Држава да објави податке о помоћи клубовима

26

Дан после великог тријумфа Црвене звезде Телеком у четвртфиналу Еврокупа против Будивељника, на Малом Калемегдану је дошло време за слегање утисака. Сазвана је конференција за медије која је изазвала изузетно велико интересовање новинара, а један од разлога за њено сазивање је био и одговор на константне нападе на Црвену звезду од стране тренера КК Партизан и председника ЈСД Партизан, Душка Вујошевића.

Први човек црвено-белих, Небојша Човић, тако је био принуђен да се после дуже временске паузе бави и вечитим ривалом:

Не могу да се не осврнем на одређене ствари и проблеме који нам се праве од стране, не могу да кажем Партизана, него господина Вујошевића. Потпуно је неморално да неко ко је од државе добио ове сезоне најмање 1,7 милион евра ради то што ради. Ја сам био присутан на састанку који смо имали са господином Дачићем и господином Вучићем, када смо се договорили да држава обезбеди Партизану милион и 700 хиљада евра, а Црвеној звезди милион и 500 хиљада евра. Партизан је добио од НИС-а 800 хиљада евра, или сукцесивно добија, од Телекома 700 хиљада евра, од државе где је директно то обезбедио господин Вучић, 200 хиљада евра. Овде нисмо убрајали град Београд са још неких 170 хиљада евра. То изађе негде, кад бисмо додали још по некога из државе, око два, па можда и мало више од два милиона евра – рекао је први човек Црвене звезде, пре него што је наставио:

Звезда је до сада добила милион евра. Ми захтевамо и тражимо од господина Вучића да нам се под хитно исплати оно што је обећано, а то је још 500 хиљада евра. Ако је Партизан добио милион и 700 хиљада, ми добијамо милион и 500 хиљада јер је нама та квота смањена за 200 хиљада евра у односу на, да тако кажем, лошији резултат у сезони 2012/2013. То је био договор. Тражимо да нам се исплати наших 500 хиљада евра. У противном ћемо очигледно и ми морати да се понашамо бахато, да претимо, да индиректно размишљамо о варијантама рекетирања државе, како то ради Вујошевић – изјавио је Небојша Човић. Он је такође поновио захтев да се провере пословања оба клуба:

Исто тако позивамо све државне органе да дођу и изврше проверу пословања и Црвене звезде и Партизана. Није овде само ствар о државним парама, него и о обештећењима и осталим стварима. То је тај стил који је толико година био присутан, тих претњи и напада на конференцијама за штампу где не знаш да ли је она сазвана од стране тренера, везана за спорт, или је политичка. Ако човек хоће да се бави политиком, нека уђе у политку. Нека му се провери позиција, да види колико ће да добије гласова. А не овако: стални напади, стално пљување, сталне манипулације. Треба једноставно да престане да лаже. Уопште не знам како га није срамота више? Та медијска солидарност која се прави, где се изједначавају нарочито он и ја, то је исто безобразлук појединих новинара, наравно не свих. Са друге стране, то је страх медија. Плаше се да их не помене Дуле Вујошевић. Честитам Куриру на храбрости коју је испољио. Први пут је неко написао оно што је тачно, а није се уплашио. Чак су се и функционери државе плашили Вујошевића, шта ће да каже на конференцији за штампу. Нека уђе човек у политику, нек се измери тамо. Он је све, и тужилац и полицајац, заправо он све зна – истакао је председник Црвене звезде, пре него што је додао:

Никада Вујошевић и ја нећемо бити исти јер ја не функционишем на бази мржње. А он је тешко болестан од мржње. Баш тешко болестан од мржње. Тако да медији нек само тако наставе. Звезда ни на једном медију нема своју специјалну емисију, а преслишајте се где постоје барем две недељно које се више баве пљувачином Звезде. Ми тражимо одговорно понашање од државе и од државних функционера, и од медија наравно. Да се свему томе стане на пут. Где ће да нас одведе та мржња, у рат – запитао је Небојша Човић који је затим додао:

Нека изађе држава јасно са подацима. Сећате се да је било приче да Партизан ништа није добио од града Београда? Па кад је град изашао са подацима, шта се онда десило? Нека држава и Влада Републике Србије такође изађу са подацима да видимо ко је колико пара добио од јавних предузећа и од свега онога што је држава у питању, кад је државни буџет директно или индиректно везан за плаћања – затражио је председник Црвене звезде. Он је потом истакао да су се црвено-бели ове године максимално суздржавали од учествовања у медијском препуцавању:

Ми ниједну конференцију за штампу ове године нисмо правили да одговарамо било коме било шта. А нон-стоп смо нападани. И нон-стоп се иде са лажима и нападима. На пример да смо поставили директора лиге. Звезда не функционише по систему Јелића и Бојића. То је Партизан радио. У Звездиној управи и међу Звездиним тренерима не постоји ни један човек коме је кум неки судија, колико знам. Не постоји. Црвена звезда се никада није бавила таквим мрежама, нити ће се бавити. Нас интересује спорт. А што се тиче политике, можемо и о њој да причамо. И о родезијским гоничима и о роминзима и о том фолирању и силовању државе. То је силовање државе и државних функционера. Мислите да не могу и Звездини навијачи да скандирају против господина Вучића? Па, је л’ то приступ, је л’ то спорт? Или она фингирања у предизборном периоду, сад ће он да утиче… Толико колико је утицао био је и изборни резултат. Толико је и показао да је безначајан друштвено – закључио је Небојша Човић, а потом додао:

Ми имамо амбијент у коме је вест бавити се безначајношћу, а не амбијент у коме се треба сконцентрисати на егзистенцијалне ствари, начина живота, модела како ова земља треба да живи и како треба да се бори. Он директно призива државу да откачи и Партизан и Звезду и да нам више не помаже. Знате како се зове ствар ако неко некоме помогне, а ви тог човека после уједете за руку. Немам ја шта да браним господина Вучића, у ствари ја захтевам од њега да испуни према Звезди оно што смо се сви договорили у Влади Србије, а то је 500 хиљада евра. Иначе одосмо и ми у политику. Па да видимо ко то зна боље. Ко зна да организује и такву ствар боље, да измеримо и то. Зашто би једноставно ћутали – рекао је Човић.

Први човек клуба са Малог Калемегдана причао је и о тренажној хали коју је држава обећава Звезди и Партизану:

Прича око хале је таква да две и по године нису могли да реше то питање. Па смо сели као привремени орган, а ја сам тамо стицајем околности, тамо је и господин Весић и „сви ти Мали“ које он помиње. Мислим да има оптерећења са речју „мали“, а ви проучите зашто. И решили смо ефикасно проблем. И нећемо бити у истој хали, ни то не знају да препознају. То је јединствен објекат, са једне стране улазите у спортски део Партизана, а са друге у спортски део Црвене звезде. Партизан има три терена, Црвена звезда има три терена. Шта хоћете више од државе? Министарство спорта је издвојило паре да финансира све то. Шта хоћете више од државе – запитао је Небојша Човић. Он је затим додао:

Хоћете да узимате паре од државе, а када треба да положите рачуне то нећете да урадите. Око милион и 500 хиљада евра је њихов дуг за порез. Годишње издвајање за порез може да буде негде око 500 хиљада евра. То значи да три године нису плаћали! А Црвена звезда је у мају 2004. године због неплаћеног пореза од приближно 100 хиљада евра била блокирана и у тој блокади је провела време до почетка јула 2012. Па ко је тада у Звезди држао конференције за штампу? Ко је уједао државне функционере? Изгледа није имао ко. Али, изгледа да то треба да буде стил, да се праве такви напади – изјавио је Небојша Човић, који је потом наставио:

Поред тога, мислим да господин наноси велику штету Партизану. Он је велики проблем Партизана. И што се нас тиче, нека остане проблем Партизана. Али, да не буде велики проблем српског спорта. Доста више, те се повлачимо, ћутимо, та солидарност и поистовећивање, те приче типа: „Добро, ти с образован, паметнији човек…“ Па није паметнији онај који попушта будалама. То само може будала да вам каже, да сте ви паметнији и да треба да попуштате будалама. Хајде сви да попустимо будалама и онда ћемо од државе имати – шта? Будалаштину. Хоћете то тако да направимо – упитао је први човек Црвене звезде, а потом је поновио још једном захтеве Црвене звезде:

Тражимо од државе одговорност, тражимо од медија одговорност.Тражимо од надлежних органа да дођу и провере све. И нека објаве све. И тражимо од државе да тачно објави колико је коме дала. На крају, постоје у овој земљи и други клубови поред Црвене звезде и Партизана – констатовао је Човић, пре него што је одговорио на питање новинара о томе шта мисли колико ће тензија између два клуба имати утицаја на ситуацију на терену у предстојећим окршајима:

Ко је изазвао тензију? Доста повлачења пред будалаштинама. Јасно сам вам рекао ставове Црвене звезде. Доста паковања људима затвора, афера и свега и свачега. То је кретенизам. Мислите да ја као доктор наука не знам да употребим жаргон тешких речи? Ја сам Београђанин, београдско дете, знам итекако и да псујем и да пљујем. Ти вокабулари можда нису у реду, али можда их боље разумеју. Те ствари раније нисам учио, а сад убрзано учим и те речи.Да могу да парирам, да ме људи лакше разумеју. Доста више повлачења пред лажима, неистинама и будалаштинама! Прављење тензија? Па нисмо исти, ми не правимо тензије, ми одговарамо на будалаштине, лажи, преваре и манипулације. И на разноразне драматурге који пишу те индијанске говоре. И доста силовања српског спорта, доста више – закључио је Небојша Човић.

Претходни текстЕвентим: Потврђујемо, било је 24.232 гледалаца
Следећи текстСтојановић: Знамо како морамо да играмо