Звезда у четвртфиналу Еврокупа

53

Кошаркаши Црвене звезде Телеком успели су да одбране београдских плус шест и на тај начин упркос поразу 82:80 од Лијетувос Ритаса изборе пласман у четвртфинале Еврокупа. Црвено-бели су на тај начин донели клубу прво четвртфинале овог такмичења још од сезоне 2005/2006 када је Црвена звезда избацила Лукоил у осмини финала тадашњег УЛЕБ купа. Ривал црвено-белима у борби за полуфинале биће украјински Будивелник који је избацио Нантер.

Чета тренера Радоњића је од почетка па до саме завршнице сусрета контролисала дешавања на терену. Ипак, Лијетувос Ритас се није предавао па су Литванци успели да уведу меч у неизвесну завршницу. У тим тренуцима заблистао је Џенкинс, док је Нелсон задржао смиреност при извођењу пенала па домаћин није могао до преокрета.

Од почетка утакмице играло се у веома јаком ритму. Црвено-бели су повели са 4:0 и ту предност нису испуштали све до треће деонице. Тако је било пре свега захваљујући изванредном шуту за три поена. Наиме, црвено-бели су погађали из готово свих позиција и убацили осам шутева ван линије 6,75 из 10 покушаја.

Сјајан шут ван линије за три поена и чврста одбрана донели су чети Дејана Радоњића предност од 12 поена половином друге деонице. Ипак, неискоришћена контра црвено-белих, а затим и дозвољени лаки поени вратили су Лијетувос Ритас на седам поена заостатка. Таквом разликом се и отишло на велики одмор, а почетак треће деонице донео је нешто слабију игру црвено-белих.

Пад концентрацији у редовима Звезде искористили су Литванци који су направили серију 12:4 и дошли до првог вођства на мечу (54:53). Налет домаћина одбио је распуцани Рашко Катић који је везао шест поена па је од тог тренутка Звезда поново диктирала ритам утакмице.

Тако је било до саме завршнице, односно до последњих два минута утакмице када је Омар Кук погодио брзу тројку, а затим Гецевичијус бацања па је Лијетвуос Ритас поново повео (74:71).

У тим тренуцима је одговорност преузео Џенкинс, везао пет поена, али упркос томе драма није изостала. Када је било најважније одбрана црвено-белих није заказала, а након погођених бацања Демаркуса Нелсона четвртфиналиста из овог двомеча се није доводио у питање.

Лијетувос Ритас – Црвена звезда Телеком 82:80 (17:22, 25:27, 16:12, 24:19)

Лијетувос Ритас: Бабраускас 2, Сесукас, Паласиос 16 (7ск), Сеибутис 16 (6ас), Гецевичијус 10 (6ск), Орелик, Даудел 2, Лидека 10, Кук 5 (4ас), Бендзиус, Сонгалиа 14 (4ск), Јеловац 7.

Црвена звезда Телеком: Ребић, Лазић 3, Блажич 7, Симоновић 3 (6ск), Марјановић 12 (5ск), Раденовић 2, Катић 19, Тејић 2, Нелсон 16 (5ск, 5ас), Џенкинс 7 (4ск), Драгићевић 9 (4ск).

Претходни текстШести јуниорски камп на Јахорини
Следећи текстРадоњић: Велики успех