоца..

Цене карата у односу на меч са Локомотивом Кубан су просечно за 2.3 пута биле ниже. Укупан приход од улазница био је 11,273.400,00 динара, односно по данашњем курсу евра бруто приход је износио 97.372,26 евра. Бруто трошкови за утакмицу, а то су према Евентиму, Комбанк арени за термине и израду навијачке северне трибине на нивоу 200, били су 5.004.733,70 динара или 43.227,62 евра. Нето приход од утакмице, односно чист новац који нам је оставио износи 6.268.666,30 динара, односно 54.144,64 евра.

 – Било је размишљања и питања, верујем добронамерних, како је могуће да толико људи стане у Комбанк арену. Могуће је тако што ми правимо допунску навијачку тирибну. Једно је седење, а друго стајање и та навијачка трибина са собом носи 7.000 места. Такође, користимо могућност нивоа 400 да са 9.100 места тамо можемо да идемо на 10.500 места комбинацијом седења и стајања. Навијачку трибину смо против Локомотиве правили на нивоу 400, а против Лаборал Куће смо то променили и спустили на ниво 200 као и јуче. Мислим да то није била тајна, ми смо све јавно цртали и објашњавали. Мислим да ви у овој земљи имате времена да прочитате и анализирате ове ствари. Ви морате да имате висок степен одговорности и да извештавате о истини, а не о лажима. Искрено се надам се да ће се то ускоро поменити – изјавио је председник Црвене звезде Човић и затим се и он осврнуо на већ поменути видео запис:

 – Око снимка који се појавио, мислим да је господин Павле све објаснио. Ми са Евентимом имамо договор да свака карта мора да буде очитана, као и акредитација и позивнице. Због тога наше карте носе баркод. Нећу да улазим у то да неки тимови имају карте које немају баркод па су могли да објављују 22 хиљаде, 23 или колико год гледалаца. Кад бисмо бројали и службена лица, било би знатно више. Желим још да истакнем да је све било безбедно и ми смо обавештени од стране полиције да је било седам случајева привођења, али ништа крупно. Све смо спровели, као што сте видели, без икаквих безбеносних проблема иако смо дошли до горње границе бранице гледалаца у Комбанк арени и затворили књигу јурења рекорда. Мислим да смо учинили Србији да се више не замајава тим стварима.

За чету тренера Радоњића предстоје нови изазови. Већ наредне среде црвено-белима предстоји нови спектакл у Комбанк арени где ће им у полуфиналу Еврокупа ривал бити руски Уникс.

Наравно, морам одмах кажем да нас убрзо чека следећа утакмица против Уникса, такође у Комбанк арени. Евентим почиње са продајом карата у недељу, с тим што ћемо у недељу од 10 до 20 часова продавати карте на Маракани и на осталим продајним местима, осим ТЦ Ушће које.А већ од понедељка карте се неће продавати на Маракани, већ ће поново бити успостављена устаљена продајна места. У недељу укључујемо Маракану да би се превазишао проблем са ТЦ Ушће, које у недељу неће моћи да продаје карте. Позивам навијаче да нас пдорже и на тој утакмици јер је синоћ била сјајна атмосфера, као што видите и добро смо проценили. Било је много питања Пионир или Комбанк арена, ризик је био велики, али се испоставило да смо ми били у праву. Да смо изгубили, онда бисмо вероватно рекли да су они други били у праву.

Играли смо сјајну одбарну, мало лошији напад, али и у офанзиви смо одиграли боље на крају и победили. Нама су овакве утакмице потребне јер на свакој сазревамо, не само играчи већ и компелтан клуб. Ово су важна искушења, добро је да их прођемо са добрим резултатима.

Интересовање за Уникс је велико па смо ми, да се мало нашалим, размишљали да ли можемо да покријемо маракану до среде, али тешко то можемо да остваримо.

Имамо изузетну сарадњу са Евентимом, направили смо добар приступ и укомпоновали две хале. Наша заједничка филозофија је да хоћемо потпуно тачну евиденцију и не желимо да се понови Галатасарај. Није ни синоћ пошло без пропуста, ово је била тек наша трећа велика утакмица у овако великој дворани и свака следећа ће бити све боља у организационом смислу – истакао је Небојша Човић који је потом одговарао на питања новинара који су били присутни у великом броју:

Играчи ће од понедељка тренирати у Комбанк арени због техничких могућности и обавеза које Арена има. Важно је да нећемо расклапати навијачку тирбину што је значајно због трошкова.

Уследило је додатно појашњење око броја гледалаца.

Службена лица не улазе у број гледалаца, као ни обезбеђење. Што се тиче гостију и бесплатних карата, рекао сам да нема бесплатних карата. Оно што је условно речено бесплатно је 1.368 и то су спонзорски уговори за сваку утакмицу. Спонзорима обезбеђујемо карте у зависности где играмо, а немамо мало спонзора. Спортском друштву треба да дамо и њима нећемо наплаћивати, као и играчима. Све остало су плаћене карте и покривене како у скајбоксовима, тако делимично и у корт ситу.  Дао сам вам тачну математику и тиме покушавамо да уведемо нови стандард у српском спорту да и други клубови дају калкулацију. Њие ово тешка математика, има само четири операције и нема интеграла – закључио је Небојша Човић.

Претходни текстПрвотимци Звезде: Хвала навијачима и Џенкинсу
Следећи текстДржава да објави податке о помоћи клубовима